Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Γεωπονική Σχολή και Αγροδιατροφικό Πάρκο στην Άρτα



ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Συμβάλλαμε και εμείς τα μέγιστα για ένα δυνατό ίδρυμα, με στόχο και τη στήριξη της τοπικής μας οικονομίας»

Με αφορμή την ψήφιση του Νομοσχεδίου που προβλέπει τη συνένωση ΤΕΙ Ηπείρου και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Το Νομοσχέδιο για το νέο, ενιαίο, Πανεπιστήμιο αποτελεί Νόμο του Κράτους. Για μια ακόμη φορά θα ήθελα να πω, ότι η Άρτα αναβαθμίζεται, ενώ ως Δήμος Αρταίων παρακολουθούσαμε από πολύ κοντά και από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις και είχαμε αιτηθεί μια σειρά θεμάτων, τόσο με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (71/2017, 574/2017, 269/2018), όσο και σε συναντήσεις με τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου σε Ιωάννινα (τον Οκτώβριο 2017) και Άρτα (στις 13 Μαΐου 2018). Αιτήματα που εκφράζουν την τοπική κοινωνία και έχουν ως στόχο την ενίσχυση της οικονομίας της Άρτας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, όσο και την Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και βουλευτή Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, τον βουλευτή Άρτας Βασίλη Τσίρκα, τον Πρύτανη του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιο Τσίνα, τον πρώην Πρύτανη Ευριπίδη Γλαβά και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Καψάλη για τη συνεργασία και τη στήριξη των αιτημάτων μας.
Αναλυτικότερα ως Δήμος Αρταίων αιτηθήκαμε και ικανοποιήθηκαν:
  • Η δημιουργία της Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημιακού επιπέδου, που αποτελούσε ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και το οποίο αποτέλεσε το πρώτο αίτημά μας στο υπόμνημα που είχαμε καταθέσει και στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Με την δημιουργία της Σχολής, η οποία είναι η συνέχεια του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ, η περιοχή μας που είναι κατ’ εξοχήν αγροτική θα μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες για συγκεκριμένη αγροτική ταυτότητα, ενώ οι παραγωγοί και οι πολύ καλές τοπικές επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να μετουσιώνουν την επιστημονική γνώση σε πράξη, ώστε να πετύχουν την καλύτερη δυνατή προώθηση των προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
  • Η αναβάθμιση των τμημάτων του ΤΕΙ σε Πανεπιστημιακά και η διατήρησή τους στην Άρτα, καθώς και η δημιουργία ενός νέου τμήματος, του Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής
  • Η δημιουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Πάρκου με έδρα την Άρτα, ένα θέμα για το οποίο και προσωπικά είχα ζητήσει από τον Υπουργό, στις 13 Μαΐου 2018 στη Σύγκλητο του ΤΕΙ, να διευκρινιστεί στο τελικό κείμενο του Νομοσχεδίου ότι θα έχει έδρα την Άρτα και συγκεκριμένα τους Κωστακιούς, δίπλα στις εγκαταστάσεις της νεοϊδρυθείσας Γεωππονικής Σχολής κάτι που έγινε αποδεκτό από τον Υπουργό μετά την παρέμβασή μου στην εν λόγω συνάντηση. Να σημειωθεί ότι στην αρχική του μορφή το Νομοσχέδιο δεν ξεκαθάριζε κάτι τέτοιο. Πρόκειται για μια καινοτόμο υποδομή που θα ενισχύσει τις γνώσεις των φοιτητών, και παράλληλα θα βοηθήσει σημαντικά τον πρωτογενή τομέα και την οικονομία της Άρτας.
  • Η παραμονή των διοικητικών υπαλλήλων που ζουν και εργάζονται στην Άρτα. Πρόκειται για ένα θέμα, στο οποίο ως Δημοτική Αρχή είχαμε από την πρώτη στιγμή αντιδράσει, καθώς ενώ στις 13 Μαΐου ενώπιον του Υπουργού είχαμε ζητήσει να παραμείνουν οι υπάλληλοι του ΤΕΙ στην Άρτα (κάτι το οποίο είχε γίνει αποδεκτό από τον Υπουργό), εν τούτοις στο αρχικό κείμενο του Νομοσχεδίου προέβλεπε υποχρεωτική μετακίνηση όλων των υπαλλήλων του νέου ιδρύματος στην έδρα αυτού (στα Ιωάννινα), κάτι που θα είχε πολύ σημαντικές επιπτώσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό των υπαλλήλων. Μετά τις εκ νέου άμεσες αντιδράσεις, υπήρξε η σχετική τροποποίηση του Νομοσχεδίου.
  • Οι φοιτητές που ήδη φοιτούν στο ΤΕΙ, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών τους, να μπορούν να αποκτήσουν Πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών.
  • Η μετονομασία της νεοϊδρυόμενης Σχολής Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών σε Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, κάτι που τελικά έγινε με την αφαίρεση όμως της λέξης «Τεχνολογιών» από το τελικό κείμενο του Νομοσχεδίου.
Βέβαια, υπάρχουν πράγματα τα οποία θα θέλαμε να έχουν διορθωθεί όπως η ονομασία του νέου Πανεπιστημίου, σε Πανεπιστήμιο Ηπείρου (όπως συμβαίνει με άλλα Πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα) κάτι που δεν έγινε. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι το νέο, μεγάλο ίδρυμα, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα σε όλη την Ήπειρο.
Ο Δήμος Αρταίων θα συνεχίσει να είναι αρωγός του νέου ιδρύματος, συμβάλλοντας στο μέτρο που του αναλογεί στην ανάπτυξή του και στην ένταξη των νέων σχολών Πανεπιστημιακού επιπέδου που δημιουργούνται, με έδρα την Άρτα, αλλά και των φοιτητών αυτών, στην κοινωνική ζωή και στην καθημερινότητα της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: