Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Ένα απόγευμα στο μουσείο του Ελληνικού με το Θεόδωρο Παπαγιάννη.


Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.

Πρώτη ημέρα των πολλαπλών εκδηλώσεων στο μουσείο Τέχνης του Θεόδωρου Παπαγιάννη με ένα νέο απόκτημα, τη σφαίρα, σύμβολο της αιώνιας κίνησης και ζωής, της αέναης δημιουργίας που χαρακτηρίζει εξάλλου και τον μεγάλο γλύπτη . Η παραγωγή τέχνης, το έργο τέχνης, η δυσκολία του μεγάλου αυτού εγχειρήματος ήταν και η συζήτηση που ξεκίνησε μεταξύ όλων όσοι παρακολούθησαν την πρώτη αυτή ξενάγηση από τον ίδιο τον δημιουργό. Η ξενάγηση στα όρια της συγκίνησης με τους Ηπειρώτες ευεργέτες, δημιουργούς, τις παλιές σχολικές αίθουσες, τις Ηπειρώτισσες μάνες, τους βοσκούς, τους μετανάστες, τις συνήθειες, όλη η ιστορία μας αποτυπωμένη εκεί, στο Ελληνικό. Και εμείς ακροατές αυτού του μεγάλου δασκάλου με τα φαντάσματά του από το Πολυτεχνείο, να τον -και να μας παρακολουθούν. Η τέχνη είναι , επισήμανε ο μεγάλος αυτός γλύπτης, μια πανανθρώπινη γλώσσα επικοινωνίας που βασίζεται στο προσωπικό βίωμα. Εμείς ξέρουμε πως το δικό του βίωμα είναι αυτό της Ηπείρου, της Ελλάδας και της πορείας της. Και γι΄αυτό τον θαυμάζουμε απεριόριστα. Ενας αληθινός εργάτης και μύστης της ηπειρώτικης παράδοσης και ιστορίας που με την τεχνη του όχι μόνο τη συντηρεί αλλα τη διαλαλεί στα πέρατα της οικουμένης. Αληθινός λειτουργός του ηπειρώτικου λόγου και αισθητικής, δηλαδή του ωραίου και του αληθινού.



Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Γιούλα Μητροκώστα αναπληρώτρια πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής ,ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γεώργιος Δόσης, ο Γεώργιος Καψάλης πρύτανης, ο Στέφανος Φούσας καθηγητής καρδιολογίας ,ο Αντώνης Φούσας πρώην υπουργός, η Ελένη Σιάση πρώην τομεάρχης Παιδείας, ο Κώστας Ζηκόπουλος Β΄Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας , Μαρίνα Τζάκου μέλος του Δ. Σ. της ΠΣΕ και πλήθος κόσμου.
Το 9 ο Συμπόσιο Γλυπτικής πραγματοποιεί, από σήμερα 17 Αυγούστου ως τις 7 Σεπτεμβρίου στο Ελληνικό του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι συμμετέχοντες γλύπτες αυτό το καλοκαίρι είναι οι Έκτωρ Παπαδάκης, Γιώργος Σταματόπουλος, Σπύρος Λισγάρας, Fato Sulli και ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, που θα δημιουργήσουν τα γλυπτά μπροστά στα μάτια των επισκεπτών του Μουσείου. Οι παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι οι ακόλουθες:


1. Παρασκευή 17/08/18, ώρα 18.00: Πανηπειρωτική συγκέντρωση με ξεναγήσεις στο μουσείο, τον δρόμο των γλυπτών, ξενάγηση στο λαογραφικό μουσείο, επίσκεψη στο μοναστήρι της Τσούκας, χορευτικά συλλόγων και φορέων και γλέντι μέχρι πρωίας με την παραδοσιακή κομπανία του τραγουδιστή Γιώργου Πατσούρα.
2. Σάββατο 18/08/18, ώρα 20.00: Προβολή του ντοκιμαντέρ του Νίκου Παπακώστα, με τίτλο «Θεόδωρος Παπαγιάννης, στο εργαστήρι του».
3. Κυριακή 19/08/18, ώρα 20.00: Διάλεξη του αρχιτέκτονα και ιστορικού της τέχνης Κωστή Ν. Καζαμιάκη με θέμα «Τα συμπόσια της αρχαιότητας και το συμπόσιο γλυπτικής στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Ομοιότητες και διαφορές» .
4. Τετάρτη 22/08/18, ώρα 20.00: Θεατρική παράσταση «Η Γκόλφω», σε σκηνοθεσία της θεατρολόγου Σοφίας Μπλέτσου με ερασιτέχνες ηθοποιούς από το χωριό.
5. Σάββατο 25/08/18, ώρα 20.00: Μια σύμπραξη κλασικής μουσικής και χορού με τους Κώστα Λεοντάρη στο βιολί, Αλέξη Μπάγια στην κιθάρα και την Ελεονώρα Ηλία στο χορό.
 6. Κυριακή 26/08/18, ώρα 20.00: Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Βασιλείου με τίτλο «Το Ελληνικό (Λοζέτσι)», από τους κ.κ. Χαράλαμπο Νούτσο, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Θεόδωρο Παπαγιάννη, γλύπτη.
7. Τετάρτη 29/08/18, ώρα 20.00: Ποιητική βραδιά με επιμέλεια του Τάσου Κανάτση. Ποιητές της πόλης θα διαβάσουν ποιήματα και θα ακολουθήσει ρεμπέτικη βραδιά με τον εκ Κουτσελιού τραγουδοποιό, Βαγγέλη Αγγέλη.
8. Κυριακή 02/09/18, ώρα 20.00: Ομιλία του καθηγητή λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ευάγγελου Αυδίκου, με θέμα «Ο ποιητής Κώστας Κρυστάλλης».
9. Τετάρτη 05/09/18, ώρα 18.00: Λαϊκός δρόμος για παιδιά και μεγάλους, από το μοναστήρι της Τσούκας μέχρι το μουσείο, με την επιμέλεια του προπονητή Γιάννη Δημ. Οικονόμου, καταγόμενου από το Ελληνικό.
10.Τετάρτη 05/09/18, ώρα 20.00: Θεατρική παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, με το έργο «Το τάβλι» του Δημ. Κεχαΐδη.
11.Παρασκευή 07/09/18, ώρα 20.00: Ο τραγουδιστής Χρήστος Θηβαίος με την κομπανία του, θα εμφανιστεί εθελοντικά υπέρ του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», στη λήξη του 9ου Συμποσίου Γλυπτικής. Όλες οι παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και συνδιοργανώνονται από τον Όμιλο Φίλων του Μουσείου «Θεόδωρος Παπαγιάννης», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελληνικού-Αδελφότητα Ελληνικού «Η Τσούκα» και την ποδοσφαιρική ομάδα «Αναγέννηση Ελληνικού».






Κατερίνα Σχισμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: