Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Καθημερινές περιπολίες της Frontex στα ελληνοαλβανικά σύνορα!


Κλοιό συνοριακών φυλάκων δημιουργεί σταδιακά η Frontex κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, με πρώτο και βασικό στόχο να ανακόψει τις ροές προσγύων και μεταναστών προς την Ευρώπη, μέσω της Βαλκανικής οδού. Τις τελευταίες ημέρες εγκαταστάθηκαν ήδη 50 στελέχη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής στην Αλβανία εγκαινιάζοντας έτσι την πρώτη παρουσία σε χώρα μη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δύναμη αυτή σταδιακά αναμένεται να ενισχυθεί ενώ ήδη οι περιπολίες κατά μήκος των συνόρων αυξάνονται. Στο ελληνικό έδαφος υπηρετούν εδώ και χρόνια συνοριοφύλακες της FRONTEX, οι οποίοι πραγματοποιούν κοινές περιπολίες με Έλληνες αστυνομικούς.
Οι περιπολίες γίνονται υπό την ευθύνη και την διοίκηση της ΕΛ.ΑΣ., ενώ συνεισφέρουν με υλικοτεχνικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για την αποτροπή των παράνομων διελεύσεων.
Στην περιοχή της Ηπείρου, υπηρετούν 15 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες της FRONTEX, οι οποίοι υπάγονται στη διοίκηση της ΕΛ.ΑΣ. και πραγματοποιούν κοινές επιχειρήσεις με τους Έλληνες αξιωματικούς.
Το τελευταίο διάστημα η φύλαξη των συνόρων ενισχύθηκε και από την άλλη πλευρά, με την εγκατάσταση δύναμης 50 συνοριοφυλάκων στο αλβανικό έδαφος, με στόχο την παροχή συνδρομής στις αλβανικές Αρχές, τόσο για τη μετανάστευση, όσο και για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος. Εκτός από έμψυχο δυναμικό, η αποστολή περιλαμβάνει, επίσης, 16 περιπολικά αυτοκίνητα, θερμικές κάμερες και άλλον εξοπλισμό εντοπισμού.
Η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων εκτιμάται ότι θα συμβάλλει και στην αποτροπή εισόδου παράνομων μεταναστών από την Αλβανία στην Ελλάδα, ενώ θα αποθαρρύνει τη δράση των κυκλωμάτων που επιχειρούν να εισάγουν ναρκωτικά μέσω των περασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: