Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Με πολλά προβλήματα η νέα σχολική χρονιά για τα ελληνόπουλα της Β. Ηπείρου...


Με πολλά προβλήματα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά (2017-2018) για τα ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου. Φαίνεται ότι το αλβανικό κράτος συνεχίζει την πολιτική υποβάθμισης της ελληνικής παιδείας στην περιοχή. Μεταξύ των σημαντικότερων ζητημάτων, όπως τα σημειώνουν οι ίδιοι οι Βορειοηπειρώτες, είναι η καθυστέρηση στην εκτύπωση και διανομή των σχολικών εγχειριδίων.  Τα βιβλία του δημοσίου αλβανικού εκπαιδευτικού συστήματος δεν είναι απαλλαγμένα από αναφορές, που καλλιεργούν εδαφικές βλέψεις έναντι γειτονικών χωρών και υποθάλπουν τον εθνικισμό.



 Δεν έχουν διευρυνθεί για τους Έλληνες μαθητές οι σχολικές μονάδες, ενώ δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για τη μεταφορά δεκάδων μαθητών ελληνικής καταγωγής από τα χωριά του δήμου Φοινικαίων και του δήμου Αγίων Σαράντα. Σε καταγγελία της η "ΟΜΟΝΟΙΑ " Αγίων Σαράντα επισημαίνει ότι "υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα, που άπτεται στη διάσταση άσκησης πρακτικών διακρίσεων και καταπίεσης για τα μέλη της ΕΕΜ και μη εφαρμογής υποχρεώσεων στην υλοποίηση του δικαιώματος της για παιδεία στη μητρική ελληνική γλώσσα".
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ
Για 24 συνεχή χρόνια το ελληνικό σχολείο των Αγίων Σαράντα έχει μεγάλο αριθμό μαθητών στις ελληνικές τάξεις. Ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων μαθητών, είναι στους 180, ενώ μόνο φέτος γράφτηκαν στην Α΄ τάξη 20 παιδιά.  Να σημειωθεί πως το ελληνικό σχολείο των Αγίων Σαράντα είναι το μεγαλύτερο σε όλο τον βορειοηπειρωτικό χώρο. Μόνιμο αίτημα γονέων και μαθητών, που απορρίπτεται, είναι η στέγαση σε ξεχωριστό κτίριο  των ελληνικών τάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: