Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

74η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Βιάννου. O χαιρετισμός του Προέδρου της ΠΣΕ Γιώργου Δόση, στην εκδήλωση μνήμης τη Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.




Αγαπητοί προσκεκλημένοι
Φίλες και φίλοι από τη Βιάννο και ολόκληρη την Κρήτη
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες
Σας μεταφέρω τους θερμούς πατριωτικούς χαιρετισμούς , του Διοικητικού μας Συμβουλίου και σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος που διοργανώνεται από το Σύλλογο Δήμου Βιάννου στην Αττική και αναφέρεται στην 74η επέτειο του Ολοκαυτώματος των κατοίκων και των χωριών της Επαρχίας Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας Κρήτης, από 14-εως 16 Σεπτεμβρίου 1943 και τελεί υπό την Αιγίδα της Πανηπειρωτικής.
Κρήτες και Ηπειρώτες ανέκαθεν είχαμε παράλληλους αλλά και κοινούς αγώνες καταγεγραμένους στην ιστορία της πατρίδος για τη προασπίση αλλά και την απελευθέρωση της αλλά και αγώνες κοινούς για τις ιδιαίτερες πατρίδες μας, Κρήτης και Ηπείρου.
Κρήτες και Ηπειρώτες στο Μπιζάνι ,Ηπειρώτες και Κρήτες στο Φραγκοκάστελλο. Πέρα όμως από αυτό είναι διαπιστωμένο ότι, επιτρέψτε μου την έκφραση « ταιριάζουν τα χνώτα μας και μας διακρίνει η περηφάνεια και η λεβεντιά.


Κυρίες και κύριοι
Στις 9 του Μάη το 1945 ώρα 0.43 πρωινή, στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής, στο προάστιο Καρσχόρσε του Βερολίνου υπεγράφη η πράξη συνθηκολόγησης άνευ όρων της ναζιστικής Γερμανίας, πράξη με την οποία σήμανε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και η στιγμή εκείνη ήταν ιστορική για το μέλλον ολόκληρου του κόσμου γιατί απαλλάχτηκε από τον εφιάλτη της επικράτησης του φασισμού.

Το κόστος αυτού του πολέμου σε ανθρώπινες ζωές ξεπέρασε κατά πολύ τα 50 εκατομμύρια και οι υλικές ζημιές και δαπάνες σε χρήμα πάνω από ενάμιση τρισεκατομμύριο δολάρια. Τονίσαμε και άλλοτε, τονίζουμε και σήμερα ότι οι πολεμικές αποζημιώσεις των Γερμανών προς την πατρίδα μας, είναι θέμα ηθικής τάξης, δικαιοσύνης και ιστορικής ευθύνης.




Η Βιάννος όρθωσε το ανάστημά της και ξεκίνησε πρώτη ανέπτυξε την αντίσταση της Κρήτης απέναντι στον κατακτητή. Αυτή ήταν και η αιτία της λεηλασίας και της ολοσχερούς καταστροφής των 20 χωριών της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας και της άνανδρης σφαγής ,με ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, πάνω από τετρακοσίων πολιτών ανεξάρτητα από ηλικίες δια πράττοντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του Γ Ράιχ σε πανευρωπαικό επίπεδο.
Ήταν το πρώτο έγκλημα μετά από τη συνθηκολόγηση των Ιταλών με τους συμμάχους και ήταν μια σκληρή αντίδραση των Γερμανών για την ενδεχόμενη αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Τα εγκλήματα κατά της Βιάννου και των κατοίκων της και τα περισσότερα στην Ελλάδα διαπράχθηκαν από τον Τακτικό Γερμανικό Στρατό και όχι από τα SS η από άλλες παραστρατιωτικές εθνικοσοσιαλιστικές οργανώσεις. Το έγκλημα της Βιάννου αποτελεί ένα αποτρόπαιο και ειδεχθές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Η Ήπειρος επίσης όρθωσε το ανάστημά της, αποτέλεσε το πρώτο φράγμα των φασιστών και κατά τη διάρκεια της κατοχής έγινε θύμα της φασιστικής βαρβαρότητας.
Πάνω από 8000 οι σφαγιασμένοι και εκτελεσμένοι και πάνω από 13000 τα κατεστραμμένα σπίτια των συμπατριωτών μας.

Μαρτυρικά χωριά και τόποι θυσίας Κομμένο με 317 σφαγιασθέντες ανεξαρτήτως ηλικίας , Παραμυθιά 49, Μουσιωτίτσα 150, Λιγγιάδες 84, Κρυοπηγή 26, Κεφαλόβρυσο, Περιστέρι, Σελλάδες, Κεράσοβο, Πέτα, Ζαγόρι και τόσα άλλα θύματα της περίφημης μεραρχίας εντελβάις των Γερμανών φασιστών το έτος 1943 που στο πέρασμά τους έκαψαν σπίτια και σκότωσαν ανθρώπους αδιακρίτως.
Φίλες και φίλοι
Η σημερινή εκδήλωση δεν αφορά μόνο την ιστορία αλλά και τον αγώνα τον αντιφασιστικό στη σημερινή εποχή. Διάφορα ναζιστικά μορφώματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη , σήκωσαν κεφάλι αμαυρώνουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, δολοφονούν ανθρώπους μόνιμη και σταθερή επιδίωξή τους είναι η επικράτηση των φασιστικών ιδεών αντιλήψεων και πρακτικών, καθώς προτιμούν το εθνικιστικό φασιστικό και μισαλλόδοξο μονόλογο τον οποίο επιβάλλουν δια του τραμπουκισμού.
Δυστυχώς σήμερα λόγω της οδυνηρής πραγματικότητας που βιώνει ο λαός μας και έχει οδηγηθεί στο χείλος του γκρεμού βρίσκουν αποδέκτες και ανάμεσα στους δικαιολογημένα οργισμένους και αγανακτισμένους νέους μας. Πρέπει λοιπόν όλοι μας ενωτικά και αποφασιστικά να συμβάλλουμε στην εξάλειψη των βρωμερών και απάνθρωπων αυτών φαινομένων και
Τέλος πέρα από τη φασιστική, απάνθρωπη θηριωδία, αγριότητα και κτηνωδία των ηθικών και φυσικών αυτουργών της σφαγής του μικρού παιδιού και της εγκύου γυναίκας από τους Γερμανούς ναζιστές το 1943 δεν διαφέρει σε τίποτα ο πνιγμός του μικρού πρόσφυγα και της εγκύου στα παγωμένα νερά της Μεσογείου στο βωμό του κέρδους ως απόρροια κάπου άλλου πολέμου συμφερόντων των ισχυρών.

Ευχαριστώ πολύ

Δεν υπάρχουν σχόλια: