Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Ξεκαθάρισε το «τοπίο» για τις έρευνες υδρογονανθράκων



Η χθεσινή, δεύτερη κατά σειρά,  επιστημονική ενημερωτική εκδήλωση για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα Άνω Πεδινά, ήταν εξίσου κατατοπιστική και χρήσιμη για την ενημέρωση των κατοίκων του Ζαγορίου, όπως και η προηγηθείσα για τους κατοίκους των Δήμων Ζίτσας και Πωγωνίου. 
Δύο ήταν οι κύριες επισημάνσεις, οι οποίες ενδιέφεραν όσους πραγματικά ήθελαν να ενημερωθούν: Η πρώτη έγινε από τον Καθηγητή Σεισμολογίας Κ. Παπαζάχο, o oποίος απαντώντας σε ερώτημα για τυχόν σεισμούς που μπορεί να προκαλέσουν στο Ζαγόρι οι έρευνες, τόνισε απευθυνόμενος προς την ομάδα των «αντιδρώντων» ότι αν θα πρέπει για κάτι να ανησυχούν, είναι για τη φυσική σεισμικότητα. Η δεύτερη επισήμανση, αφορά την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι σε κάθε νέο στάδιο ερευνών ή εξόρυξης, κατατίθενται νέες μελέτες, τις οποίες έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν οι αρχές- άρα κατ΄ επέκταση και οι πολίτες- και αναλόγως να τις εγκρίνουν ή να τις απορρίπτουν. 
Μικρή η παρουσία Ζαγορισίων 
Κατά τα άλλα η εκδήλωση,  στην οποία δεν παρέστησαν τελικά οι καθηγητές Άκης Τσελέντης και Δημήτρης Καλιαμπάκος, κύλησε υπό τις φωνές της ίδιας μικρής ομάδας που αντιδρά στις έρευνες, που όπως ορισμένοι εξ αυτών ομολογούσαν σε «πηγαδάκια» το ζήτημα για αυτούς είναι πολιτικό. Αξιοσημείωτο ήταν επίσης το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκ της ομάδας του «Όχι» δεν είχαν σχέση με το Ζαγόρι, κάτι που επεσήμανε και ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Βασίλης Σπύρου, που … καλωσόρισε τους ξένους επισκέπτες! 
Η παρουσία Ζαγορισίων, ήταν πολύ κατώτερη του αναμενομένου, που επιβεβαίωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων δεν ταυτίζεται με τις μικρές ομάδες του «Όχι σε όλα», που είχαν φροντίσει -και μάλιστα επέβαλλαν-  στους ομιλητές να περιληφθούν και εκπρόσωποί τους, που υπεραμύνθηκαν των απόψεών τους, οι οποίες αντικρούστηκαν με επιχειρήματα από τους επιστήμονες και τα στελέχη του Υπουργείου. 
Σύμφωνα μάλιστα με Ζαγορίσιους, που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, στη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση, δεν παρέστησαν, ούτε και εκπροσωπήθηκαν οι 16 σύλλογοι που μόλις την περασμένη εβδομάδα είχαν εκδώσει κοινή ανακοίνωση, ζητώντας… ενημέρωση για τις έρευνες!
Ιδιαίτερα αρνητικά σχολιάστηκε η στάση ορισμένων εκ των «μεταφερόμενων» αντιδρώντων- οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν δώσει το «παρών» και στην προχθεσινή αντίστοιχη στον Βουτσαρά του Δήμου Ζίτσας- που επιχειρούσαν να διακόπτουν συνεχώς τους ομιλητές, όταν τα όσα ανέφεραν δεν συμβάδιζαν με τις δικές τους απόψεις.
Σε αρκετές περιπτώσεις η συμπεριφορά αυτή προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των άλλων παρισταμένων που ήθελαν πραγματικά να ενημερωθούν, ενώ  αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις πρώτες τοποθετήσεις και τις εξηγήσεις που είχαν δοθεί,  ο κόσμος άρχισε να αποχωρεί και στην αίθουσα παρέμειναν μέλη των… συλλογικοτήτων που τάσσονται κατά των ερευνών. 
Τα βασικά συμπεράσματα 
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις δύο ημερίδες και τις δηλώσεις των καθ΄ ύλη καθηγητών, επιστημόνων, πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι  τα εξής: 
1. Οι έρευνες είναι απαραίτητες για να γνωρίζει η χώρα μας τι κρύβει το υπέδαφός της. 
2. Η διαδικασία της εξόρυξης είναι ξεχωριστή και στην περίπτωση που διαπιστωθούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα τότε θα συνταχθούν νέες περιβαλλοντικές μελέτες, που θα τεθούν προς διαβούλευση και έγκριση. 
3. Κίνδυνοι σεισμών από τις έρευνες δεν υφίστανται, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί και από τις προηγούμενες που είχαν γίνει με επίκεντρο την περιοχή Νεγράδων του Δήμου Πωγωνίου. 
4. Στη διάρκεια των ερευνών, που θα διαρκέσουν 4-5 χρόνια, θα υπάρξουν άμεσα οικονομικά οφέλη για την τοπική οικονομία. 
5. Υπάρχει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο σε επίπεδο Ελλάδος, αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διασφαλίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ασφάλεια των ερευνών (αρχικά) και των εξορύξεων (στη συνέχεια αν βρεθεί κοίτασμα). 
Μετά από όλα αυτά, μόνο όσοι δεν θέλουν να πειστούν, δεν αντιλαμβάνονται ότι οι έρευνες έχουν αναπτυξιακά και οικονομικά οφέλη για την Ήπειρο και οι κίνδυνοι που επικαλούνται οι «Όχι σε όλα» δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: