Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

21η επετείος της Μετακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μαξίμου του Γραικού στην Άρτα.


Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.

Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018 ξεκίνησε ο εορτασμός της 21ης επετείου Μετακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, όπου τελέσθη Πανηγυρικός Εσπερινός και ακολούθησε λιτανεία της Ιεράς Εικόνας και του Τιμίου Λείψανου του Αγίου στον περίβολο του Ιερού Ναού και την περιοχή του Τριγώνου Άρτης. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης, στο κήρυγμά του, ανεφέρθηκε στην αγωνιστικότητα του τιμωμένου Αγίου και τόνισε την ανάγκη τέτοιων προσωπικοτήτων και στην εποχή μας, προκειμένου να αποτελούν κινητήριο δύναμη για έξοδο από την παρακμή που βιώνουμε σήμερα.


Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, το πρωΐ, για την 21η επετείο της Μετακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, τελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο. Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου και Άρτης κ. Καλλινίκου.
Ακολούθησε ομιλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλίνικου, ο οποίος ετόνισε την μεγάλη ωφέλεια, που αντλούν οι πιστοί της Άρτας, από την Χάρη του Λειψάνου, του συμπολίτου τους, Αγίου Μαξίμου του Γραικού.

Ο Άγιος των Ρώσων, ο μοναχός Μάξιμος, ο Μαξίμ Γκρεκ όπως τον ονόμαζαν οι Ρώσοι, γεννήθηκε το 1470 στην Άρτα, όπου εγκαταστάθηκαν οι γονείς του μετά την έξοδο της οικογενείας του, από τον Μυστρά, λίγο πριν από την πτώση του Δεσποτάτου. Ο Μιχαήλ Τριβώλης, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα, στα δεκατέσσερά του χρόνια πηγαίνει στους συγγενείς του στην Κέρκυρα, για να συμπληρώσει τη μόρφωση του, ενώ στη συνέχεια μεταβαίνει στη Φλωρεντία και τη Βενετία, όπου συνδέεται με τον Άλδο Μανούτιο, τον εκδότη των Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων.Οι θεολογικές του αναζητήσεις τον οδηγούν, με το τέλος των σπουδών του, στο Άγιον Όρος, όπου γίνεται μοναχός στα 35 του χρόνια, με το όνομα Μάξιμος, στη μονή Βατοπεδίου. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1515, ο ηγεμόνας της Μόσχας Βασίλειος Ιβάνοβιτς, γιος της Σοφίας της Παλαιολογίνας, απηύθυνε παράκληση προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πρώτο του Αγίου Όρους, ζητώντας για ένα διάστημα στη Ρωσία τον λόγιο Βατοπεδινό μοναχό Σάββα. Ο μοναχός Σάββας, όμως, ήταν γέρος και άρρωστος κι έτσι στη θέση του επιλέχθηκε ο Μάξιμος.



Ο ηγεμόνας Βασίλειος και ο Μητροπολίτης της Μόσχας Βαρλαάμ δέχτηκαν με μεγάλη τιμή τον Μάξιμο, ο οποίος άρχισε να ασχολείται αμέσως με την πλούσια βιβλιοθήκη του μεγάλου ηγεμόνα, ταξινομώντας τα ελληνικά χειρόγραφα, ενώ παράλληλα άρχισε να μεταφράζει και να διορθώνει παλαιά και νέα έργα.Με τα χρόνια, το όνομα του Μάξιμου γινόταν όλο και πιο γνωστό, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει εχθρότητες στην ηγεσία της Ρώσικης Εκκλησίας και με “στημένο” κατηγορητήριο- για δημιουργία αίρεσης, μαγεία, κατάκριση και συνωμοσία- οδηγήθηκε δεμένος σε απομόνωση, στη μονή Βολοκολάμσκ, όπου βασανίστηκε, ενώ τού απαγορεύτηκε ακόμη και η Θεία Κοινωνία .Το 1531, η δίκη του επαναλαμβάνεται με νέες κατηγορίες και η καταδίκη είναι ισόβια δεσμά. Τότε, εγκλείστηκε στη μονή Οτρότς της πόλεως Τβέρης, όπου οι συνθήκες κράτησης ήταν καλύτερες, χάριν στον επίσκοπο, ο οποίος τού επέτρεψε την πρόσβαση στα βιβλία και του έδωσε άδεια να γράφει.Ο Άγιος Μάξιμος έμεινε φυλακισμένος για 23 χρόνια, καθώς, παρά τις εκκλήσεις των Πατριαρχών της Κωνσταντινούπολης και της Αλεξανδρείας, δεν ήταν δυνατόν να απελευθερωθεί.Τελικά, ο μοναχός απελευθερώθηκε το 1548 και έζησε στη μονή Αγίας Τριάδος, έξω από τη Μόσχα, όπου εξαντλημένος από το βάρος των δεσμών και τις πολύχρονες ταλαιπωρίες στη φυλακή, πέθανε στις 21 Ιανουαρίου του 1556, σε ηλικία 86 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο συγγραφικό έργο, κυρίως στα ρωσικά.
Ο μοναχός Μάξιμος, ήταν ο πρώτος που μαρτύρησε στη Ρωσία για την ορθόδοξη πίστη. 

(Πηγή-Προσκυνητής).








Κατερίνα Σχισμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: