Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Τι λες τώρα!!!!! Να πουλήσουν μισοτιμής προτείνει ο Βορίδης στους αγρότες.

Σε μία άνευ προηγουμένου δήλωση προχώρησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση: «Ακόμα και αν οι παραγωγοί μας δεν βρίσκουν αγοραστές στις τιμές που θα επιθυμούσαν να διαθέτουν τα προϊόντα τους γιατί έτσι έχουμε καταχώρηση της μειωμένης τιμής και έτσι έχουμε και καταχώρηση της κίνησης.»

Ουσιαστικά τους λέει ότι για να ενισχυθούν, θα πρέπει να δανείσουν με τον κόπο τους τους εμπόρους, δίνοντας τα προϊόντα τους μισοτιμής και μετά από μήνες να πάρουν τα χρήματα της ενίσχυσης. Εξάλλου, έχουν δει οι παραγωγοί ότι από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, μόνο οι ανθοκόμοι έχουν λάβει ενίσχυση και οι αλιείς για τις επιπτώσεις του πρώτου lockdown που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Οι δε κτηνοτρόφοι έλαβαν 3,9 ευρώ ανά ζώο... Οπότε σκέφτονται ότι εάν περιμένουν την ενίσχυση από το κράτος είναι σα να δανείζουν τους εμπόρους για τουλάχιστον εννέα μήνες!!

Επίσης, με τέτοιες δηλώσεις και παράλληλα με διαρροές δημοσιευμάτων για επικείμενες ενισχύσεις προϊόντων, προκαλεί αλυσιδωτά κύματα μείωσης τιμών από τους εμπόρους, οι οποίοι λένε στους παραγωγούς ότι θα τους δώσουν λιγότερα χρήματα για το προϊόν τους με την προοπτική ότι θα πάρουν επιπλέον χρήματα από το ΥπΑΑΤ. Οπότε, το μόνο «όπλο» που έχουν στα χέρια τους οι παραγωγοί, όσοι έχουν ρευστότητα για 1-2 μήνες και δεν είναι ευαλλοίωτα, είναι να κρατήσουν τα προϊόντα τους και να τα πουλήσουν αργότερα, όταν έχει βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά, αν έχει βελτιωθεί.

Αλλά ας δούμε τι αναφέρθηκε σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της ερώτησης του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Χρήστου Γκόγκα, για τους παραγωγούς μανταρινιών της Θεσπρωτίας, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Ο κ. Βορίδης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, σημείωσε πως το ζήτημα των αδιάθετων προϊόντων καθώς και της τιμής τους παρακολουθείται στενά από τους φορείς του Υπουργείου και κάλεσε τους παραγωγούς να διαθέσουν τα προϊόντα τους, ακόμα και αν δεν βρίσκουν αγοραστές στις τιμές που επιθυμούν, προκειμένου να αποτυπωθεί η διαταραχή.

«Θέλω να είμαι σαφής και πολύ κατηγορηματικός: είναι πολύ σημαντικό ακόμα και αν οι παραγωγοί μας δεν βρίσκουν αγοραστές στις τιμές που θα επιθυμούσαν να διαθέτουν τα προϊόντα τους γιατί έτσι έχουμε καταχώρηση της μειωμένης τιμής και έτσι έχουμε και καταχώρηση της κίνησης. Εάν δεν διατίθενται τότε δεν υπάρχει αυτή η καταχώρηση και δυσκολεύει εν συνεχεία τις αποτιμήσεις και τις εκτιμήσεις που έχουμε να κάνουμε εμείς» τόνισε ο Υπουργός.

Συνεχίζοντας πάντως ζήτησε από τους Βουλευτές να γίνει κατανοητό και να ειπωθεί σε όλους τους παραγωγούς ότι δεν μπορεί να υπάρξει κρατική ενίσχυση σε περιπτώσεις εμπορικής διαταραχής. «Δεν επιτρέπεται να γίνεται αυτό γιατί αποτελεί παραβίαση των κανόνων της εσωτερικής αγοράς και του ανταγωνισμού» εξήγησε για να συμπληρώσει πάντως πως στις περιπτώσεις που η μειωμένη ζήτηση οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση λόγω του κορωνοϊού, τότε θα αναληφθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης έχει εκφραστεί όχι στα λόγια, έχει εκφραστεί με 363.442.806 ευρώ σε ενισχύσεις μόνο φέτος, αυτό είναι άνευ προηγουμένου. Δεν υπάρχει προϊόν το οποίο να έχει υποστεί πίεση και ζημία εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουμε πάρει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που να μην έχει ενισχυθεί» είπε ο κ. Βορίδης απαριθμώντας τις κατηγορίες των παραγωγών που έχουν λάβει ενισχύσεις μεταξύ των οποίων οι παράκτιοι αλιείς, οι ανθοπαραγωγοί, οι αιγοπροβατοτρόφοι, οι παραγωγοί λαϊκών αγορών ενώ, όπως σημείωσε και οι εκτροφείς γουνοφόρων ζώων βρίσκονται στη διαδικασία είσπραξης των ανάλογων ενισχύσεων. Παράλληλα, σημείωσε ότι εκκρεμεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του μέτρου στήριξης προς τους ιχθυοκαλλιεργητές, το οποίο έχει καταθέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Εξάλλου, απαντώντας στις αιτιάσεις περί των ελέγχων που γίνονται με αφορμή τον αυξημένο αριθμό εισαγωγών, ο Υπουργός ανέφερε ότι «οι έλεγχοι γίνονται στις εισόδους της χώρας αλλά εμείς δεν κάνουμε ελέγχους επ΄ αφορμή εμπορικού ανταγωνισμού, γιατί αυτό θα ήταν μια παραβίαση των αρχών του ανταγωνισμού, κάνουμε φυτοϋγειονομικούς ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτοί οι έλεγχοι γίνονται είτε οι τιμές είναι υψηλές είτε είναι χαμηλές, είτε υπάρχει ζήτηση είτε δεν υπάρχει, δεν συνδέουμε τον εμπορικό ανταγωνισμό με την προστασία της δημόσιας υγείας» τόνισε.

Τέλος, ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο παρακολουθεί στενά την αγορά και από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί ότι υπάρχει διαταραχή εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊό θα παρέμβει και θα στηρίξει τους Έλληνες παραγωγούς, όπως έχει πράξει άλλωστε στο ακέραιο μέχρι σήμερα.

 https://www.agro24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: