Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Μεγάλη οικολογική καταστροφή και χιλιάδες νεκρά ψάρια στη λίμνη Καλοδικίου, τη «λίμνη με τα νούφαρα», στα όρια Θεσπρωτίας-Πρέβεζας

Φωτογραφία του Sotiris Tsouboulis.
Στέγνωσε το έλος Καλοδικίου, γνωστό ως «η λίμνη με τα νούφαρα», στα όρια των νομών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας
Ήταν ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους στην Ελλάδα με μεγάλη οικολογική και βιολογική αξία, καθώς ήταν καταφύγιο για περισσότερα από 300 είδη φυτών, 120 πουλιών, 20 θηλαστικών, 11 ερπετών και 5 αμφιβίων.
Η πανέμορφη λίμνη με τα πολύχρωμα νούφαρα μετατράπηκε σε νεκροταφείο ψαριών. Λίγοι μόνο νερόλακκοι έχουν απομείνει, ενώ χιλιάδες ψάρια έχουν πεθάνει και έχουν γίνει τροφή για τα πουλιά και τους αγριόχροιρους.

Η λίμνη τροφοδοτούνταν από επιφανειακές και υπόγειες απορροές νερού από τους γύρω λόφους. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 όμως, παρατηρήθηκε ότι ο υγρότοπος έχανε μεγάλες ποσότητες νερού εξαιτίας αρδευτικών γεωτρήσεων.

Παράλληλα, το μικρό πέτρινο φράγμα στη βορειοδυτική πλευρά τους έλους παρουσίαζε διαρροές 200 κυβικών μέτρων την ώρα.




Το πρόβλημα επιδεινώθηκε όταν τον Σεπτέμβριο του 2013, αποφασίστηκε από τη δημοτική αρχή της Ηγουμενίτσας, να ανοίξει εντελώς το φράγμα.

Παρά την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να διασωθούν οι γόνοι των ψαριών σε βυτία, μέχρι η λίμνη να αποκτήσει νερό, τα εναπομείναντα ψάρια αποδεκατίστηκαν από τα εκατοντάδες πουλιά.


Πριν από την καταστροφή της, η λίμνη είχε χαρακτηριστεί ως Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος και συμπεριλαμβανόταν στον Επιστημονικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000.
Δείτε την υπέροχη λίμνη Καλοδίκη από ψηλά πριν την καταστροφή της τον Φεβρουάριο του 2017:

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να λογοδοτήσει η δημοτική αρχή του 2013 .. Επιτέλους που για τους ψήφους καταστρέφουν τους υδροβιότοπους.. η τιμωρία τους πρέπει να είναι παραδειγματική για να μη ξαναγίνει στο μέλλον από αλλους