Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, η Ομοσπονδία Αποδήμων Ραδοβιζινών Άρτας και η Αδελφότητα Σκουληκαριτών Άρτας,διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία στη Παλαιά Βουλή (Σταδίου 15) την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015, ώρα 19.30', εκδήλωση - επιστημονική ημερίδα με θέμα: Γώγος Μπακόλας. Η αποκατάσταση ενός ήρωα 193 χρόνια μετά.




...''...Και όσους πολέμους κάναμε με τους Τούρκους εις Κουμιτζάδες και σ΄ άλλα μέρη, οπού πέρναγαν οι Τούρκοι με ζαϊρέδες, όλο χαλιώνταν. Ήτανε πολλά άξιος και γενναίος ο Γώγος Μπακόλας και με πολύ κουμάντο...''.

Γιάννης Μακρυγιάννης

Η Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας και η Αδελφότητα Σκουληκαριτών Άρτας υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία στη Παλαιά Βουλή (Σταδίου 15) την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015, ώρα 19.30', εκδήλωση - επιστημονική ημερίδα με θέμα: Γώγος Μπακόλας. Η αποκατάσταση ενός ήρωα 193 χρόνια μετά.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η διερεύνηση της ιστορικής δράσης του Γώγου Μπακόλα και η μελέτη των πηγών της Ιστορίας (επίσημων εγγράφων, αλληλογραφίας, απομνημονευμάτων, ιστορικών κειμένων, κ.λ.π.), διά των οποίων διακριβώνεται ο ακριβής ρόλος του συγκεκριμένου προσώπου στη μάχη του Πέτα, στις 4 Ιουλίου 1822 και η αμφισβήτηση της βαριάς κατηγορίας ως «Μηδίσαντος» του σπουδαίου  Ηπειρώτη οπλαρχηγού.

Στην ημερίδα συμμετείχαν  και μίλησαν με τη σειρά εμφάνισής τους οι :


1. Γιώργος Γεωργής, Αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου στην έδρα της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, πρώην πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, με θέμα ''Η επανάσταση στη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο το 1821 και ο ρόλος των τοπικών αρχόντων''.


2. Δημήτρης Ράπτης, τ. Λέκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα ''Η προσωπικότητα και η δράση του Γώγου Μπακόλα μέχρι τη μάχη του Πέτα'',


3. Λευτέρης Σταμάτης, από την Σκουλικαριά Άρτας, Αντιστράτηγος ε.α.- Διοικητής Στρατιάς με θέμα ''Η μάχη του Πέτα''.



4. Γιώργος Κούκιος, Ιστορικός ερευνητής, Μέλος της Ευρωπαϊκής επιτροπής στην Ελλάδα, με θέμα ''Η μάχη του Πέτα, μέσα από τις Γαλλικές πηγές''



5. Λευτέρης Παπακώστας,  από την Σκουλικαριά Άρτας, Ιστορικός Φιλόλογος, συγγραφέας, με θέμα ''Ο Γώγος Μπακόλας, υπό το πρίσμα των πηγών της Ιστορίας''
Συντονιστής της Εκδήλωσης ήταν ο εκδότης Βασίλης Χατζηιακώβου και την επιστημονική οργάνωση - επιμέλεια είχαν ο Λευτέρης Παπακώστας και ο Νίκος Παπακώστας






Χαιρετισμούς απήθυναν ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Δόσης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αποδήμων Ραδοβιζινων Άρτας Γιώργος Κουρτέσας και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Σκουλικαριωτών Αθήνας Δημήτρης Κραμπής.






















































































Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος του Δήμου Γεώργιος Καραϊσκάκης Άρτας, Περικλής Μίγδος, ο υπεύθυνος επιτετραμμένος για θέματα Πολιτισμού της Κυπριακής Κυβέρνησης στην Αθήνα, εκ μέρους της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος ο Πρόεδρος Γιώργος Δόσης, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, η Γενική Γραμματέας Ελευθερία Σιαμέτη, ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Κώστας Ζηκόπουλος, ο Έφορος Τύπου Σπύρος Τζίμας, ο Αναπληρωτής Ταμίας Χριστόφορος Τζαρτζούλης και τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΣΕ Ζαχαρίας Καψάλης, Ηλέκτρα Κίκη, Βίκυ Καραγιάννη-Αράπη και Χριστόφορος Ευθυμίου, οι πρώην Πρόεδροι της ΠΣΕ Γιώργος Οικονόμου και Κώστας Αλεξίου, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Τζουμερκιωτών Χρήστος Λαναράς και Αντώνης Κοντός, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Λάκκας Σουλίου Βαγγέλης Παππάς, εκπρόσωποι Συλλόγων, Ενώσεων και  Αδελφοτήτων της Ηπειρώτικης Αποδημίας της Αττικής,  άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και απόγονοι του Γώγου Μπακόλα.

Το www.romiazirou.blogspot.gr  με νεώτερες αναρτήσεις θα παρουσιάσει όλες τις ομιλίες-εισηγήσεις  που αναπτύχθηκαν στην εκδήλωση αυτή.

Φωτο: Χριστόφορος Ευθυμίου
romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: