Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Ο Θοδωρής Δεύτος απαντά σε ερωτήσεις της Κατερίνας Σχισμένου

  1. Ποια η γνώμη σας για την Αθήνα του 2018 ως παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου;
Απ: Θεωρώ ότι είναι μια σωστή απόφαση αυτή και ίσως άργησε κιόλας να έρθει. Της αξίζει της Αθήνας μας αυτή η τιμή, της πρέπουν τα καλούδια, τα φτιασίδια και οι τιμές. Από εδώ ξεκίνησε ο πολιτισμός, η Αθήνα και ο πολιτισμός της πλούμισαν την ανθρωπότητα. Επομένως της άξιζε με το παραπάνω η τιμή. Φυσικά την βρήκε όχι στην καλύτερη περίοδο της, την βρήκε λαβωμένη. Τα οικονομικά προβλήματα έχουν λαβώσει την σάρκα και κυρίως την ψυχή της. Όμως έστω κι έτσι, η Αθήνα είναι πάντα Αθήνα!
  1. Τι σημαίνει να είναι μια πόλη σαν την Αθήνα στο επίκεντρο του βιβλίου και κατά πόσο υπάρχει παραγωγή λογοτεχνίας στην Ελλάδα του 2018;
Απ: Κατ’ αρχάς είναι ιδιαίτερη τιμή για την ίδια. Να σας πω όμως την αλήθεια, περίμενα να γίνουν πιο σπουδαία events σε σχέση με το βιβλίο. Ο λόγος που δεν έγιναν τρανταχτά πράγματα είναι νομίζω η συγκυρία που περιέγραψα νωρίτερα. Αλλά όπως και να το δει κανείς, δεν παύει να είναι μια σπουδαία τιμή για την πόλη. Σε σχέση με την παραγωγή, θεωρώ ότι είναι ακόμη μεγάλη, για μια χώρα η οποία βρίσκεται στην συγκεκριμένη οικ. κατάσταση. Όπως επίσης θεωρώ, ότι σε συνδυασμό με την κατάσταση αυτή, η τιμή του βιβλίου είναι ακόμη υψηλή.
  1. Πώς γράφεται ένα βιβλίο, πώς εκδίδεται και πώς φτάνει στα χέρια του αναγνώστη;
Απ: Με κόπο. Τουλάχιστον τα βιβλία που γράφω εγώ, τα οποία είναι ιστορικά μυθιστορήματα, θέλουν πολύ μελέτη ώστε να φτιάξεις ένα σωστό ιστορικό πλαίσιο, το οποίο είναι προϋπόθεση για ένα σοβαρό βιβλίο αυτού του είδους. Από εκεί και πέρα αρχίζει η αναζήτηση ενός σοβαρού εκδότη, αν δεν έχεις κάποιον σταθερό, ώστε να ελαχιστοποιήσεις τα προβλήματα που είναι δυνατόν να ανακύψουν στην πορεία. Αφού βρεθεί ο εκδότης, εκείνος έχει πια την υποχρέωση για την σωστή διακίνηση και προώθηση του βιβλίου.
  1. Τι είδους αναγνωστικό κοινό είναι ο Έλληνας;
Απ: Δηλώνω αναρμόδιος να απαντήσω γιατί εγώ γράφω πρωτίστως για μένα χωρίς να σκέφτομαι αν θα αρέσει στο αναγνωστικό κοινό. Γιατί αν ξεκινήσεις ανάποδα, μάλλον έχεις πάρει λάθος δρόμο, σε ενδιαφέρουν άλλα πράγματα. Όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρώ μια στροφή στο ιστορικό μυθιστόρημα. Ίσως έχει να κάνει και με το έλλειμμα παιδείας που διαπιστώνεται όλο και πιο πολύ, για σημαντικές πλευρές της νεότερης κυρίως ιστορίας μας. Φυσικά δεν λείπουν και τα άλλα κοινά. Όλα τα λουλούδια άλλωστε πρέπει να ανθίσουν στην φύση και ο καθένας, ας κόψει να μυρίσει αυτό που τον ικανοποιε
  1. Τι θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς ;
Απ: Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα, τον Ζορμά και πολλά άλλα.
  1. Ποιό συγγραφέα θαυμάζετε;
Απ: Από τους Έλληνες στον πυρήνα της καρδιάς μου βρίσκεται ο Καζαντζάκης. Αλλά και πολλοί άλλοι, όπως ο Καραγάτσης, ο Σαμαράκης.

7. Πόσο ο τόπος, ο χώρος και η εποχή μας καθορίζει συγγραφικά; 
Απ: Αναμφίβολα παίζουν καθοριστικό ρόλο. Στα δικά μου βιβλία η Ήπειρος είναι παντού. Ακόμη κι αν το θέμα που πραγματεύομαι είναι άσχετο με την Ήπειρο, όπως ήταν το τελευταίο μου βιβλίο , το ‘’ Είμαι Πολίτισσα τζάνουμ ‘’, θα βρω τον τρόπο να υμνήσω την Ήπειρο που έχω στην καρδιά μου.

8. Αν θέλατε να ζούσατε σε άλλη εποχή ή χώρα ποια θα ήταν αυτή; 
Απ: Πραγματικά θα ήθελα να ζήσω στο Βυζάντιο, με τις ίντριγκες, τις δολοπλοκίες και όλη αυτή την περίεργη ατμόσφαιρα ή στις μεγάλες, τις ένδοξες στιγμές του Ελληνισμού!

9. Κατά πόσο η ποίηση ευδοκιμεί σε τέτοιες εποχές;
Απ: Δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, θεωρώ τον εαυτό μου παντελώς αναρμόδιο. Πάντως, ότι διαβάζω από σύγχρονη ποίηση, θέλω να δηλώσω με συστολή, δεν με αγγίζει. Πάντα προστρέχω στους κλασικούς και φυσικά στον λατρεμένο μου ΚΑΒΑΦΗ.

10. Υπάρχει καλή και κακή λογοτεχνία;
Απ: Ασφαλώς, όπως υπάρχουν καλά και κακά καταναλωτικά προϊόντα. Εκεί υπεισέρχεται το κριτήριο του ενδιαφερόμενου, ώστε να κάνει την καλύτερη επιλογή. Πόσες φορές δεν αφήσατε ένα βιβλίο αδιάβαστο; Το αφήσατε χωρίς λόγο, δε νομίζω!

Ο Θοδωρής Δεύτος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1957. Σπούδασε Μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε στη δημόσια εκπαίδευση από το 1986-2015. Εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ιλίου από το 2006. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου (2001-2011), Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου Ιλίου την περίοδο 2008-2010 και Πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και Άθλησης από το 2010-2014. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 2004. Τον Φεβρουάριο 2019 θα παρουσιαστεί στην Άρτα το νέο βιβλίο του Θ. Δεύτου  '' ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΝΤΙΚΡΥ '' από τις εκδ. Κλειδάριθμος.





Kατερίνα Σχισμένου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: