Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Τιμή σε έναν άγνωστο ήρωα…

Το 1946, το δικαστήριο του Αργυροκάστρου, ένα από τα στημένα δικαστήρια του Ενβέρ Χότζα, καταδίκασε 19 Έλληνες Βορειοηπειρώτες, κατηγορώντας τους ως συνεργάτες των ελληνικών υπηρεσιών και υπονομευτές της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας».
Με τον τρόπο αυτό ήθελε να τρομοκρατήσει το σύνολο της μειονότητας, να φιμώσει κάθε φωνή αντίδρασης και αντίστασης.
Μεταξύ των καταδικασθέντων και τρεις φωτισμένοι ιερείς, ο π. Χρήστος Παππάς από το Σοπίκη, ο π. Θεόδωρος Ρέτζιος από τη Δίβρη και ο π. Ιωάννης Ντάσης από την Τσούκα.
Κι ακόμη ο  Αριστοτέλης Χαρμπάτσης από τη Δίβρη, ο Σωτήρης Σκεύης από τα Καλύβια και ο Νάσιο Πάντος (γαμπρός του π. Χρήστου) από το Σοπίκι.
Χαρακτηρίστηκαν ως πρωτεργάτες του «κινήματος» και καταδικάστηκαν σε θάνατο.
Ο ιερέας Χρήστος Παππάς πέθανε στις φυλακές του Μπουρελίου, στα κολαστήρια της Αλβανίας.
Τα οστά του δεν βρέθηκαν ποτέ.
Με καθυστέρηση πολλών ετών, ο τόπος του, οι άνθρωποί του, τίμησαν την μνήμη του. Την μνήμη ενός άγνωστου ήρωα.
Υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου και με την παρουσία της ηγεσίας της Ομόνοιας και του προέδρου του ΚΕΑΔ, των οικείων του και πλήθος κατοίκων από τα μειονοτικά χωριά, τελέστηκε μνημόσυνο στο χωριό του και τρισάγιο στο κενοτάφιο που έχει αφιερωθεί στην μνήμη του.
Στην συνέχεια η εκπαιδευτικός Ιουλιέτα Τζαφέρη μίλησε για τον ζωή του ιερέα ενώ παρουσιάστηκε και το βιβλίο του Μιχάλη Τζιάμου "Ο παπά Χρήστος Παππάς από το Σωπίκι" το οποίο εκδόθηκε με την φροντίδα της ενορίας του χωριού και κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις, ελληνικά και αλβανικά.
Οι μαρτυρίες – αναμνήσεις του μοναχογιού του π. Χρήστου, 83χρονου σήμερα Αθανασίου Παππά καθήλωσαν όλους.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον επίλογο του εφημέριου, ο οποίος είναι απόγονος του π. Χρήστου (εγγονός του αδερφού του). Ο π. Κοσμάς είπε πως «η αγιασμένη μορφή του π. Χρήστου, είναι ένας φάρος που μας καθοδηγεί, είναι πρότυπο για εμάς τους κληρικούς αλλά και για κάθε πιστό»
Η Εκκλησιαστική Επιτροπή απευθύνει ευχαριστίες για όλους όσους βοήθησαν στην εκδήλωση και σε όλους όσους παρέστησαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: