Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Έτοιμος ο Βασίλης Ιωάννου για υποψήφιος Δήμαρχος Πρέβεζας. Δηλώνει στην ''Γνώμη'' της Άρτας: ''Υπό προϋποθέσεις θα επιστρέψω στην αυτοδιοίκηση''.

Αποτέλεσμα εικόνας για βασίλης ιωάννου

Βασίλης Ιωάννου: Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους, δεν γοητεύονται από τα χρίσματα των κομμάτων, αλλά από τα χαρίσματα των υποψηφίων...

Ο Βασίλης Ιωάννου, απ’ αυτά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στα δύσκολα «δεν εγκαταλείψαν το καράβι», και μπορεί να μην μετέχει ενεργά σε κομματικά όργανα τα τελευταία, δεν έπαψε όμως να έχει παρεμβατικό λόγο και για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις , αλλά και για τις τοπικές υποθέσεις του νομού και της Ηπείρου.
Πετυχημένος Νομάρχης Πρέβεζας επί 8 χρόνια, εκλεγμένος με συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Εκλεγμένος Βουλευτής Πρέβεζας τον Μάη του 2012
Χρόνια τώρα μιλάει για την πολιτική αναγκαιότητα της ενότητας και της ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης και μάλιστα να αναλαμβάνει και πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Και σήμερα η "Γ" του δίνει το βήμα, να καταθέσει, αλλά και ν' αναλύσει τις απόψεις του, στην συνέντευξη που ακολουθεί:

•Κύριε Ιωάννου, αφού σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας, θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτηση με τη γνώμη σας για τις πολιτικές εξελίξεις. Πως βλέπετε την πολιτική κατάσταση στη χώρα;
Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση σας και θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχηθώ στους φίλους αναγνώστες σας καλή χρονιά με υγεία και προκοπή. Κύριε Γκέτση, θεωρώ ότι έχουμε ήδη μπει σε χρονιά σημαντικών πολιτικών εξελίξεων. Η Κυβέρνηση μπορεί να ξορκίζει τις εκλογές ,και να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, η πολιτική της πρακτική όμως, δίνει την εντύπωση ότι ήδη έχουμε μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Ο κ. Τσίπρας από τη μια παραμένει σταθερά προσηλωμένος στις αυστηρές προβλέψεις των μνημονίων, τις οποίες ψηφίζει και εφαρμόζει πολύ πιο πιστά από τους προκατόχους του, από την άλλη με τη διανομή των πάσης φύσεως επιδομάτων και παροχών , επιχειρεί να δημιουργήσει εκλογική πελατεία, αδιαφορώντας αν θέτει σε κίνδυνο ,όσα με κόπους και θυσίες κατάφερε τα τελευταία 10 χρόνια να πετύχει ο Ελληνικός λαός.
Είναι νομίζω ενδεικτικό του κλίματος , ότι την ώρα που έρχεται στη Βουλή ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο , που περιλαμβάνει νέα σκληρά μέτρα ( περικοπές επιδομάτων, πλειστηριασμούς , αλλαγές στο καθεστώς των απεργιών κλπ), ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του εξαγγέλλουν το τέλος των μνημονίων και της επιτροπείας , ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις και έχουν ψηφιστεί μέτρα για πολλά επόμενα χρόνια. Επιχειρώντας μάλιστα για πολλοστή φορά να εξαπατήσουν τον Ελληνικό λαό υπόσχονται το τέλος της λιτότητας και την αποκατάσταση των αδικιών της κρίσης, επιχειρώντας να αποκρύψουν ότι επίκεινται νέες σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο.
Λυπούμαι που θα το πω αλλά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για το μέλλον, το αντίθετο μάλιστα ,νοιώθω οργισμένος και συνάμα βαθιά απογοητευμένος με τα όσα συμβαίνουν. Το πολιτικό μας σύστημα συμπεριφέρεται με όρους της προηγούμενης 20ετίας , λες και δε συνέβη τίποτε τα χρόνια της κρίσης. Προπαγάνδα, λαϊκισμός , δημαγωγία, άγονες αντιπαραθέσεις , έλλειψη συναινετικού λόγου και αδυναμία συνεργασίας.
Η αξιωματική αντιπολίτευση από την άλλη ,δείχνει να μην έχει κατανοήσει το μέγεθος των προβλημάτων και να μην έχει διδαχθεί από τα λάθη της. «Φύγε εσύ να έρθω εγώ..».
Ας ελπίσουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει πλέον βγάλει τα συμπεράσματά του , έχει αποκτήσει μνήμη και κρίση και στην κατάλληλη στιγμή θα κρίνει όχι με βάση τις νέες απατηλές υποσχέσεις , αλλά με βάση τα καθημερινά του προβλήματα και τα αδιέξοδα που συναντάει .

Αποτέλεσμα εικόνας για βασίλης ιωάννου

Συμμετείχατε ενεργά στην ίδρυση του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Γνωρίζουμε τις στενές πολιτικές και προσωπικές σχέσεις με την κα Γεννήματα, την οποία και στηρίξατε ενεργά για την εκλογή της. Ποιά είναι η άποψή σας για τις προοπτικές στο «Κίνημα Αλλαγής»;
Είμαι από αυτούς που πολύ έγκαιρα είχα επισημάνει την πολιτική αναγκαιότητα της ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης και της ενότητας όλων των διάσπαρτων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς , καθ’ ότι ποτέ δεν πίστεψα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ ότι θα το επιχειρούσε, δεν θα κατάφερνε να «αλώσει » οριστικά και αμετάκλητα το χώρο μας. Και πράγματι η ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή των πολιτών , για την εκλογή του προέδρου του Νέου φορέα , και δικαίωσαν τις προσδοκίες μας και αποτέλεσαν το πρώτο μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για την αναγέννηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

•Είστε ικανοποιημένος με τις μέχρι τώρα δημοσκοπικές αποδόσεις ή περιμένατε πιο θεαματικά αποτελέσματα;
Το «Κίνημα Αλλαγής» γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο δυνατό και αυτό αποτυπώνεται όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις , αλλά σε όλες τις εκλογές φορέων και σωματείων, δημιουργώντας βάσιμες προσδοκίες ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει αλλαγή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών.
Διεκδικούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές των πολιτικών εξελίξεων πολιτικός φορέας με   αυτόνομο και διακριτό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και όχι Κυβερνητικό συμπλήρωμα και να εκφράσουμε τη νέα ελπίδα για το λαό μας και υπό αυτή την έννοια πιστεύω ότι αυτό θα εκφραστεί στις επόμενες εκλογές.
Κανείς βεβαίως δεν ισχυρίζεται κανείς ότι το εγχείρημα που ξεκινήσαμε είναι εύκολο και χωρίς εμπόδια .

•Έχετε υπηρετήσει επί σειρά ετών την Αυτοδιοίκηση. Πως βλέπετε τα τελευταία χρόνιας το θεσμό; Πως αξιολογείτε τις προτάσεις τις κυβέρνησης για την απλή αναλογική;
Λυπάμαι που θα το πω , .όμως στο χώρο της Αυτοδιοίκησης η Κυβέρνηση 3 χρόνια τώρα , δεν έχει να επιδείξει συγκεκριμένο έργο. Εξαγγέλλουν μονίμως μεταρρυθμίσεις και «αναθεώρηση του Καλλικράτη» αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει , ούτε καν οι ίδιοι , τι εννοούν. Ενώ από όλους αναγνωρίζεται ότι μία από τις βασικές αιτίες της κρίσης ήταν ο συγκεντρωτικός χαρακτήρας του κράτους και θα περίμενε κανείς δεσπόζουσα θέση στην πολιτική ατζέντα της εποχής να επέχει η συζήτηση για το αύριο της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης , δυστυχώς με ευθύνη της Κυβέρνησης , κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. .
Ενώ   θα περίμενε κανείς να έχει ήδη ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος , χωρίς σκοπιμότητες και προειλημμένες αποφάσεις , για το μέλλον του θεσμού , για την ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων , αναγκαίων πόρων , αλλά και ευθυνών , με στόχο επιτέλους και στη χώρα μας οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τις τοπικές κοινωνίες, δυστυχώς το αρμόδιο Υπουργείο , αποφεύγει τη συζήτηση στα ουσιώδη και επιλέγει να προσδώσει στις «πρωτοβουλίες» του μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα , προτείνοντας μια ….νέα πραγματικότητα στην αυτοδιοίκηση με μοναδικό όχημα την αλλαγή στο εκλογικό σύστημα. Έτσι όμως δεν λύνουμε, αλλά προσθέτουμε προβλήματα στο θεσμό..

Παρ’ ότι είναι γνωστό ότι επί σειρά ετών δεν έχετε ενεργό ρόλο στα κοινά , δεν είναι λίγες οι φορές που με αναρτήσεις στους προσωπικούς σας λογαριασμούς, αναδεικνύετε διάφορα τοπικά θέματα, καταθέτετε προτάσεις, διαμαρτύρεστε για καθυστερήσεις έργων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις οδικές συνδέσεις του νομού. Θέλετε να δηλώνετε ότι είστε παρών ή αισθάνεστε ότι δεν συνεχίστηκε το έργο σας;
Είναι σε σας αλλά και σε όλους τους συμπολίτες γνωστό , ότι την προηγούμενη δεκαετία , είχαμε ως Νομαρχία Πρέβεζας , σε συνεργασία με όλους τους φορείς του νομού, δρομολογήσει σημαντικά έργα που είχαν ως στόχο να άρουν τη συγκοινωνιακή απομόνωση του νομού και να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
Πρώτη προτεραιότητα ήταν οι οδικές συνδέσεις του νομού με την Εγνατία και την Ιόνια,   προς τούτο και πάρα τους ισχυρισμούς διάφορων πολιτικών παραγόντων του νομού , με την ολοκλήρωση της θητείας μου το 2010 , είχαν ήδη ξεκινήσει να εκπονούνται όλες οι απαραίτητες μελέτες , ενώ είχε αρχίσει η κατασκευή του οδικού άξονα «Άκτιο – Αμβρακία».
Και δεν σας το κρύβω , ότι δεν κατανοώ απολύτως τους λόγους, μετά από τόσα χρόνια να μην έχει ολοκληρωθεί κανένα από εκείνα τα σημαντικά έργα που , επαναλαμβάνω, είχαμε με μεγάλη προσπάθεια προετοιμάσει και δρομολογήσει.
Δικαιολογημένα λοιπόν κάποιος να αισθάνεται οργή και θυμό , που η Πρέβεζα και η ευρύτερη περιοχή στερείται των πλεονεκτημάτων , που όλη η υπόλοιπη Ήπειρος απολαμβάνει από την ολοκλήρωση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.
Επειδή λοιπόν θεωρώ ότι πρέπει κάτι να γίνει για να «ξεκολλήσουν» αυτά τα έργα , μη έχοντας κάποιο θεσμικό ρόλο , επιλέγω κάθε φορά να στέλνω , μέσω του διαδικτύου, μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες , ελπίζοντας ότι θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για θετικές εξελίξεις για το νομό.
Καμιά άλλη σκοπιμότητα δεν υποκρύπτεται από αυτές μου τις παρεμβάσεις . Άλλωστε ποτέ δεν έπαψα να είμαι ενεργός πολίτης…

Αποτέλεσμα εικόνας για βασίλης ιωάννου

Παρά ταύτα διάχυτη είναι η φημολογία, ότι μετά την πολύχρονη απουσία σας από την ενεργό πολιτική δράση, σκοπεύετε να επιστρέψετε στην Αυτοδιοίκηση. Aακούγεται ότι μεθοδικά προετοιμάζετε την υποψηφιότητά σας για το Δήμο Πρέβεζας. Παρ’ ότι αναγνωρίζουμε ότι είναι σχετικά πρόωρο να ανακοινώσετε υποψηφιότητα, θα θέλατε να κάνετε ένα σχόλιο επί αυτού;
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ποτέ σε ένα δημόσιο διάλογο δεν αποφεύγω απαντήσεις και δεν συνηθίζω να κρύβω λόγια. Γνωρίζετε επίσης ότι με το θεσμό της Αυτοδιοίκησης έχω άρρηκτους δεσμούς από την 12χρονη ενασχόλησή μου με τη Νομαρχία Πρέβεζας, εκ των οποίων τα 8 ως Νομάρχης.
Πράγματι το τελευταίο διάστημα γράφονται και ακούγονται πολλά ,σχετικά με τα μελλοντικά πολιτικά μου σχέδια και την «επιστροφή μου στα κοινά»…
Σας απαντώ λοιπόν ευθέως , όπως έχω απαντήσει κατά καιρούς και σε άλλους συναδέλφους σας.
Έχω αφήσει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο και υπό προϋποθέσεις θα επιστρέψω στην Αυτοδιοίκηση .
Επειδή όμως όπως και σεις αναγνωρίσατε είναι ακόμη πολύ νωρίς , δεν έχω ακόμη καταλήξει στις οριστικές μου αποφάσεις , παρ’ ότι δεν σας το κρύβω, πολλοί συμπολίτες με τους οποίους συνομιλώ καθημερινά με παροτρύνουν να οριστικοποιήσω τις αποφάσεις μου .
• Όταν λέτε «υπό προϋποθέσεις» τι εννοείται; Εξαρτώνται οι αποφάσεις σας από τις πολιτικές εξελίξεις ή μήπως περιμένετε να πάρετε κομματικό χρίσμα;
Σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμώ και δεν θα επιδιώξω κομματικό χρίσμα , από ένα ή περισσότερα κόμματα. Άλλωστε όπως έχω ξαναπεί, στη σημερινή συγκυρία οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δεν γοητεύονται από τα χρίσματα των κομμάτων , αλλά από τα χαρίσματα των υποψηφίων.
Γνωρίζετε ότι σε όλη μου την πολιτική διαδρομή επεδίωκα τις συνεργασίες και τις συναινέσεις και αυτό θα κάνω και τώρα… Οι προϋποθέσεις που θέτω , έχουν να κάνουν κυρίως με τις επικείμενες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση , που όπως προείπα όλο εξαγγέλλονται και όλο αναβάλλονται .
Όμως είναι όπως και εσείς είπατε νωρίς για τις οριστικές αποφάσεις και επιλογές. Οι εκλογές είναι ακόμη μακριά και οι συζητήσεις είναι ακόμη… διερευνητικές.



Δεν υπάρχουν σχόλια: