Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Θεαματική επικράτηση του ΟΧΙ


Nikos Libertas / SOOC

Θεαματικό προβάδισμα του «ΟΧΙ» δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα μετά το τέλος της ψηφοφορίας στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι διαφορά μπορεί να φτάσει και ως τις είκοσι μονάδες.

Σε επίπεδο επικράτειας (ενσωμάτωση 14,49%) το αποτέλεσμα δείχνε: ΝΑΙ - 39,76%, ΟΧΙ - 60,24%
Οι δημοσκοπήσεις, που ανακοινώθηκαν μετά το κλείσιμο της κάλπης, έδειχναν μικρότερη διαφορά, μέχρι πέντε μονάδων. Οι μετρήσεις, ξεκίνησαν το Σάββατο, αμέσως μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, με προβάδισμα του ΟΧΙ. Ωστόσο, στη μέση της εβδομάδας το ΝΑΙ πήρε προβάδισμα, το οποίο έχασε, μάλλον λόγω των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού. Όμως το αποτέλεσμα της κάλπης δείχνει ότι το ΟΧΙ στηρίχθηκε σε πλειοψηφικό ρεύμα και, φυσικά, στην αποτελεσματικότητα του πρωθυπουργού. 
«Ο πρωθυπουργός έχει μία ξεκάθαρη πολιτική εντολή» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί άμεσα για την επίτευξη συμφωνίας, «εντός της ευρωζώνης». Ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι «αν επικρατήσει το ΟΧΙ θα υπάρχει συμφωνία εντός 24 ωρών»
Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα και με συμμετοχή που, όπως φαίνεται, υστερεί, ως προς τον όγκο, το αντίστοιχο μέγεθος των εκλογών του Ιανουαρίου. Επίσης, το κλίμα στα εκλογικά κέντρα δεν επιβεβαίωσε τα περί κλίματος διχασμού στην κοινή γνώμη, κάτι βέβαια που αποτυπώθηκε στα social media. 

www.protagon.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: