Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

''Λαλητάδες'': Μια βραδιά και μια αιωνιότητα

Λαλητάδες: Μια βραδιά και μια αιωνιότητα


Αποτέλεσμα εικόνας για λαλητάδες



Μια πρόσκληση, μάλλον δειλή, με μήνυμα στο τηλέφωνο, μας ήλθε πριν από μερικές ημέρες, ότι εδώ κοντά στην πόλη ένα σεμνό μουσικό σχήμα, που λέγεται «Λαλητάδες» πρόκειται να μας χαρίσει μια ωραία ζωντανή παράσταση. Και το αποδεχθhκαμε, γιατί  παραγέμισαν τ’ αυτιά μας, φέτος το καλοκαίρι στα πανηγύρια, από αυτά που εισπράξαμε, από τον πάταγο των αδειανών τενεκέδων, όπως θα έλεγε και ο εξαιρετικός μας φίλος, Χρήστος Τούμπουρος.

Σε μέρες που σκορπίσανε τα όνειρα και απόκαμαν οι μύθοι, δεν θέλαμε και πολύ να το σκεφτούμε, κι έτσι αποδεχθήκαμε την πρόταση με χαρά. Βρεθήκαμε, μερικές παρέες, σ’ έναν ωραιότατο χώρο, για να απολαύσουμε ερωτικά τον δικό μας χρόνο της μιας βραδιάς. Πανέμορφες στιγμές, γελαστές σε καλοκαιρινό τοπίο που μας γαλήνεψαν την ψυχή και μας ξάκρισαν την συναισθηματική ψυχρότητα, όπως συνηθίζουν να μας προσφέρουν τα περισσότερα εμπορικά σχήματα.

Ένα υπέροχο μουσικό καταστάλαγμα! Αυτό νιώσαμε, με το πρώτο καλωσόρισμα, να μας απογειώνει σαν σε γιορτή: με χαμηλό ήχο ή και χωρίς μικρόφωνα, χωρίς επιτήδευση και στερεότυπα. Μουσικοί, τραγουδιστάδες και θαυμαστές τους γίναμε ένα. Μια ορχήστρα που με μαγική δύναμη μας κατέκλεισε με ήχους γλυκούς, πηγαίους, αυθεντικούς και μας συμπαρέσυρε στους δικούς της τόνους. Παραλάβανε τα τραγούδια από την ακατάλυτη παράδοσή μας και μας τα παρουσιάσανε γνήσια και με σεβασμό.

Χωρίσανε το πρόγραμμα σε δυο μέρη: Το πρώτο σαν σε μουσική σκηνή και το δεύτερο με χορευτικό προσανατολισμό. Η κάθε μουσική ενότητα και μια έκπληξη. Οι «Λαλητάδες» έμαθαν καλά να ξεδιπλώνουν μπροστά μας τον ιστορικό χρόνο. Όλα τα τραγούδια τους αναδεικνύουν τα μεγάλα σύμβολα της φυλής μας και μας κάνουν να νοιώθουμε υπερήφανος λαός. Μας συνδέουν με την παράδοση και μας αποσυνδέουν από τις απομιμήσεις. Μας την προσφέρουν σαν να είναι δική μας - δική μας η δημοτική μελωδία, καθώς μιλάμε εκείνες τις στιγμές την ίδια μουσική γλώσσα. Τα όργανά τους με μυστήριο τρόπο μάς κλείνουν μέσα τους την ψυχή μας, τα όνειρα μας, τους καημούς μας και μάς παίρνουν μαζί τους. Το κλαρίνο, το βιολί, το λαούτο, το ντέφι.
Οι Δημήτρηδες, ο Γιώργος, η Ματίνα. Μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά μας και εκφράζουν τα δικά μας συναισθήματα. Είναι οι μουσικοί μας εκπρόσωποι. Οι μύστες της δημοτικής παρακαταθήκης. Οι θεματοφύλακες των θαυμαστών έργων του λαού μας. Κι είναι ακόμη οι ευαίσθητοι και λεπτοί καλλιτέχνες που προστατεύουν με το ήμερο πάθος τους τα τραγούδια μας και την αύρα τους από κάθε είδους κακοποίηση, παραποίηση και ευτελισμό που υφίστανται μέσα στη βάρβαρη σύγχρονη μουσική βιομηχανία της υπονόμευσης και του βιασμού. Παραγέμισαν τ’ αυτιά μας από τον πάταγο των αδειανών τενεκέδων, όπως θα έλεγε και ο εξαιρετικός μας φίλος, Χρήστος Τούμπουρος.



Αποτέλεσμα εικόνας για λαλητάδες


Πώς μπορεί να υπάρξει δημοτικό άσμα χωρίς τα δασιά πλατάνια, την Γενοβέφα, την Φεγγαροπρόσωπη! Ή χωρίς τις λυγερές κοπέλες του κύκλιου χορού με την αισθητική χαρά και τη γοητεία που εκπέμπουν; Οι «Λαλητάδες» ακτινοβολούν και υπηρετούν με αξιοπρέπεια και ακεραιότητα τον σωστό ήχο, τις γλυκές νότες, τον μελωδικό πλούτο.
Κι ήλθε η ώρα, η μουσική και χορευτική έκφραση να ταυτισθούν, να αποκτήσουν νόημα, χαρά και ζωή. Διαφορετικά ο χρόνος μας θα μείνει κενός. Μπαίνουμε έτσι σ’ έναν λειτουργικό χώρο Ελληνικού πολιτισμού, που μας κάνει να νοιώσουμε βαθιά ελεύθεροι. Πρωταγωνιστές τώρα στην πίστα και οι χαρισματικοί εκφραστές του χορού, με το ωραίο φύλο να εντυπωσιάζει. Μέσα από την κίνηση αναδύεται ο ερωτισμός, η γοητεία, η λάμψη, το πέταγμα του χορευτή. Ο ήχος του κλαρίνου τους ταξιδεύει, τους απελευθερώνει και τους παγιδεύει το μέλλον τους στο παρελθόν και το παρόν. Γίνεται επικοινωνία ψυχών. Του χορού τα κεντίδια πολλά και πλουμιστά. Πότε αυστηρά και πότε ανάλαφρα. Η κάθε νότα και το κάθε γύρισμα συγκλονίζει, και οι στίχοι των τραγουδιών δίνουν νόημα σ’ αυτό που βλέπουμε και ζούμε εκείνη τη στιγμή. Όλη η βραδιά μια αιωνιότητα.
Οι ευκαιρίες αυτές δεν πρέπει να χάνονται! Το αυτοσχέδιο χοροστάσι έγινε θησαύρισμα, εμπειρία ζωής και μουσικός σταθμός. Δεν καλλωπίζονται αυτές οι βραδιές και δεν ραφινάρονται. Απλά προκύπτουν σαν φωτεινό χαμόγελο. Κι έτσι θα πρέπει να είναι η κάθε συνάντηση με τους «Λαλητάδες». Ωραία Ήπειρος, λοιπόν, ωραίοι άνθρωποι!




Δείτε το video




Δεν υπάρχουν σχόλια: