Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Ενισχύεται η ζήτηση για το αιγοπρόβειο γάλα, πάνω από 95 λεπτά δείχνει φέτος η δυναμική για την τιμή παραγωγού


Θεαµατική βελτίωση καταγράφει η ζήτηση για αιγοπρόβειο γάλα, εξέλιξη η οποία αποτυπώνεται ήδη στις προσφορές των τυροκοµικών επιχειρήσεων, όπως και της γαλακτοβιοµηχανίας. Ήδη οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για άνοδο των τιµών παραγωγού, µε βάση τη διάθεση που εκδηλώνεται από τις µεταποιητικές µονάδες για 85 µε 87 λεπτά το κιλό, όταν οι αντίστοιχες τιµές της περασµένης χρονιάς ήταν στα 80 µε 82 λεπτά το κιλό, όµως αυτό, όπως δείχνουν τα πράγµατα, είναι µόνο η αρχή.

Το κλίµα δείχνει να έχει αλλάξει πολύ, η όλη προσέγγιση που γίνεται από τους τυροκόµους θυµίζει ξανά τις παλιές καλές εποχές κι αν δεν στραβώσει κάτι στην πορεία, η άνοδος στις τιµές παραγωγού θα είναι θεαµατική. Ήδη, οι αντιπροτασεις από την πλευρά των συστηµατικών κτηνοτρόφων κινούνται πέριξ του ενός ευρώ, κάτι για το οποίο οι καλές επιχειρήσεις το βλέπουν. Τι άλλαξε;
Πρώτον, τα αποθέµατα φέτας έχουν περιορισθεί σηµαντικά. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αποθέµατα που δεν ξεπερνούν το 2µηνο, όταν ένα χρόνο πριν τα αντίστοιχα αποθέµατα φέτας υπολογίζονταν ακόµα και για 11 µήνες.  
εύτερον, το ποιοτικό γάλα που είναι σε θέση να προσφέρουν οι όλο και λιγότερες καλοκουρδισµένες µονάδες είναι λίγο και σίγουρα πολύ λιγότερο απ’ αυτό που θα ήθελε να έχει στη διάθεσή της η µεταποιητική βιοµηχανία. Σηµειωτέων ότι η κρίση στην αγορά φέτας έκανε πολλές επιχειρήσεις να κινηθούν σε παραγωγή και άλλων τύπων τυριών που χρησιµοποιούν ως πρώτη ύλη το αιγοπρόβειο γάλα, κι αυτές οι ποσότητες λείπουν τώρα από την παραγωγή φέτας.
Τρίτον, και επίσης σηµαντικό, οι κατευθύνσεις του Μαξίµου αναφορικά µε την πάταξη των ελληνοποιήσεων, καθώς και οι συχνές αναφορές Βορίδη για τα µέτρα που είναι διατεθειµένος να λάβει, δηµιουργούν µια άλλη κατάσταση στην αγορά του αιγοπρόβειου, µε τους «διακινητές» του εισαγόµενου να δείχνουν τώρα ανήσυχοι και σε πολλές περιπτώσεις να έχουν πλέον συµµαζευτεί.
Οι εξελίξεις στην αγορά γάλακτος συζητήθηκαν διεξοδικά και σε συνάντηση αντιπροσωπείας αιγοπροβατοτρόφων το µεσηµέρι της Πέµπτης στην παραλία Κατερίνης, στη διάρκεια της οποίας όλοι δήλωσαν βέβαιοι ότι το κλίµα αλλάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: