Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Εθνική υπόθεση η προστασία της φέτας


Η μάχη  για την προστασία της φέτας είναι εθνική υπόθεση, υποστήριξαν φορείς, κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι,  κινήματα και καταναλωτές κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας ημερίδας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχει το εθνικό προϊόν από τις εμπορικές συμφωνίες της CETA και της Ν. Αφρικής.
Η μερίδα που στέφθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε από τους δημοσιογράφους  της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου σε συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας και το Επιμελητήριο Λάρισας.
Στις ομιλίες τους, τόσο ο ομότιμος  καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην  πρόεδρος  της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος κ. Εμμανουήλ Ανυφαντάκης όσο και ο πρόεδρος  του Συνδέσμου Ελληνικών  Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων κ. Χρήστος  Αποστολόπουλος, επεσήμαναν, ότι οι επερχόμενες εμπορικές συμφωνίες CETA και Νότιας  Αφρικής είναι επιζήμιες για την χώρα μας, την οικονομία μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Παράλληλα κάλεσαν το ελληνικό κοινοβούλιο να μην επικυρώσει την συμφωνίες  CETA και Νότιας  Αφρικής, όπου δίνουν τη δυνατότητα και σε άλλες χώρες να παρασκευάζουν φέτα.
«Αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την χώρα μας», τόνισε με νόημα ο κ. Ανυφαντάκης  ο οποίος  σημείωσε πως είναι  η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, να βάλει φρένο σε όλους αυτούς που καπηλεύονται το εθνικό μας προϊόν, που παράγεται μόνο από αιγοπρόβειο γάλα που παράγεται στην χώρα μας και σε αναλογία 70 -30. Όλα τα υπόλοιπα τυριά δεν έχουν καμία σχέση με τη φέτα.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο περιφερειάρχης  Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης ο οποίος κάλεσε όλους αυτούς που νοθεύουν τη φέτα να σταματήσουν το συντομότερο και να της δώσουν την προστιθέμενη αξία που θα ωφελήσει παραγωγούς και ελληνική οικονομία
Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούν στο εθνικό μας προϊόν οι συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, όπως με τη Νότιο Αφρική και τον Καναδά, που επιτρέπουν στις χώρες αυτές να πωλούν λευκά τυριά άλμης με την ένδειξη "φέτα" και επισήμανε την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για όλα τα εθνικά μας προϊόντα.
Για αυστηρούς ελέγχους έκανε λόγο η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας που παραβρέθηκε και παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ημερίδα, ενώ το Δίκτυο Φορέων και πολιτών κατά της και Νότιας  Αφρικής, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να προστατέψουμε τη φέτα που είναι μοναδική και ελληνική.

Το συντονισμό της ημερίδας είχαν οι δημοσιογράφοι Απόστολος Βάλλας και Ειρήνη Αιμονιώτη  οι οποίοι τόνισαν ότι η προσπάθεια της ενημέρωσης θα συνεχιστεί με ανάλογες ημερίδες και σε άλλες πόλεις , ώστε να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι  φορείς  και να συσταθεί ένας φορέας που στόχο θα έχει αποκλειστικά την προστασία της ελληνικής φέτας, Προϊόν -Ονομασίας – Προέλευσης.  (ΠΟΠ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: