Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Τα εκκλησάκια στην άκρη του δρόμου κρύβουν σημάδια...

ekklissakia














Οι δρόμοι είναι αλήθεια πως σε πάνε αλλού.Μερικές φορές κυριολεκτικά. Υπάρχουν δρόμοι ίσιοι και δρόμοι με λακκούβες. Υπάρχουν άλλοι ευθείες και άλλοι με στροφές. Δρόμοι ήσυχοι, μα και θορυβώδεις.
Ότι δρόμος και αν είναι όμως, έχει σημάδια που θέλουν »ανάγνωση» με προσοχή.
Όλοι μας έχουμε σφίξει το πρόσωπό μας στο άκουσμα κάποιου τροχαίου, πολύνεκρου πολλές φορές. Θυμάμαι ακόμα τον διάλογο που είχα με τον τότε διευθυντή μου, όταν εργαζόμουν στην Ελευθεροτυπία. Ήταν μέρες Πάσχα και εγώ βρισκόμουν σε αποστολή στο Σαράγιεβο τον καιρό του πολέμου. Τον παίρνω στο τηλέφωνο να του πω, πως το προηγούμενο βράδυ, σε μάχες που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή είχαμε 7 νεκρούς και να μου πει τι »χώρο» θα είχα στο φύλο για να γράψω. Η απάντησή του ήταν εκκωφαντική:
– Σπύρο, εδώ κατά την έξοδο του Πάσχα έχουμε 19 νεκρούς σε τροχαία…
Σιωπή!!!
Τα εκκλησάκια στους δρόμους, έρχονται να μας θυμίσουν στιγμιαία κάποιο ανθρώπινο δράμα, κάποια απώλεια συνανθρώπου μας. Τα παρατηρούμε, μα τις περισσότερες φορές, τα ξεχνάμε γρήγορα. Όμως αυτά στέκουν εκεί, όχι μόνο για να μας θυμίζουν το γεγονός, μα και για να μας δίνουν πληροφορίες για την κατάσταση του δρόμου σε εκείνο το σημείο.
Οι δρόμοι, έχουν τα δικά τους σημάδια, τον δικό τους κώδικα και αν θέλουμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια, καλό θα ήταν να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τέτοια σημάδια.
Κλασική προειδοποίηση αποτελούν τα εκκλησάκια στις άκρες του δρόμου. Κάποιος άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του σε τροχαίο στο σημείο αυτό.
Ένα εκκλησάκι μόνο του μπορεί να σημαίνει ότι το θανατηφόρο τροχαίο υπάρχει περίπτωση να προκλήθηκε από λόγους που δεν συνδέονται απαραίτητα με την κατάσταση του δρόμου. Πιθανόν ο οδηγός να αποκοιμήθηκε.
Δύο εκκλησάκια όμως ή περισσότερα και ειδικά διαφορετικής «ηλικίας» υποδηλώνουν ότι κάτι συμβαίνει στο σημείο αυτό που το κάνει πιο επικίνδυνο.
Εγκαταλελειμμένο εκκλησάκι σημαίνει ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από το θανατηφόρο.
Νέο εκκλησάκι δηλώνει πρόσφατο θανατηφόρο τροχαίο και πως πιθανόν κάτι έχει αλλάξει πρόσφατα στον δρόμο.
Εκκλησάκι δεξιά, σημαίνει επικίνδυνη στροφή αριστερά και το αντίθετο.
Υπάρχουν εικόνες συνυφασμένες με την Ελλάδα. Εικόνες πραγμάτων απλών, που το μάτι μας ακουμπά πάνω τους αφηρημένα.
Ένα από αυτά, που κοιτάμε χωρίς να βλέπουμε, είναι τα εκκλησάκια στους δρόμους. Καμία σημασία δεν έχει, αν ο δρόμος βρίσκεται σε μεγάλη πόλη ή στο χωριό, αν βρίσκεται στην εθνική οδό ή στον χωματόδρομο. Παντού σχεδόν υπάρχει ένα εκκλησάκι..
ekklisakia_13ekklisakia_9Τα εκκλησάκια αυτά, έχουν κάτι από την υπερβολή που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Μικρογραφίες εκκλησιών, γράμματα στην αναθηματική πλάκα, πλαστικά στεφάνια, γλάστρες με ψεύτικα λουλούδια, φωτογραφίες.
Τι σημασία έχει, εάν κάποια από αυτά έχουν τοποθετηθεί, σαν προσφορά που κάποιος γλύτωσε, τα περισσότερα είναι για θυμίζουν την …απώλεια.
Τι και αν έχουν στολίδια, η μελαγχολία τους κάθε φορά που τα αντικρίζεις, ενστικτωδώς οδηγεί το πόδι του οδηγού στο φρένο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: