Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης Πρέβεζας, συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με διήμερες εκδηλώσεις και ελεύθερη είσοδο, την Παρασκευή 22.09.2017 και την Κυριακή 24.09.2017





Αποτέλεσμα εικόνας για μουσειο νικοπολης πρεβεζα


Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) θεσπίστηκαν επίσημα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. H χώρα μας συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1996. Η Διεύθυνση Μουσείων, που είναι ο εθνικός συντονιστής του προγράμματος, έχει διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο στίγμα εορτασμού με θεματολογία που αλλάζει ανά διετία δίνοντας έμφαση στο νεανικό κοινό αλλά και στην υψηλής ποιότητας παρεχόμενη πληροφορία, με στόχο την εξοικείωση του κοινού με το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.
Για τη διετία 2017-2018 η θεματολογία είναι αφιερωμένη στις «ΠΟΛ(Ε)ΙΣ». Οι πόλεις, παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες προτείνουν μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Θέτουν προβληματισμούς και συζητήσεις για τη μεταμόρφωσή τους μέσα στο σύγχρονο κόσμο και το μέλλον τους. Η πόλη «εκτίθεται» ως ένα ζωντανό και σε συνεχή εξέλιξη πολιτισμικό φαινόμενο σε όλες του τις διαστάσεις, δημογραφική, κοινωνική, οικονομική, πολιτική, και την δυναμική του, οριζόντια και κάθετη κινητικότητα, συμμετοχή και περιθωριοποίηση, ενσωμάτωση και απόρριψη.


Αποτέλεσμα εικόνας για μουσειο νικοπολης πρεβεζα



Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας συμμετέχει και τη φετινή χρονιά στον εορτασμό με τη διοργάνωση των ακόλουθων εκδηλώσεων:
Παρασκευή 22.09.2017
Από τις αρχαιολόγους - μουσειολόγους κ.κ. Πολυξένη Μπάρκα και Γεωργία Πεταρούδα σχεδιάστηκε η εκπαιδευτική δράση «Αρχαίοι Οικιστές. Ένας αγώνας ρητορικής». Η δράση στοχεύει στην κατανόηση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων για την επιλογή της θέσης ίδρυσης μιας αρχαίας πόλης· υλοποιείται σε δυο στάδια, αρχικά, στη σχολική αίθουσα, όπου μέσω εποπτικού υλικού δίνονται οι πρώτες πληροφορίες για τις δύο σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της περιοχής μας: την Κασσώπη και τη Νικόπολη. Στη συνέχεια, στο Αρχαιολογικό Μουσείο οι μαθητές, ως αρχαίοι οικιστές, μέσα από αγώνες ρητορικής θα εκθέσουν επιχειρήματα σχετικά με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για την επιλογή της θέσης ίδρυσης της πόλης τους. Το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας θα κρίνει και τον νικητή, με έπαθλο μια εκδρομή και ξενάγηση στην πόλη της επιλογής τους! Η δράση απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Κυριακή 24.09.2017
18:30: Θεματική Ξενάγηση στην Αίθουσα Α΄ του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης σχετικά με την ίδρυση και δημιουργία της ομώνυμης πόλης.
19:00: Εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας του Πρεβεζάνου φωτογράφου Σπύρου Βαγγελάκη με τίτλο «Ανθρώπων πόλ(ε)ις». Μέσα από το φακό του Σπύρου Βαγγελάκη παρουσιάζονται εικόνες πόλεων και μνημείων, ενώ παράλληλα αποτυπώνεται το ζωτικό ανθρώπινο στοιχείο. Η Έκθεση θα διαρκέσει ένα μήνα και θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νικόπολης και την Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, με δωρεάν είσοδο για το κοινό.
Από την Προϊσταμένη της Εφορείας κα Ανθή Αγγέλη θα γίνει εισαγωγική παρουσίαση της θεματικής, ΠΟΛ(Ε)ΙΣ, των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.
Η Είσοδος στο Μουσείο τις δυο ημέρες Εορτασμού της επετείου των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 23 και 24 Σεπτεμβρίου θα είναι ελεύθερη για όλους.
Πληροφορίες:

Πολυξένη Μπάρκα - Γεωργία Πεταρούδα, τηλ. 2682.0.89890 (Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας) και 2682089892 (Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης)



Δεν υπάρχουν σχόλια: