Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 , διοργάνωση εκδήλωσης στη Γέφυρα Κοράκου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ    ΠΗΓΙΩΤΩΝ   ΑΡΤΑΣ  
                  
ΚΥΡΙΑΚΗ 21-10-2018 ΩΡΑ 10.30Π.Μ 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ''ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ-ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΧΕΛΩΟΥ'' ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ κ.ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΠΙΡΤΖΗ
                          
       Στις 21 Οκτωβρίου 2018 ημέρα Κυριακή και από ώρα 10.30.π.μ στις Πηγές ΄Αρτας της  Κοιλάδας του Αχελώου    Ιστορική έδρα του Δήμου Γ.Καραισκάκη και  στο χώρο της Θρυλικής Γέφυρας Κοράκου, διοργανώνεται εκδήλωση αφιερωμένη  σε αυτή και στις  προσπάθειες που γίνονται  για την αναστήλωση της.Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο του εορτασμού του Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς  και διοργανώνεται    με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας -στελέχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντώνη Κοσσυβάκη με την στήριξη της ομάδας  του S&D του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Στην ημερίδα αυτή  σύμφωνα με το πρόγραμμα θα  λάβουν μέρος ο Υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης  ο Αντιπεριφερειάρχης  Αρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, και η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων του Νομού ΄Αρτας κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου. Την εκδήλωση   συντονίζει η εκπαιδευτικός Νεκταρία Στούκα .Σύντομο χαιρετισμό μέσω βίντεο  θα απευθύνει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  ΑΝΤΟΝΙΟ ΤΑΓΙΑΝΙ που στηρίζει ένθερμα αυτή την προσπάθεια. Επίσης χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας   Χρήστος Καπερώνης   ως εκπρόσωπος της Διαπεριφερειακής Οργανωτικής Επιτροπής  Άρτας –Καρδίτσας για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου.


         Η Διαπεριφερειακή  Οργανωτική Επιτροπή  δια του  Προέδρου της Μενέλαου Παπαδημητρίου και η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας  ως εκπρόσωπός της,  χαιρετίζουν την πρωτοβουλία αυτή   και στηρίζουν  ένθερμα    την παραπάνω εκδήλωση. Εκφράζουμε την χαρά μας και την ικανοποίηση για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης στα απομεινάρια της Ιστορικης  Γέφυρας Κοράκου. Θεωρείται βέβαιο  ότι  αυτή  θα συμβάλει αποφασιστικά  στην  υπόθεση της Αναστήλωσης,αφού ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός  θα κάνει την δική του παρέμβαση με την αυτονόητη βαρύτητα της ιδιότητας  ως  Υπουργού αλλά και ως επιστήμονα (μηχανικού). Ευτυχής συγκυρία είναι  το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε  πλέον η προμελέτη της Αναστήλωσης από τους μηχανικούς  Γεώργιο Χούσο και Ιούλιο Τσέλιο υπό την  καθοδήγηση της Πρύτανη του Εθν. Μετσόβιου Πολιτεχνείου κ. Ελισαβετ Βιτζιλαίου αλλά και των καθηγητών του που είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2017. Το επόμενο βήμα θα είναι η Μελέτη της Αναστήλωσης.
     Ευχαριστούμε θερμά τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη για την ανταπόκρισή του  στο αίτημά μας να επισκεφθεί την Γέφυρα Κοράκου.  Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Υπουργός κατά την υπογραφή της σύμβασης και την εγκατάσταση του αναδόχου για το έργο «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα δήλωσε:
«Μετά το γεφύρι της Πλάκας, έχουμε πολλή δουλειά για να ξανακτίσουμε ένα γεφύρι, που δεν έπεσε το 2015, την πρώτη ημέρα της κυβέρνησης, αλλά που έπεσε πολλές δεκαετίες πριν. Είναι το γεφύρι του Κοράκου. Άρα, έχουμε πολλή δουλειά και για τη χώρα και την πολιτιστική της κληρονομιά, για τις ιστορικές μνήμες που έχουν όλα αυτά τα μνημεία».
   Συγχαίρουμε τον  εκλεκτό συμπατριώτη μας από τη Μεγαλόχαρη Άρτας στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  Αντώνη Κοσσυβάκη για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης που αποτελούν συνέχεια των προηγουμένων εκδηλώσεων και δράσεων ενημερωτικού και  πολιτιστικού περιεχομένου που έγιναν και γίνονται  σε όλη την Κοιλάδα του Αχελώου τα τελευταία χρόνια. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύει έμπρακτα  την μεγάλη του προσφορά στην υπόθεση της Αναστήλωσης και στην ανάδειξη της  περίφημης  και ξακουστής πλέον Κοιλάδας του Αχελώου με τις  σπάνιες φυσικές ομορφιές  της και τα σπουδαία ιστορικά και πολιτιστικά  μνημεία της. Η αναγνώριση της προσφοράς του είναι καθολική και στο πρόσωπό του στηρίζουμε πολλές ελπίδες για παρόμοιες  πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να βγει η περιοχή μας  από την απομόνωση.   Θεωρούμε ότι στο κέντρο της Ευρώπης έχουμε τον δικό μας άνθρωπο που ενδιαφέρεται για τον τόπο του. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η συλλογική προσπάθεια χωρίς  προαπαιτούμενα,  πέρα από κόμματα ή πολιτικές ιδεολογίες, χωρίς υπολογισμούς ιδιοτελούς οφέλους,φέρνουν θετικά αποτελέσματα. Μοναδικός γνώμονας η προσφορά στον τόπο των γονιών μας  που μας γέννησαν  και μας μεγάλωσαν  με στερήσεις και φτώχια.
Καλούμε όλους τους  συμπατριώτες μας, τους κρατικούς φορείς, Ο.Τ.Α και πολιτιστικούς συλλόγους να στηρίξουν αυτή την εκδήλωση τιμώντας την με την παρουσία τους. Καλούμε όλους να  συνδράμουν την κοινή προσπάθεια. Σήμερα είμαστε αισιόδοξοι ότι σιγά σιγά  αλλά σταθερά φτάνουμε στην επίτευξη του στόχου της Αναστήλωσης της Ιστορικής Γέφυρας Κοράκου.Είναι ένα   Χρέος στον κτήτορά της Άγιο Βησσαρίωνα,  στην Ιστορική μνήμη και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Η πολιτιστική κληρονομιά συνδέει τους λαούς της Ευρώπης μέσα από την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες τους. Αντιπροσωπεύει τον πλούτο και την ποικιλομορφία των πολιτιστικών μας παραδόσεων. Έχουμε υποχρέωση να την κατανοούμε, να την τιμούμε, να την προστατεύουμε και να την διαφυλάσσουμε για να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.  Ήρθε  ο καιρός   να κλείσει  επιτέλους και η τελευταία  πληγή του αιματηρού εμφυλίου και να γίνει η Γέφυρα Κοράκου παράδειγμα  ενότητας  ομόνοιας και εθνικής συμφιλίωσης.
           Αισιόδοξοι όσο ποτέ  και ενωμένοι συνεχίζουμε την Κοινή προσπάθεια.    
               ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ  ΠΗΓΙΩΤΩΝ   ΑΡΤΑΣ
                  ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ  ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 
                  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ

           










Δεν υπάρχουν σχόλια: