Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Ο Μπάμπης Ξυλογιάννης γράφει για το βιβλίο «ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΗ ΗΠΕΙΡΟΣ» της Κατερίνας Σχισμένου.


Το βιβλίο «ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΗ ΗΠΕΙΡΟΣ»

Της κ. Κατερίνας Σχισμένου

Εκδόσεις «Πηγή» - 2020

Θα μπορούσε να ήταν μια κινηματογραφική ταινία σπονδυλωτή με δέκα οκτώ (18) αυτοτελείς ιστορίες και εναλλασσόμενο χρωματισμό, έγχρωμες και ασπρόμαυρες.

Ένα όνειρο που ποτέ δεν θα ήθελες να τελειώσει.

Στα όνειρα και στους μύθους υπάρχουν σκιές. Ο μύθος δεν είναι ένα απλό παραμυθάκι. Ο μύθος τις περισσότερες φορές γράφει ιστορία.

Στην Ήπειρό μας….

Η γυναικεία στιβαρή πέννα της κ. Σχισμένου μας ταξιδεύει σ’ έναν κόσμο πολύ κοντινό και μακρινό. Με γλαφυρό και σταθερό ύφος και απίστευτη γλυκύτητα (παρά την τραγικότητα των ιστοριών), μας εξιστορεί γεγονότα κοινωνικά και ιστορικά. Εξ απαλών ονύχων το γράψιμό της. Θίγει κοινωνικά προβλήματα που όλοι μας τα γνωρίζουμε και μένουμε αδιάφοροι. Τι μας νοιάζει εμάς! Όμως η προσέγγιση της συγγραφέως μας γεμίζει με αισθήματα ενοχής και συμπάθειας. Θύελλα συναισθημάτων, ελεγεία διαφορετικών καταστάσεων.

Ιστορικά γεγονότα γραμμένα με άλλη προσέγγιση, την πραγματική και όχι με τον τρόπο που μας μπούκωναν μέχρι σήμερα κατευθυνόμενες πέννες.

Η γυναίκα! Θύμα καταστάσεων; Ναι!, παρά του ότι έχει πάρει τα πάνω της τον τελευταίο καιρό.

Η γυναίκα που πολλές φορές παλεύει μόνη τις αντιξοότητες της ζωής, αλλά και την καθημερινότητα της κοινωνίας που διψάει για τραγικές ιστορίες (δυστυχώς).

Το σκοτάδι, ο πεντακάθαρος ουρανός, τα βάσανα και τα παιχνίδια της ζωής, η εκδίκηση, οι μοιραίοι άνθρωποι, η ειμαρμένη, η υποκρισία, η αναλγησία, ο ανθρώπινος πόνος, η βαναυσότητα, το αίμα, η αδικία, ο κομπασμός, η κόλαση, το έγκλημα και η τιμωρία, ο ρατσισμός, ο καιροσκοπισμός, η πατρίδα ΣΟΥ, η κοινωνική αδικία, οι κύκλοι της ζωής, η βίωση του θανάτου, η κατάρα, το στοιχειωμένο γιοφύρι (αγαπημένο της), το ορφανό και πολλές άλλες «σκιές» ζωντανεύουν σαν «στοιχειά» στο καλογραμμένο πόνημα της κ. Κατερίνας Σχισμένου «ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΗ ΗΠΕΙΡΟΣ» - Εκδόσεις «Πηγή» - 2020.

Συγχαρητήρια κ. Σχισμένου και καλοτάξιδο το πόνημά σου.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: