Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ»: Με το βλέμμα στο μέλλον


Υλοποιεί πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της παραγωγής της ύψους 10 εκ. ευρώ

- Ξενάγηση χθες στα… άδυτα του εργοστασίου της γαλακτοβιομηχανίας ΜΙΧ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ (αναπλ. Δ/νων Σύμβουλος): Δεν τίθεται ζήτημα πώλησής της…

- Οι εξαγωγές φτάνουν σήμερα από Ιαπωνία μέχρι… Ουρουγουάη!

Μπορεί το ιδιοκτησιακό της καθεστώς να άλλαξε πριν μερικά χρόνια, όμως η ΔΩΔΩΝΗ δεν απώλεσε ούτε τη φυσιογνωμία, ούτε το ειδικό βάρος που έχει για τον τόπο μας, όπως οι «Κασσάνδρες» υποστήριζαν ότι θα συνέβαινε με την ιδιωτικοποίησή της. Το αντίθετο μάλιστα…

Παραμένει η μεγάλη Ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία, με σταθερή έδρα στα Γιάννενα, η οποία εξακολουθεί να φτιάχνει ποιοτικά προϊόντα έχοντας ως πρώτη ύλη ελληνικό γάλα, ντόπιο στη συντριπτική του πλειοψηφία και κρατώντας ψηλά τις τιμές που δίνει στους παραγωγούς της, κόντρα στον ανταγωνισμό και τις δυσμενείς συγκυρίες!
Όχι μόνο αυτό, αλλά την τελευταία τριετία περίπου υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, εκσυγχρονίζοντας τις γραμμές παραγωγής της, γεγονός που την φέρνει στην πρώτη γραμμή πανελλαδικά! 
Μια περιήγηση στο εργοστάσιο της επιχείρησης, όπως αυτή που έκαναν χθες εκπρόσωποι Μέσων Ενημέρωσης της περιοχής μας, αρκεί για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι έχει να κάνει με μία βιομηχανία που εξελίσσεται διαρκώς, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Οι επενδύσεις που συνεχίζονται αποτελούν, εξάλλου, την καλύτερη απάντηση σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πώληση της ΔΩΔΩΝΗ, τα οποία απέρριψε χθες για μία ακόμη φορά ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλός της Μιχάλης Παναγιωτάκης.


Στα… άδυτα της παραγωγής

Για έναν τόπο όπως η Ήπειρος με περιορισμένη σε γενικές γραμμές βιομηχανική δραστηριότητα η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ αποτελεί φωτεινή εξαίρεση, υλοποιώντας τα τελευταία χρόνια ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του εργοστασίου της με γραμμές τελευταίας τεχνολογίας που της επιτρέπουν να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή της.
Χθες, με ξεναγό τον Διευθυντή Παραγωγής της γαλακτοβιομηχανίας Κώστα Νέσσερη εκπρόσωποι ΜΜΕ από τα Γιάννενα και όχι μόνο ξεναγηθήκαμε στα… άδυτα του εργοστασίου της και είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά όλες τις αλλαγές που είναι εντυπωσιακές.




Ευρύς εκσυγχρονισμός!

Σε τέσσερις βασικούς τομείς της παραγωγής έγιναν επενδύσεις ή βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Ο πρώτος είναι η παραγωγή γιαουρτιού. Με τις υπερσύγχρονες μονάδες που έχουν τοποθετηθεί, το κόστος των οποίων ανήλθε στα 6,5 εκατ. ευρώ, η δυναμικότητα του εργοστασίου της ΔΩΔΩΝΗ ανέβηκε στους 210 – 220 τόνους γιαουρτιού την εβδομάδα. Το 2013 η δυναμικότητα ήταν μόλις 45 – 50 τόνοι. Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση παράγει εβδομαδιαίως κατά μέσο όρο 180 τόνους γιαούρτι. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους…
Εξάλλου, η γαλακτοβιομηχανία δημιούργησε μία ολοκαίνουρια γραμμή παραγωγής crumbled φέτας, δηλαδή θρυμματισμένου τυριού, το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για εξαγωγή, ειδικά στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το συγκεκριμένο προϊόν. Το κόστος της συγκεκριμένης πρότυπης μονάδας αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ!
Τέλος, αυτή τη στιγμή ανακαινίζεται ο τομέας παραγωγής φέτας, προϊόν στο οποίο η ΔΩΔΩΝΗ πρωτοπορεί εδώ και δεκαετίες, με τη συνολική επένδυση να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος τομέας αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Παράλληλα, με την τοποθέτηση ολοκαίνουριων δίδυμων μηχανών στον τομέα του γάλακτος, συσκευάζονται σήμερα στα γνωστά χαρτόκουτα επτά τόνοι την ώρα!


Ο Μιχάλης Παναγιωτάκης

Σε ενημερωτική συνάντηση που έγινε μετά την ξενάγηση στο εργοστάσιο με τον Μιχάλη Παναγιωτάκη, ο αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ αναφέρθηκε τόσο στις επενδύσεις που υλοποιεί η γαλακτοβιομηχανία, όσο και σε άλλα θέματα όπως τα σενάρια περί πώλησής της που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας αλλά και οι τιμές που δίνει στους παραγωγούς της.
«Αυτό το σπίτι είναι 50 ετών. Είτε λοιπόν το γκρεμίζεις και το ξαναφτιάχνεις, είτε το ανακαινίζεις. Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε το δεύτερο αυξάνοντας την παραγωγή μας και βελτιστοποιώντας τα χαρακτηριστικά της», τόνισε με έμφαση, με τον Κ. Νέσσερη να συμπληρώνει ότι «αυτό το μαγαζί έχει μία ηλικία, άρα χρειάζεται αναβάθμιση»!


Σενάρια πώλησης-τιμές

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια περί πώλησης της ΔΩΔΩΝΗ, ο αναπλ. Διευθύνοντας Σύμβουλός της ξεκαθάρισε ξανά με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύπτουν αυτά από ανταγωνιστές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είμαστε η ταχύτερα αναδυόμενη βιομηχανία γάλακτος της χώρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η ΔΩΔΩΝΗ δεν είναι μία… στυφνή ιδιωτική επιχείρηση. Ξεκίνησε ως συνεταιριστική, ακολούθως έγινε μέλος τράπεζας και τελικά εξαγοράστηκε από μία διεθνή ένωση ιδιωτικών κεφαλαίων. Αυτό είναι… εξωτικό για την Ελλάδα και δημιουργεί γενικότερα ντόρο στον ανταγωνισμό»! 
Όσο για τις τιμές που η γαλακτοβιομηχανία δίνει στους παραγωγούς της, ο κ. Παναγιωτάκης διαβεβαίωσε πως δεν θα αλλάξουν σε σχέση με πέρυσι. Όπως σημείωσε, «οι τιμές μας είναι σε υψηλό επίπεδο σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Η ΔΩΔΩΝΗ στην περιοχή της Ηπείρου θα έχει πάντα τις υψηλότερες τιμές γιατί είναι Ηπειρώτικη βιομηχανία και αγοράζει από δω το 90% του γάλακτός της».
Κλείνοντας, διέψευσε ότι η επιχείρηση δεν δίνει προκαταβολές στους παραγωγούς, ενώ διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα κοψίματος των μικρών προμηθευτών. Απλά, όπως είπε, από τον Ιούνιο και μετά πέφτει η ποσότητα του γάλακτος και σταματά να περνά το φορτηγό που το συλλέγει. Αυτό γίνεται εδώ και 50 χρόνια, οι παραγωγοί το γνωρίζουν και κάνουν το κουμάντο τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: