Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Μέχρι και 40 λεπτά η τιμή παραγωγού στο πορτοκάλι Βαλέντσια στην Άρτα, στα 27 λεπτά στη Λακωνία


Με καλούς ρυθμούς φεύγει πλέον στην αγορά του εσωτερικού, αλλά και στο εξωτερικό το πορτοκάλι ποικιλίας Βαλέντσια. Η συγκομιδή ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου, τώρα έχει μαζευτεί το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς και τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη τελειώνει και τυπικά η σεζόν. Οι τιμές που παίζουν στην αγορά, ανάλογα την περιοχή, παίζουν από 20 έως 40 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», «η τιμή στο Βάλεντσια που δουλεύουμε τώρα εμείς ξεκινά από τα 20 και φτάνει έως και τα 27 λεπτά το κιλό. Είναι μια καλή τιμή για τον παραγωγό».

Σύμφωνα με στοιχεία του κ. Μπλέτα το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα στο εν λόγω πορτοκάλι φτάνει τα 10 λεπτά το κιλό, οπότε μια τιμή άνω των 20 λεπτών, αφήνει κέρδος.

Οι αποδόσεις ανά στρέμμα στη Λακωνία κυμαίνονται μεταξύ 5 και 11 τόνων όσον αφορά στα Βαλέντσια, αν και όπως εξηγεί ο κ. Μπλέτας «στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι αποδόσεις φτάνουν τους 5 έως 8 τόνους ανά στρέμμα».

Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτα οι τιμές στο Βαλέντσια έχουν πάει και πάνω από τα 30 λεπτά, ιδίως αυτά που καταλήγουν σε λαϊκές αγορές.

Ως προς τούτο, όπως μας ανέφερε ο κ. Πέτρος Φασιάς, υπεύθυνος της εταιρείας «Άρτα Φυσικά», που διαθέτει δίκτυο με αυτόματους πωλητές φυσικού χύμου «η ζήτηση για χυμοποιήσιμο Βαλέντσια αυξάνεται με πολύ υψηλούς ρυθμούς στη χώρα μας», με αποτέλεσμα να ωφελείται και ο παραγωγός.

Βάσει των στοιχείων του κ. Φασιά οι τιμές παραγωγού στο Βαλέντσια φέτος είναι τώρα στα 35-40 λεπτά το κιλό, αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Μάλιστα πριν δυο χρόνια οι τιμές αυτές μετά βίας ξεπερνούσαν τα 10 λεπτά το κιλό.

Μειωμένη η παραγωγή εσπεριδοειδών στην ΕΕ

Μειωµένη εκτιµά τη φετινή παραγωγή εσπεριδοειδών το Αµερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA). Ειδικότερα, όπως επισημαίνει σε σχετική του ενημέρωση «η παραγωγή πορτοκαλιών αναµένεται να µειωθεί κατά 8% (στους 6,3 εκατοµµύρια τόνους)».

Πιο μεγάλη, στο 13% προβλέπεται η µείωση στο µανταρίνι αφού σύµφωνα µε το USDA σε σχέση µε πέρσι η παραγωγή αναµένεται στους 3 εκατ. τόνους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: