Χρειάστηκαν 45 μάστορες, εξήντα μαθητάδες και η θυσία της πανώριας γυναίκας του πρωτομάστορα.. Το γεφύρι της Άρτας θεμελιωμένο με τον μύθο και τραγουδισμένο όσο κανένα άλλο...
Κι αν τότε χρειάστηκαν μάστορες και μαθητάδες για να το στεριώσουν, σήμερα χρειάστηκε η θέληση, τα χρήματα και η τεχνογνωσία της εποχής, προκειμένου να το... ξαναστεριώσουν!
Έτσι η ΔΕΗ έκλεισε το φράγμα στο Πουρνάρι, ο Άραχθος στέγνωσε και τα συνεργεία έπιασαν δουλειά.
Πρόκειται για την δεύτερη και κύρια φάση του έργου που εκτελεί η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας με σκοπό τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού και την προστασία του ιστορικού γεφυριού.
Το έργο έχει συνολικό προυπολογισμό 700 χιλιάδων ευρώ. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε, ψηλότερα από το γεφύρι, κοντά στο Ιμαρέτ, όπου έγινε διαπλάτυνση και εξομάλυνση της κοίτης του Αράχθου για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Συνάμα κατασκευάστηκε ανάχωμα μήκους άνω των 1200 μέτρων.
Από την Πέμπτη οι εργασίες επικεντρώνονται στο ιστορικό γεφύρι, στην κύρια φάση δηλαδή. Σκοπός είναι η προστασία και η θωράκιση των βάθρων του ιστορικού γεφυριού.
Στο σημείο της γέφυρας αυξάνεται η ορμητικότητα του νερού σε μεγάλες παροχές με αποτέλεσμα την υποσκαφή του πυθμένα της κοίτης και την απογύμνωση των βάθρων της γέφυρας.
Έτσι θα κατασκευασθούν λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια (σαρζανέτ) στην κοίτη του ποταμού καθ΄ όλο το πλάτος και σε μήκος τρία μέτρα ανάντη των βάθρων της γέφυρας και 50 μέτρων κατάντη αυτών και για πλάτος περίπου 100 μέτρων.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, το οποίο αποτέλεσε προτεραιότητα για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, ειδικά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν βλάβες και στο γεφύρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου