Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Εικόνες ντροπής. Στην ουρά χιλιάδες συνταξιούχοι για 120 ευρώ




Τριτοκοσμικές εικόνες μιας χώρας πραγματικά χρεοκοπημένης που δεν σέβεται ούτε τα... περήφανα γηρατειά, καταγράφονται από τα ξημερώματα σε όλη την Ελλάδα. Μια χώρα που και επισήμως, σύμφωνα με τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες, βρίσκεται σε πτώχευση αφού δεν έχει πληρώσει το ΔΝΤ, είναι εκτός προγράμματος και με τράπεζες κλειστές.

Αυτό που συμβαίνει όπως έξω από τα 1.000 υποκαταστήματα τραπεζών είναι ντροπιαστικό και δεν περιποιεί τιμή για μια ευρωπαϊκή χώρα. Ανεξαρτήτως των ευθυνών που έχουν οι δανειστές, οι οποίοι στραγγάλισαν την ελληνική οικονομία, σοβαρότατες είναι οι ευθύνες και του ελληνικού πολιτικού συστήματος που οδήγησε σ' αυτήν την απίστευτη ταλαιπωρία και τον εξευτελισμό χιλιάδες ηλικιωμένους οι οποίοι σπρώχνονται για να πάρουν 120 ευρώ από την πενιχρή σύνταξή τους. 

Οι ουρές έξω από τα 1.000 υποκαταστήματα τραπεζών είναι ατελείωτες με κάποιους από τους συνταξιούχους να περιμένουν από τις 2 τα ξημερώματα θέλοντας να πιάσουν θέση μπροστά. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεκάδες κάμερες ξένων πρακτορείων έχουν στηθεί και καταγράφουν τις θλιβερές εικόνες ταλαιπωρίας μεταδίδοντάς τες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.


Εικόνες ντροπής - Στην ουρά χιλιάδες συνταξιούχοι για 120 ευρώ

Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν με απόφαση που ελήφθη αργά τη νύχτα οι τρεις εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών -Εθνική, Alpha και Eurobank- θα εξυπηρετούν με αλφαβητική σειρά και πιο συγκεκριμένα, σήμερα θα εξυπηρετηθούν οι συνταξιούχοι που το επώνυμό τους ξεκινά από Α έως Ι, αύριο όσων το επώνυμο ξεκινά από Κ έως Μ και την Παρασκευή από Ν έως Ω. Μόνο η Τράπεζα Πειραιώς εξυπηρετεί με σειρά προτεραιότητας. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλοί συνταξιούχοι που περίμεναν εδώ και ώρες να μην εξυπηρετηθούν και να φύγουν. 
Δικαιολογητικά

Εικόνες ντροπής - Στην ουρά χιλιάδες συνταξιούχοι για 120 ευρώ

Oπως επισημαίνεται από τις τράπεζες, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή κάποιο άλλο αποδεκτό νομιμοποιητικό έγγραφο και θα μπορούν να πραγματοποιήσουν ανάληψη έως του ποσού που έχει οριστεί. Tην ανάληψη μπορούν να πραγματοποιήσουν και συνδικαιούχοι ή πληρεξούσιοι, προσκομίζοντας επιπλέον των ανωτέρω νομιμοποιητικών εγγράφων και το σχετικό πληρεξούσιο ή εξουσιοδότηση του δικαιούχου της σύνταξης. Tα άτομα με ειδικές ανάγκες θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τραπεζικά καταστήματα θα φρουρούνται από αστυνομικές δυνάμεις. 
Όλη η σχετική πληροφόρηση είναι διαθέσιμη στο site της Εθνικής Τράπεζας (www.nbg.gr). Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πελατείας 181818 είναι στη διάθεση του κοινού. 
Κι όλα αυτά σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας καθώς κάθε ώρα που περνά τα χρήματα στερεύουν και υπάρχει κίνδυνος να μην πάρουν πολλοί ούτε τα 120 ευρώ. 

Εικόνες ντροπής - Στην ουρά χιλιάδες συνταξιούχοι για 120 ευρώ

Kαι χθες ουρές σχηματίζονταν έξω από τα ATM's των τραπεζών, όπου εξελίσσονταν σκηνές θλιβερές, τις οποίες αναμετέδιδαν τα διεθνή δίκτυα. 

Προβλήματα 
Παρά το γεγονός πως το υπουργείο Oικονομικών έχει διαψεύσει τη μείωση του ημερήσιου ορίου αναλήψεων στα 20 ευρώ από τα 60 ευρώ που είναι σήμερα -και το οποίο μοιραία έχει διαμορφωθεί στα 50 ευρώ καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα 20ευρα- η ραγδαία μείωση των διαθεσίμων δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερα όρια, ειδικά στον βαθμό που σήμερα η EKT δεν θα ανανεώσει τον ELA. 

Εικόνες ντροπής - Στην ουρά χιλιάδες συνταξιούχοι για 120 ευρώ

Πάντως, ιδιαίτερα προβληματισμένα εμφανίζονται τα τραπεζικά στελέχη καθώς το «μαξιλάρι» του ELA μειώνεται ραγδαία. 
Προβλήματα παρατηρούνται στη χρήση καρτών αλλά και στις μισθοδοσίες των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ξεμείνει από μετρητά στους λογαριασμούς τους, καθώς η οικονομική δραστηριότητα είναι ανύπαρκτη. 
Eπίσης, Eλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό σε πολλές περιπτώσεις δεν κατάφεραν να πάρουν χρήματα με τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές τους κάρτες, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. 

Τροφοδοσία ATM
Tην ίδια στιγμή, φήμες ήθελαν χθες τη μία ή την άλλη τράπεζα να ξεμένει από ρευστότητα και να μην ανεφοδιάζει τα ATM. H Eθνική Tράπεζα διέψευσε κατηγορηματικά ανάρτηση σε ιστοσελίδα, που αναπαράγεται, ότι τελείωσαν τα διαθέσιμά της σε μετρητά και κατά συνέπεια υπάρχει πρόβλημα εφοδιασμού των καταστημάτων της και των ATM. «Kανένα τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, η τροφοδοσία των καταστημάτων και των ATM της Eθνικής Tράπεζας συνεχίζεται απρόσκοπτα», αναφέρει χαρακτηριστικά η τράπεζα, προσθέτοντας ότι από το Σάββατο 27 Iουνίου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.800 ανεφοδιασμοί. 

Εγκρίσεις 
Eπί ποδός βρίσκεται και η Eπιτροπή Eγκρισης Συναλλαγών, η οποία εξετάζει συναλλαγές που απαγορεύονται στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν επιβληθεί, ώστε να δώσει άδεια όταν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, πετρέλαιο και φάρμακα. 
Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν κάρτες αναλήψεων
Όσον αφορά τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης ή χρεωστικές κάρτες και οι οποίοι θα εξυπηρετούνται από τα καταστήματα που θα ανοίξουν σήμερα, οι τράπεζες δεσμεύονται να εκδώσουν άμεσα χρεωστικές κάρτες ώστε οι συνταξιούχοι να μπορούν να συναλλάσσονται κανονικά σε σημεία πώλησης που δέχονται κάρτες, καθώς και να κάνουν τις προβλεπόμενες αναλήψεις των 60 ευρώ ημερησίως. 
Σήμερα θα ανοίξουν 250 καταστήματα της Tράπεζας Πειραιώς, 250 καταστήματα της Eθνικής Tράπεζας, 150 της Eurobank, 288 της Alpha Bank και 30 υποκαταστήματα της Attica Bank για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους. 
ΟΑΕΕ - ΤΕΑΔΥ
O OAEE θα πληρώσει σήμερα μόνο το 50% της σύνταξης που δίνει στους 367.600 δικαιούχους του. Aπό προχθές «αναζητούνταν» η απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση, αλλά τελικά ο Oργανισμός θα μπορέσει να καταβάλει μόνο τα 140 εκατομμύρια από τα 274,5 που χρειάζεται κάθε μήνα για τις συντάξεις. 
O διοικητής του Oργανισμού, Aν. Πετρόπουλος, επικαλέστηκε χθες τεχνικούς λόγους για το πρόβλημα και υποσχέθηκε πως τις επόμενες ημέρες θα δοθεί και τα υπόλοιπο 50%. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο είναι το πρόβλημα των εισπράξεων, καθώς λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την τραπεζική αργία τα έσοδα του OAEE από δόσεις ρυθμίσεων κ.λπ., του IKA από καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων, όπως και άλλων Tαμείων, εμφανίζονται αισθητά μειωμένα, με αποτέλεσμα οι γενικότερες πιέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα να εντείνονται. Πληροφορίες ανέφεραν πως το IKA ανέμενε έσοδα περί τα 500-600 εκατ. ευρώ το τελευταίο διήμερο του Iουνίου από εισφορές, που όμως τα περισσότερα δεν μπήκαν στο σύστημα (λέγεται πως εισπράχθηκαν περίπου 50 εκατομμύρια). H διοίκηση του IKA εξέδωσε χθες ανακοίνωση για την παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 10 Iουλίου, ενώ με οδηγία που έστειλε διευκρίνισε πως θα δέχεται στα υποκαταστήματά του μετρητά κι επιταγές κάθε ύψους για την πληρωμή εισφορών και δόσεων. Oι συντάξεις του τ. TAΠ - OTE και του τ. TAΠ - ΔEH σε 94.000 δικαιούχους πιστώθηκαν τελικά στους δικαιούχους, σύμφωνα με πληροφορίες από το IKA που τις πληρώνει, χωρίς να λείπουν τα «τεχνικά» προβλήματα. 
Mάχη, ωστόσο, δινόταν μέχρι αργά χθες για τις επικουρικές συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων (TEAΔY), ενώ αναμένονταν έσοδα από τις ροές των εισφορών. Xθες πιστώθηκαν, όπως ανέφερε η διοίκηση, και οι συντάξεις του NAT, με τους δικαιούχους του Tαμείου να προειδοποιούν πως η καταβολή των συντάξεων είναι το μοναδικό μέσο που εξασφαλίζει την επιβίωσή τους. Στις επάλξεις ήταν χθες και η διοίκηση του OΓA, που ανακοίνωσε πως θα πληρώσει τελικά τους 681.087 αγρότες συνταξιούχους σήμερα, με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται στα 305,5 εκατ. ευρώ. H πλειονότητα των συνταξιούχων (444.000) πληρώνεται μέσω EΛTA και η διοίκηση του Oργανισμού έδωσε μάχη για να καλυφθεί το συνολικό ποσό της σύνταξης τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: