Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Ένα βήμα πριν από το κούρεμα καταθέσεων;


Θα το αφήσουμε να περάσει;


Στις ελληνικές τράπεζες έχουν μείνει περίπου 130 δισ ευρώ καταθέσεις και άλλα 10 δισ. ευρώ στις θυρίδες. Πολλά από τα παραπάνω χρήματα, εκτιμώνται σε περί τα 90 δισ. ευρώ, είναι λογαριασμοί κρατικών εταιρειών και φορέων, επομένως, καμιά 50αριά δισ. είναι στις τράπεζες εγκλωβισμένα και κανείς δεν μπορεί να τα πάρει.
Πρόκειται για λεφτά μικρών και μεσαίων πολιτών, μεροκαματιάρηδων και συνταξιούχων που έχουν κάποιο αποκούμπι για τα γεράματα. Πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δουλεύουν σαν σκυλιά για να πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους και να βγάζουν πέντε φράγκα να κάνουν επενδύσεις. Είναι λεφτά επαγγελματιών που σπούδαζαν και δεν λούφαραν στα πανεπιστήμια και δούλευαν μέρα νύχτα όταν οι άλλοι... σνίφαραν στα Εξάρχεια. 
Αυτά τα λεφτά είναι μέσα στα ταμεία των τραπεζών ή για να ακριβολογούμε δεν υπάρχουν γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τις τράπεζες και να μην μπορούν να τα πάρουν. Σύμφωνα με το πλάνο από εδώ και στο εξής, αν οι πολίτες πουν «όχι» στη συμφωνία και περάσει ο τσαμπουκάς του Τσίπρα τότε από την επόμενη Δευτέρα τις κλαίμε τις τράπεζες και δεν πρόκειται να ανοίξουν ποτέ. Ουσιαστικά μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο για αναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αρχικά από τους μετόχους και στη συνέχεια από τις καταθέσεις. 

Και με ένα τραπεζικό σύστημα χρεοκοπημένο δεν θα ισχύσει η ασπίδα προστασίας για τα 100.000 ευρώ. Κάθε ευρώ τίθεται σε κίνδυνο και θα μπορεί να κουρευτεί. Σύμφωνα με το Bloomberg το κούρεμα αυτό, ανάλογα και με τις αποφάσεις της ΕΚΤ θα μπορεί να είναι από 27% έως 55%. Οι κόποι μιας ζωής δηλαδή για όσους επέλεξαν να κρατήσουν στην Ελλάδα τα λεφτά τους ή δεν μπορούσαν να το κάνουν, θα είναι τεράστια. 
Οι πλούσιοι, οι έχοντες εδώ και πολύ καιρό έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Δεν έχουν καμιά ανάγκη, δεν θα καούν σε ένα bail - in όποτε κι αν γίνει αυτό. Είναι διασφαλισμένοι και δεν θα στεναχωρηθούν αν καταρρεύσουν οι τράπεζες. Τι θα κάνουν όμως όλοι οι μικροκαταθέτες; 
Αυτή είναι η αλήθεια για τα έργα και ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι ένα από τα εγκλήματα της κυβέρνησης. Θα το αφήσουμε να περάσει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: