Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Σχολεία κλείνουν, Εκκλησίες λεηλατούνται, ανασφάλεια επικρατεί παντού… «ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ» ΣΤΟ ΠΩΓΩΝΙ!

 - Περί τα 30 παιδιά από την «Κιβωτό του Κόσμου», αλλά και μονίμων κατοίκων της Πωγωνιανής αναγκάζονται καθημερινά να πηγαίνουν στο σχολείο του Δελβινακίου, ενώ άλλα μεταφέρθηκαν ήδη σε Κόνιτσα και Βόλο!

- Ιερόσυλοι διέρρηξαν Ναούς σε Σταυροδρόμι και Τεριάχι

• Αποφασισμένοι να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις εμφανίζονται μόνιμοι κάτοικοι του Πωγωνίου, που βλέπουν για ακόμη μια φορά την ακριτική περιοχή τους να αφήνεται αβοήθητη από την Πολιτεία και να αποδυναμώνεται κάθε μέρα και περισσότερο, αφού κλείνουν σημαντικές δομές, ακόμη και σχολεία!
 Τελευταίο «χτύπημα»  το κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου Πωγωνιανής, που έχει σαν αποτέλεσμα από την φετινή σχολική χρονιά περί τα 30 παιδιά τόσο της «Κιβωτού», όσο και μόνιμων κατοίκων της περιοχής να αναγκάζονται καθημερινά να μεταφέρονται στο Δελβινάκι! Μια εξέλιξη, που σε συνδυασμό με την γενικότερη εγκατάλειψη της ακριτικής υπαίθρου και την ανασφάλεια που διακατέχει τους κατοίκους του Πωγωνίου, δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα, με ανεξέλεγκτες συνέπειες, όταν τορπιλίζεται η όποια προσπάθεια γίνεται για να ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος. 
Ήδη, με το που έφυγαν οι επισκέπτες και απόδημοι του καλοκαιριού από τα χωριά του Πωγωνίου κι αυτά επέστρεψαν στους… γνώριμους μοναχικούς ρυθμούς τους, οι ιερόσυλοι έκαναν την επανεμφάνισή τους, βάζοντας στο στόχαστρο δυο εκκλησίες σε Σταυροδρόμι και Τεριάχι!
Τις τελευταίες μέρες που επικρατεί αναβρασμός στην περιοχή, τόσο για το κλείσιμο σχολείου, όσο και για το ότι πλησιάζει ο χειμώνας και μεγαλώνει ο φόβος από αλβανικές επιθέσεις, οι κάτοικοι προβληματίζονται με την απάθεια της Πολιτείας να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την θωράκιση της ακριτικής υπαίθρου. 
Ανάστατη η Πωγωνιανή!
Εκτός από τα… συνηθισμένα πλέον περιστατικά κλοπών, διαρρήξεων και λεηλασιών, τώρα έρχεται να προστεθεί το κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου στην Πωγωνιανή, σε μια κατεξοχήν ευαίσθητη περιοχή (1.000 μέτρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα), η οποία τα τελευταία χρόνια, ως γνωστόν φιλοξενεί και την «Κιβωτό του Κόσμου». Μια κοινωνική δομή, του πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου, ο οποίος μάλιστα από την αρχή του εγχειρήματος επέλεξε τον τόπο αυτό και με το σκεπτικό της αναγέννησης της ακριτικής υπαίθρου! Και πράγματι παρά τα προβλήματα, η παρουσία των παιδιών της «Κιβωτού» άλλαξε προς το καλύτερο τα δεδομένα στην Πωγωνιανή, αφού ξανάνοιξε το σχολείο και έτσι είχαν την δυνατότητα και τα παιδιά των μόνιμων κατοίκων να φοιτούν δίπλα στα σπίτια τους, χωρίς την καθημερινή ταλαιπωρία, που έχουν από την φετινή χρονιά. 
Όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα εξέλιξη, έχει δημιουργήσει αναστάτωση τόσο στην δομή, όσο και στις οικογένειες του χωριού, αφού δεν έχει προβλεφθεί ούτε καν η μεταφορά τους! Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν, ότι μετά από το κλείσιμο του σχολείου και την γενικότερη κατάσταση,  μήπως η «Κιβωτός» αναγκαστεί να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, αφού προβληματική είναι και η παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Πάντως, ήδη, κάποια παιδιά της «Κιβωτού» έχουν μετακινηθεί προς Κόνιτσα, ενώ κάποια άλλα ακόμη και στο Βόλο, που ως γνωστόν υπάρχει και εκεί παράρτημα της «Κιβωτού του Κόσμου».
Κινήθηκε από νωρίς!
Βέβαια, η «Κιβωτός του Κόσμου», ήδη από το καλοκαίρι, που είχε γίνει γνωστή η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να κλείσουν όλα τα παραρτήματα Σχολείων, είχε κινήσει τις διαδικασίες προς τους αρμόδιους για να αποτραπεί μια τέτοια απόφαση, περιμένοντας βέβαια ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική! Κι αυτό, γιατί πρόκειται για ειδική περίπτωση, από την στιγμή μάλιστα που είναι και αρκετά τα παιδιά. Παρά τις διαβεβαιώσεις «υψηλά ισταμένων», κάτι τέτοιο δεν συνέβη και τα «εμπόδια» με την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι ήδη γεγονός. Σημαντικό πρόβλημα με το «καλημέρα» ήταν φυσικά η μετακίνησή τους, αφού λεωφορείο της γραμμής δεν υπάρχει, με την Περιφέρεια Ηπείρου όμως να δεσμεύεται ότι θα λυθεί το θέμα αυτό από Δευτέρα. 
«Χαριστική βολή»
Αναμφίβολα το κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου στην Πωγωνιανή, εάν εγκαίρως δεν γίνει κάποια παρέμβαση, θα είναι η «χαριστική βολή» της Πολιτείας απέναντι στην ξεχασμένη ακριτική Ήπειρο, η οποία τα τελευταία χρόνια δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα. Μετά και την αποχώρηση των αποδήμων και επισκεπτών του καλοκαιριού, το τέλος των πανηγυριών και των άλλων εκδηλώσεων, η ζωή στην ακριτική ύπαιθρο έχει επιστρέψει στην σκληρή πραγματικότητα! Τι κι αν διοργανώθηκαν ημερίδες για την ανασφάλεια, ζητώντας ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή; Ακούστηκαν ωραίοι λόγοι, έγιναν θεωρητικές παρεμβάσεις, βγήκαν οι … αναμνηστικές φωτογραφίες, οι ομιλητές επέστρεψαν στην βάση τους και έμειναν πάλι μόνοι τους οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι να περιμένουν, τι άραγε; Μήπως το επόμενο καλοκαίρι για να διοργανωθεί μια ακόμη παρόμοια εκδήλωση, με λιγότερους όμως κατοίκους να την παρακολουθούν, αφού εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τα περισσότερα χωριά θα εγκαταλειφθούν εντελώς! 
Οι ιερόσυλοι έπιασαν δουλειά!
Με το που οι ακριτικές περιοχές επέστρεψαν στους γνώριμους ρυθμούς τους, οι ιερόσυλοι έπιασαν δουλειά, βάζοντας στο στόχαστρο δυο εκκλησίες διπλανών χωριών. 
- Στην πρώτη περίπτωση καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου κλοπή στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στο Σταυροδρόμι. Ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα από 10 έως 14-09-2017, άγνωστοι δράστες διέρρηξαν την Ιερά Μονή και αφαίρεσαν μία κενή ασημένια λειψανοθήκη.
- Στην δεύτερη περίπτωση, καταγγέλθηκε στο ίδιο Αστυνομικό Τμήμα κλοπή στον Ιερό Ναό Αγίων Ταξιαρχών, στο Τεριάχι. Ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα από 08 έως 14-09-2017, άγνωστοι αφαίρεσαν ένα κεντητό υφαντό για θρησκευτική χρήση και χρηματικό ποσό από το παγκάρι του ναού. Και για τις δύο υποθέσεις, διενεργείται προανάκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: