Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Πριν τις 26 Οκτωβρίου πληρώνονται οι προκαταβολές από τον ΟΠΕΚΕΠΕτης βασικής ενίσχυσης , μέσα Δεκεμβρίου η εξόφληση μαζί με πρασίνισμα


Σύμφωνα με νεότερες αποκλειστικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, πριν τις 26 Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει η πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε πάνω από 600.000 παραγωγούς του 70% της βασικής ενίσχυσης, που θα είναι συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο υπουργός κ. Σταύρος Αραχωβίτης, «πριν από τις 26 Οκτωβρίου θα πληρωθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης».
Επίσης εντός Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή για το τρέχων πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας και ειδικότερα η προκαταβολή του 2ου έτους. Ακόμη το επόμενο διάστημα πρέπει να πληρωθεί και το νέο πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών. Στα μέσα του Δεκεμβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πληρώσει την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης (ύψους 300 εκατ. ευρώ) αλλά και το «πρασίνισμα» (ύψους 550 εκατ. ευρώ). Μέχρι το τέλος του έτους θα πληρωθεί και η εξισωτική αποζημίωση για το 2018 αλλά και εκκρεμότητες προγραμμάτων ΠΑΑ προηγούμενων ετών.
Συνολικά πληρωμές άνω των 1,6 δισ. ευρώ θα καταβληθούν έως το τέλος του 2018 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους δικαιούχους παραγωγούς για άμεσες ενισχύσεις και πληρωμές προγραμμάτων.
Πληρωμές παλιότερων προγραμμάτων

Στο μεταξύ γίνεται ανασκόπηση πληρωμών, 2011 και 2012, ώστε να εκκαθαριστούν μέσα στον Οκτώβριο και μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρωθεί η ανασκόπηση των ανειλημμένων υποχρεώσεων και των επόμενων ετών (2013-2015). Επίσης μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γίνει ανασκόπηση πληρωμών για τα παλιά προγράμματα (Βιολογικά, Δασώσεις κ.α.), τα οποία έχουν καθυστερήσει να εξοφληθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: