Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Πως οι Ιταλοί χρησιμοποίησαν τους "Τσάμηδες" για να κηρύξουν τον πόλεμο στην Ελλάδα


Είναι αποκαλυπτικά, για το πως οι Ιταλοί χρησιμοποίησαν τους "Τσάμηδες", με ψευδέστατα στοιχεία, για να κηρύξουν το 1940 τον πόλεμο στην Ελλάδα, όσα γράφει ο τότε πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα Εμανουέλε Γκράτσι στο ημερολόγιό του. Μεταξύ άλλων σημειώνει: "Με τη μορφή ανακοίνωσης του Πρακτορείου Στέφανι, το ιταλικό ραδιόφωνο μετέδιδε στους τέσσερις ανέμους ένα άρθρο της εφημερίδας "ΤΟΜΟΡΙ" των Τιράνων, αλφανόφωνο όργανο του Γενικού Τοποτηρητή της Αλβανίας, όπου αναφερόταν ότι ο αλβανικός πληθυσμός, που είναι υποταγμένος στην Ελλάδα, βρίσκεται κάτω από τη βαθιά εντύπωση του τρομερού πολιτικού εγκλήματος, που διαπράχθηκε στα ελληνοαλβανικά σύνορα. 
Ο μεγάλος Αλβανός πατριώτης Νταούτ Χότζα, που γεννήθηκε στην αλύτρωτη περιοχή της Τσαμουριάς, δολοφονήθηκε άγρια σε αλβανικό έδαφος κοντά στα σύνορα. Το σώμα του βρέθηκε ακέφαλο. Αργότερα έγινε γνωστό ότι οι δολοφόνοι ήταν Έλληνες πράκτορες, οι οποίοι πήραν μαζί τους στο ελληνικό έδαφος το κομμένο κεφάλι και το παρέδωσαν στις ελληνικές αρχές, οι οποίες πριν από πολλά χρόνια είχαν επικηρύξει τον Αλβανό αυτόν πατριώτη. Γνωστοποιήθηκε επίσης ότι το κεφάλι του μεταφέρθηκε από χωριό σε χωριό με διαταγή των τοπικών ελληνικών αρχών και εκτέθηκε σε καινή θέα, ώστε να τρομοκρατηθούν οι αλύτρωτοι Αλβανοί αδελφοί της περιοχής ... Εξάλλου πριν από μερικούς μήνες βρέθηκε στο σώμα ενός Αλβανού σκοτωμένου στην Τσαμουριά, μικρό φύλλο χαρτιού, στο οποίο είχε γραφτεί ότι η ίδια τύχη περίμενε όλους τους Αλβανούς, που ήλπιζαν να ελευθερώσουν την πατρίδα τους από την ελληνική κυριαρχία...". 
Σχολιάζει ακολούθως ο πρέσβης: "Ήταν δύσκολο να συσσωρευτεί σε λίγες γραμμές μια μεγαλύτερη δόση κακοπιστίας... Ξαφνικά ύστερα από σειρά καταπληκτικών θαυμάτων, η ιστορία ενός κοινού αιματηρού γεγονότος, μεταβαλλόταν σ' ένα κεφάλαιο εθνικής εποποιίας και ένα κοινότατο έγκλημα σε ένα υπέροχο επεισόδιο αδάμαστης φιλοπατρίας... Ένας αγράμματος αγελαδοβοσκός που, όπως, προέκυψε αργότερα, ήταν κάτι πολύ χειρότερο, μεταμορφωνόταν σ' έναν αγνότατο πατριώτη, του οποίου η ζωή είχε αναλωθεί όχι στη φύλαξη των ζώων και ακόμα λιγότερο, στην κλοπή ξένων ζώων, όπως μάθαμε αργότερα, αλλά και στη διεξαγωγή μιας ακάματης αλυτρωτικής προπαγάνδας...". 
Και συνεχίζει: "...Φανταστείτε μετά, αν είναι δυνατό, τι θα έπρεπε να νιώθει όποιος, σαν και εμένα, έβλεπε ξαφνικά την Κυβέρνηση, την οποία αντιπροσώπευε, να υιοθετεί, για ακατανόητους σκοπούς, χωρίς να έχει προειδοποιηθεί, με οποιονδήποτε τρόπο, μια στάση απροκάλυπτα επιθετική εναντίον της χώρας, που υπηρετούσε...". Προσθέτει ότι "οι ελληνικές αρχές απάντησαν ότι 1ον-Δεν πρόκειται για Αλβανό πατριώτη, αλλά για εγκληματία του κοινού δικαίου. 2ον-Οι δολοφόνοι δεν είναι Έλληνες, αλλά Αλβανοί. 3ον-Ο Νταούτ Χότζα εκτέλεσε τα εγκλήματά του και επικηρύχθηκε πριν είκοσι χρόνια. 4ον-Οι ιταλικές αρχές γνώριζαν τα γεγονότα εδώ και τουλάχιστον είκοσι ημέρες. Επιπρόσθετα:1ον -Η δήθεν περιφορά του κεφαλιού του ληστή από χωριό σε χωριό αποτελεί μύθο. 2ον -Είναι, επίσης, μύθος η δήθεν δολοφονία κάποιου Αλβανού, στον οποίο βρέθηκε σημείωμα, που περιείχε απειλές για παρόμοιους φόνους... ". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: