Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού στον Άνω Κερασώνα Πρεβέζης.





Ημέρα φωτός, ενότητας, αισιοδοξίας, πνευματικής κάθαρσης και πίστης για τους απανταχού ορθοδόξους χριστιανούς η σημερινή μέρα. Ημέρα της Μεταμορφώσεως του Κυρίου η σημερινή, όπου σύμφωνα με την παράδοση θεωρείται ως μία από τις πλέον σημαντικότερες, σύμφωνα με το εορτολογικό κύκλο των Δεσποτικών εορτών, γιατί συνδέεται άμεσα με την τελείωση και θέωση του ανθρώπου.
Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού έχει τόσο χριστολογική σημασία όσο και ανθρωπολογική προσέγγιση. Από χριστολογικής σημασίας η μεταμόρφωση φανέρωσε σ' όλους την επί της γης δόξα του Κυρίου, ενώ από ανθρωπολογική προσέγγιση η μεταμόρφωση φανερώνει τον πραγματικό δρόμο της πνευματικής πορείας, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη δοξοποίηση και θέωση του καθενός ανθρώπου.



Έτσι, αρκετοί κάτοικοι σήμερα του οικισμού Κερασώνα, αλλά και γειτονικών οικισμών, καθώς και απλοί εκδρομείς επισκέφτηκαν το ορεινό και όμορφο ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού στον Άνω Κερασώνα Πρεβέζης, προκειμένου να ασπαστούν και να προσευχηθούν. Μόνιμο θέμα συζήτησης μεταξύ των συγχωριανών δεν ήταν άλλο από τα πολιτιστικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα το διάστημα αυτό στο χωριό, με τη διοργάνωση, συναυλιών και πανηγυριών, αφού έτσι δίνεται η δυνατότητα σε αρκετές οικογένειες, να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους από τα μεγάλα και μικρά αστικά κέντρα, να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, να διασκεδάσουν και να ξεκουραστούν για μερικές ημέρες!.

Χρόνια πολλά!!!






Δημήτριος Κολιός
Ιστορικός- Αρχαιολόγος
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Δεν υπάρχουν σχόλια: