Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Για το ολοκαύτωμα στο Σταυροχώρι.

Γράφει η Σχισμένου Κατερίνα.

Όσο κι αν δεν το επιθυμούμε η ιστορία επαναλαμβάνεται με μια τέτοια συνέπεια προς τον ίδιο της τον εαυτό και τη συνέχειά της, που είναι δυστυχώς κρίμα να μας αφήνει αδιάφορους ή αμέτοχους. Το Σάββατο στο Καναλάκι παρουσιάστηκαν τα πρακτικά των ομιλιών και των εκδηλώσεων που έχουν γίνει έως στιγμής στο Σταυροχώρι,ένα ολοκαύτωμα που έμεινε θαμμένο στη σκόνη της λήθης για 73 χρόνια έως ότου έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και η συγκυρία της ιστορίας να το βγάλει στο φως με τη βοήθεια φυσικά κάποιων φωτισμένων ανθρώπων. Άτομα και λίγοι αυτοί που ενδιαφέρονται για την ιστορία και μάλιστα την δική τους ιστορία, ελάχιστοι αυτοί που κατανοούν και ακόμη λιγότεροι αυτοί που πραξιακά το αντιλαμβάνονται.


Παρουσιάστηκε η ιστορία του Φαναρίου κατά την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής με αφορμή και την επέτειο της 28ης Οκτωβριου μέσω των πρακτικών του βιβλίου της κας Κ.Ντάση  και του Π. Νάκα - "Στα καλντερίμια της σιωπής, πηγαίνοντας προς το απόσπασμα". Πρακτικά εκδηλώσεων μνήμης, ιστορίας και πολιτισμού - που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σ.Ι. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ.
Για το βιβλίο μίλησε εκτός της συγγραφέως κ. Ντάση και Π. Νάκα και η  Δήμητρα Κορμπά, Φιλόλογος-Ιστορικός αναλυτής, πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος του Αιγάλεω- Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Ολοκαυτωμάτων ναζιστικής κατοχής καθώς και ο πρόεδρος της κοινότητας Σταυροχωρίου κ Βασίλης Κατσούκης. Δεν υπάρχει σημείο της Ελλάδος αλλά όπως φαίνεται και του κόσμου και μάλιστα και του νέου κόσμου, όπως στο Pittsburg  στις 27.10.2018, όπως κάθε μέρα σε κάθε σημείο του πλανήτη, που να μην μας οδηγεί λίγο και πιο μακριά από το φως. Γιατί η μνήμη αδυνατίζει και σε λίγο θ΄αδυνατεί.......





Σχισμένου Κατερίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: