Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Το έλος Καλοδικίου στα όρια Θεσπρωτίας και Πρέβεζας εκπέμπει SOS, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Απειλείται ο ιχθυοπληθυσμός


Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ, Βασίλης Γιόγιακας, με αφορμή τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιχθυοπληθυσμός του έλους Καλοδικίου, το οποίο είναι στον επιστημονικό κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

giogiakas

Δείτε video με το έλος Καλοδικίου





Αποτέλεσμα εικόνας για έλος καλοδικίου



Αποτέλεσμα εικόνας για έλος καλοδικίου


Έλος Καλοδικίου: Η λίμνη με τα νούφαρα



Υδροβιότοπος προστατευόμενος από το πρόγραμμα NATURA. Πήρε το όνομά του από την αρχαία βασίλισσα των Θεσπρωτών Καλλιδίκη. Καταφύγιο σήμερα αποδημητικών πτηνών. Επίσης διαβιούν κάστορες και ποικιλία πανίδας πτηνών και υδρόβιων ζώων.
Είναι το έλος ή η λίμνη Καλοδικίου.

elos-kalodikiou18.jpg

Θεωρείται από τα σημαντικότερα οικολογικά καταφύγια στην Ελλάδα, καθώς στην αγκαλιά της συναντώνται 300 είδη φυτών, 120 πουλιών, 20 θηλαστικών, 11 ερπετών και 5 αμφιβίων.

Είναι ο άγνωστος θησαυρός της Ηπείρου.

elos-kalodikiou3.jpg

Κάθε χρόνο στις αρχές καλοκαιριού η λίμνη αλλάζει όψη. Στον ερχομό του θέρους μετατρέπεται σε έναν πολούχρωμο παράδεισο καθώς τότε βρίσκονται σε πλήρη ανθοφορία τα νούφαρα.

elos-kalodikiou13.jpg

Μεγάλα, καταπράσινα φύλλα, με διάμετρο μέχρι και μισό μέτρο, σε σχήμα καρδιάς, επιπλέουν στο νερό ή κάτω από αυτό, δημιουργώντας μια ονειρεμένη εικόνα. Πάνω τους φέρουν μεγάλα λουλούδια, άσπρα, κίτρινα ή ροζ, σε σχήμα κυπέλλου, με πολυάριθμα πέταλα σε μονή ή διπλή σειρά.

elos-kalodikiou14.jpg

Η εικόνα είναι μαγευτική.
Σαν βγαλμένη από παραμύθι κι εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

elos-kalodikiou9.jpg

Στο νότιο άκρο του νομού Θεσπρωτίας και στα όρια με την Πρέβεζα και πολύ κοντά στην Πάργα, ένας μικρός επίγειος παράδεισος.

elos-kalodikiou16.jpg

elos-kalodikiou15.jpg

elos-kalodikiou12.jpg

elos-kalodikiou10.jpg

elos-kalodikiou0.jpg

elos-kalodikiou2.jpg

elos-kalodikiou4.jpg

elos-kalodikiou5.jpg

elos-kalodikiou6.jpg

elos-kalodikiou7.jpg

elos-kalodikiou17.jpg

elos-kalodikiou8.jpg

elos-kalodikiou11.jpg


Δεν υπάρχουν σχόλια: