Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Εγκαίνια ενός ιδιότυπου Μουσείου στην Ήπειρο από τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κ. G. Pyatt


Στις 13 Αυγούστου 2018, ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Geoffrey Pyatt θα παραστεί με ομάδα διακεκριμένων ατόμων στα εγκαίνια ενός μικρού αλλά ιδιότυπου μουσείου τέχνης που θα γίνουν σε ένα απομακρυσμένο χωριό στα βουνά της Μουργκάνας στην Ήπειρο. Το μουσείο φιλοξενεί τρία έργα του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου και πίνακες που δημιουργήθηκαν ειδικά για τη περίσταση από τον επίσης γνωστό σύγχρονο καλλιτέχνη Σωτήρη Σόρογκα, του οποίου οι οικογενειακές ρίζες είναι από την περιοχή.



Το μουσείο στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο στο χωριό Λιας, που βρίσκεται στα βουνά της Μουργκάνας στην Θεσπρωτία, σε απόσταση μικρότερη του 1 χλμ. από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το χωριό βρίσκεται 64 χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και 62 χλμ. βορειοανατολικά της Ηγουμενίτσας.
Το κόστος της κατασκευής του μουσείου καλύφθηκε με χορηγία του κ. Αλέκου Υφαντή, του οποίου η οικογένεια κατέχει τη γνωστή εταιρεία αλλαντικών Όμιλος Υφαντής IFANTIS και κατάγεται από το χωριό. Ο κ. Αλέκος Υφαντής, ο αδερφός του Χαράλαμπος και άλλα μέλη της οικογένειας θα παρευρεθούν στα εγκαίνια. Τον σχεδιασμό του μουσείου επιμελήθηκε η αρχιτέκτονας μηχανικός κ. Μαγδαλένα Πανταζή, σε συνεργασία με την Δρ αρχαιολόγο κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου.


Το μουσείο φέρει το όνομα «Μουσείο Υφαντή» προς τιμή των δωρητών και θα φιλοξενεί την μόνιμη έκθεση των Θεόφιλου και Σόρογκα. Οι εικόνες του Θεόφιλου είναι τρεις και φυλάσσονταν στην εκκλησία του χωριού. Θεωρούνται αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του ζωγράφου, ο οποίος πέθανε το 1934. Η προσφορά του ζωγράφου Σ. Σόρογκα αποτελείται από τέσσερις πίνακες που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για το μουσείο στον Λια, την γενέτειρα της γιαγιάς του από την πλευρά του πατέρα του.
Εκτός από τα έργα των δύο ζωγράφων, που εκτίθενται σε δύο χώρους του μουσείου, στους διαδρόμους του υπάρχουν επίσης φωτογραφίες που απεικονίζουν σκηνές της ζωής στην περιοχή κατά τον περασμένο αιώνα, όπως και φωτογραφίες διάσημων επισκεπτών στο χωριό τα τελευταία χρόνια, στους οποίους περιλαμβάνεται ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών για Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μιχαήλ Δουκάκης, οι σκηνοθέτες Elia Kazan και Peter Yates, καθώς και ο ηθοποιός John Malkovich.
Υπάρχει επίσης ξεχωριστός χώρος αφιερωμένος σε τρεις συγγραφείς της περιοχής: τον ποιητή Μιχάλη Γκανά, γεννημένο στο κοντινό χωριό Τσαμαντά, τον μυθιστοριογράφο Σωτήρη Δημητρίου, γεννημένο στην Πόβλα (σήμερα Αμπελώνα) και τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και παραγωγό ταινιών Νίκο Γκατζογιάννη, γεννημένο στον Λια, του οποίου το απομνημόνευμα «Ελένη» περιγράφει τα ταραχώδη γεγονότα που συνέβησαν το χωριό τη δεκαετία του 1940. Και οι τρεις αναμένονται να παρευρεθούν στα εγκαίνια στις 13 Αυγούστου μαζί με τον ζωγράφο κ. Σόρογκα.
Για το νέο μουσείο, που στεγάζεται στο αποκαταστημένο σχολείο του Λια, ο Σπύρος Παππάς, Δήμαρχος των Φιλιατών όπου ανήκουν τα χωριά της Μουργκάνας, δήλωσε: «Αυτό το μουσείο, αυτά τα έργα τέχνης, οι τρεις διάσημοι λογοτέχνες που προέρχονται από αυτά τα βουνά αποτελούν απόδειξη ότι η δημιουργική ενέργεια των Ελλήνων μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε, ακόμα και στις πιο απομονωμένες γωνιές της χώρας μας.»


Πρόγραμμα Εγκαινίων
Χαιρετισμοί – Ομιλίες:
  • Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Γηρομερίου
  • Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου
  • Σπύρος Παππάς, Δήμαρχος Φιλιατών
  • Αλέκος Υφαντής, Επιχειρηματίας, χορηγός
  • Νίκος Γκατζογιάννης, Δημοσιογράφος
  • Geoffrey Pyatt, Πρέσβης Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής
  • Σωτήρης Σόρογκας, Ζωγράφος
  • Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Δρ Αρχαιολόγος - προϊσταμένη ΕΦ.Α. Άρτας
  • Ιωάννης Χουλιαράς, Δρ Αρχαιολόγος - προϊστάμενος ΕΦ.Α. Θεσπρωτίας.

Ευχαριστίες:
  • Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Τεριάντ στη Μυτιλήνη και στον Δ/ντή κ. Κ. Μανιατόπουλο για την αποστολή της μεγάλης εκτύπωσης της τοιχογραφίας του ζωγράφου Θεόφιλου
  • Στον κ. Ι. Λιούγκο, συντηρητή έργων τέχνης για τη βοήθειά του.

C:\02 Athina\Μουσείο Θεόφιλου\λογοτυπο.png

Δεν υπάρχουν σχόλια: