Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Τιμήθηκε ο Παύλος Μελά στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων, απ' όπου κατάγεται...




Στον τόπο καταγωγής του, τον Παρακαλάμο του δήμου Πωγωνίου, τιμήθηκε και φέτος με λαμπρότητα, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, με αφορμή τη μνήμη του θανάτου του, ο ήρωας Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς. Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα, που τόνισε ότι "η Μακεδονία δεν εκχωρείται, ούτε παραχωρείται, αλλά είναι απάτητο σύμβολο Ελληνισμού," τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση  και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις αυτοδιοικητικές και τις στρατιωτικές αρχές, στο μνημείο του, στην κεντρική πλατεία του Παρακαλάμου, το οποίο φιλοτέχνησε η εγγονή του Ναταλία. 


Η κεντρική ομιλία, που ήταν μεστή σε μηνύματα και εύστοχους προβληματισμούς, έγινε από τη Σόνια Ευθυμιάδου – Παπασταύρου (δασκάλα – συγγραφέα), που εστίασε στη ζωή  του Παύλου Μελά, ο οποίος θυσιάστηκε για να υπερασπιστεί τη Μακεδονία, στέλνοντας προς κάθε κατέυθυνση το άγγελμα ότι ο τόπος αυτός, ο αιματοβαμμένος, ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνικός.  Ο θάνατος του Παύλου Μελά συνετέλεσε στο να γίνει η Μακεδονία πατρίδα όλων των Ελλήνων. Μεταλαμπάδευσε τα εθνικά ιδανικά τόσο στους αλύτρωτους Μακεδόνες όσο και στα σαλόνια της μεγαλοαστικής αθηναϊκής κοινωνίας. Πόσο μάλλον στους νέους αξιωματικούς, φίλους και συμμαθητές του, οι οποίοι, αμέσως σχεδόν μετά την εξόντωσή του, έσπευσαν να στελεχώσουν ανταρτικά σώματα. Αν και γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1870 στη Μασσαλία της Γαλλίας, πατέρας του ήταν ο Μιχαήλ Γ. Μελάς (1833-1897), από τη μεγάλη και ιστορική οικογένεια των Μελάδων της Ηπείρου, με ρίζες στο χωριό Πογδόριανη, σημερινό Παρακάλαμο - Ρεπετίστα Ιωαννίνων. Οι Μελάδες υπήρξαν σπαχήδες, ιππότες δηλαδή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι οποίοι όμως έχασαν κατά τον 16ο αιώνα τα προνόμια τους, επειδή αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν. 


Κατά τις πηγές εγκατέλειψαν την Παϊδονιά και τα Γιάννινα, μετά την άρνησή τους να υπακούσουν την διαταγή του Αλή Πασά να εξισλαμισθούν. Στον πατέρα του οφείλεται το ότι ο Παύλος, δεν ξεχνούσε την Ηπειρώτική  καταγωγή του και ο μεγάλος πόθος του ήταν να ελευθερωθεί η Ήπειρος.  Άκουγε με έντονο ενδιαφέρον τις ιστορίες, που του διηγούνταν ο πατέρας του για τις οικογενειακές περιπέτειες  και η αγάπη του για την πατρίδα γίνονταν όλο και πιο δυνατή. Ο Ιωάννης Μελάς, το έτος 1990, αναστήλωσε τον Πύργο Μελά στη Παηδονιά και τοποθέτησε σχετικές πλακέτες, όπου αναγράφεται: "Πύργος Μελά-15ος αι. Εδώ βρίσκονται οι ρίζες της οικογένειας Μελά. Από τούτη την οικογένεια κατάγεται και ο Παύλος Μελάς ο Μακεδονομάχος". "Στη μνήμη του πατέρα μου Παύλου Ι. Μελά και του θείουμου Λέοντος Ι. Μελά, υποστυήλωσα κατά το δυνατόν το κτίριο τούτο". 



Χαιρετισμούς απηύθυναν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και ο πρώην υπουργός Αντώνης Φούσσας, που εκθείασαν την προσωπικότητα του Παύλου Μελά, η αγωνιστική δράση του οποίου έχει, όπως τόνισαν, ιδιαίτερο συμβολισμό στις ημέρες μας. Στην αίθουσα ΚΔΑΠ Παρακαλάμου προβλήθηκε ντοκιμαντέρ όπου καταφάνηκε το ελπιδοφόρο πάθος του Παύλου Μελά, για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και απονεμήθηκαν μετάλλια στους νικητές  του αγώνα δρόμου, που διεξήχθη στην περιοχή την ίδια μέρα,  ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με απαγγελίες ποιημάτων. Το «παρών» στις εκδηλώσεις μνήμης έδωσαν, μεταξύ άλλων, Ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας  ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, ο πρ. Υπουργός Αντ. Φούσας, ο Δ/της της 8ης Μεραρχίας, εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., μαθητές σχολικών μονάδων και πλήθος κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: