Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Βουλιάστα Δωδώνης Ιωαννίνων. Απολαύστε τα video





Απολαύστε τα video


























Η Βουλιάστα είναι ο οικισμός του Νομού Ιωαννίνων που διοικητικά ανήκε στον Δήμο Αγίου Δημητρίου ο οποίος καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε  πλέον στον νέο δήμο Δωδώνης. Το  υψόμετρο  του είναι 280μ και ο μόνιμος πληθυσμός του σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011 είναι 117 κάτοικοι.
Μια πολύ όμορφη και ειδυλλιακή τοποθεσία είναι η περιοχή της λίμνης που σχηματίζουν οι Πηγές του Λούρου ποταμού στην Βουλιάστα του Αγίου Δημητρίου. Σχεδόν πάνω στην εθνική οδό Άρτας-Ιωαννίνων, και προχωρώντας λίγες εκατοντάδες μέτρα φτάνεις στη λίμνη, σκιερή από τα πανύψηλα δέντρα που τη στεφανώνουν.
Οι όχθες της λίμνης είναι προσβάσιμες και ένας περίπατος περιμετρικά προσφέρει αναζωογόνηση στον οργανισμό και οργιώδη καταπράσινη βλάστηση, τροφή για τα μάτια. Από το γεφυράκι μπορείς να παρακολουθήσεις τη ακυμάτιστη λίμνη να μετατρέπεται σε ορμητικό χείμαρρο πριν καταλήξει ποταμός..
Ένα χαρακτηριστικό σημείο αποτελεί το υπαίθριο νεροτριβείο, στο οποίο σπεύδουν κάτοικοι των γύρω περιοχών προκειμένου να πλύνουν κουβέρτες, φλοκάτες και χαλιά. Στην περιοχή λειτουργούν και ιχθυοτροφεία από τα οποία μπορείτε να αγοράσετε και πέστροφες, ζωντανές και λαχταριστές.








































Ο Λούρος είναι ποταμός της Ηπείρου με συνολικό μήκος 80 χλμ. Πηγάζει από το όρος Τόμαρος, διασχίζει μία στενή χαράδρα κατηφορίζοντας προς τον νομό Πρέβεζας, περνάει από τα χωριά Βούλιστα, Μουσιωτίτσα, Παναγιά, Κλεισούρα, και μετά το χωριό Κερασώνα τα νερά του εγκλωβίζονται από το Τεχνητό Υδροηλεκτρικό Φράγμα της ΔΕΗ Λούρου, ύψους 25m και πλάτους 70m. Ένα τμήμα των υδάτων του Λούρου, διοχετεύεται με σήραγγα ανατολικά μέσα από λόφο (κατασκευή: 1963), και ξαναπέφτει στο κεντρικό τμήμα του ποταμού, λίγο πριν το χωριό Αγιος Γεώργιος. Ο Λούρος εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο όπου σχηματίζεται το δέλτα Λούρου, που αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα.
Υπήρξε από την αρχαιότητα σημαντικός για την ύδρευση κοντινών μεγάλων αστικών κέντρων όπως η Νικόπολη, με πληθυσμό 300 χιλιάδων κατοίκων. Γι' αυτό το σκοπό κατασκευάστηκε το 31 π.Χ., με εντολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου Οκτάβιου, το τεράστιο για την εποχή υδραγωγείο του Λούρου. Μεγάλα και εντυπωσιακά τμήματα του βρίσκονται κοντά στο χωρίο του Αγίου Γεωργίου, μέσα σε κατάφυτη περιοχή που διασχίζει ο Λούρος.

Στην Εθνική Οδό από τα Ιωάννινα πρός Αθήνα πρίν το Χωριό Βουλιάστα δεξιά, αναβλύζει η κύρια πηγή του ποταμού. Πρόκειται για μία μικρή στρογγυλή λιμνούλα στην οποία καθρεφτίζονται οι καταπράσινες πλαγιές των λόφων γύρω της. Τα νερά της έχουν ένα μοναδικό γαλαζοπράσινο χρώμα ενώ η έντονη και σπάνια διαύγεια αυτών προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα που αξίζει να δείτε κάνοντας τον περιμετρικό περίπατο.
Η Κοιλάδα του Λούρου είναι κλειστή στο πάνω τμήμα της. Τα στενά περάσματα του ποταμού βρίσκονται στο μέσον της διαδρομής του από το Χωριό Βουλιάστα έως και το Χωριό Κουκλέσι.

Στην περιοχή αυτή κυριαρχούν υδρόμυλοι νεροτριβές παλιά υδραγωγία καθώς και τα περίφημα "Χάνια", που υπήρξαν σημαντικά στοιχεία οργάνωσης του χώρου κατά το παρελθόν και τα ίχνη τους είναι ακόμη αρκετά ορατά. Τα "Χάνια" βρίσκονται πάνω στο οδικό δίκτυο σε αντίθεση με τα χωριά που βρίσκονται ψηλά.

Το Χάνι Σιαφίκ Μπέη στο Κουκλέσι, το Τέροβο και το Εμίν Αγά είναι τόποι αφίξεων και αναχωρήσεων άλλων εποχών αλλά και στάσεις ξεκούρασης στην σημερινή εποχή




























Άδηλα 'Υδατα: Λίμνη Πηγών Λούρου
 Λίμνη των Πηγών του Λούρου. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη και ειδυλλιακή τοποθεσία είναι η περιοχή της λίμνης που σχηματίζουν οι Πηγές του Λούρου ποταμού στην Βουλιάστα του Αγίου Δημητρίου, σχεδόν πάνω στην εθνική οδό Άρτας - Ιωαννίνων.
Η μικρή αυτή φυσική λίμνη βρίσκεται στο 30ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων - Άρτας και σε υψόμετρο 296 μέτρα, μόλις μερικά μέτρα πριν το χωριό Βουλιάστα. Η λίμνη, η οποία σχηματίζει έναν σχεδόν τέλειο κύκλο, έχει περιφέρεια μόλις 300 μέτρα και διάμετρο γύρω στα 100 μέτρα. Το μέγιστο βάθος της είναι μόλις 10 μέτρα και η θερμοκρασία σταθερή στους 11-12 βαθμούς λόγο των νερών που πηγάζουν υπόγεια. Πρόκειται για μια καρστική πηγή υπερχείλισης που δημιουργεί μια μεγάλη λιμνο-πηγή που θυμίζει cenote.


Λόγο των φυσικών υπόγειων πηγών και της έλλειψης έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας τα νερά είναι καθαρά με απίστευτη διαύγεια. Γυρίνοι, βατράχια, πέστροφες και άλλα μικρά ψάρια γλυκού νερού συναντώνται μέσα στη λίμνη, όπως επίσης και υδροχαρή φυτά περιμετρικά σε μικρά βάθη. Ο βυθός είναι λασπώδης με διάφορα στρώματα ελαφριάς κρούστας στο μεγαλύτερο μέρος της λίμνης. Παρουσιάζει ανά εποχή ελαφρά συμπτώματα ευτροφισμού. Μπορούν επίσης να παρατηρηθούν όλο τον χρόνο τα αέρια που αναβλύζουν μέσα από τη λίμνη, πιθανώς περάσματα νερού εμπλουτισμένα με αέρα.

Γνωρίζοντας από τις πληροφορίες του Παναγιώτη για τη διαύγεια της λίμνης, αποφασίσαμε η πρώτη κατάδυση γνωριμίας αλλά και το εργαστήριο εισαγωγής στην τεχνική κατάδυση να γίνει εδώ. Το υποβρύχιο περιβάλλον και η διαύγεια του νερού όχι μόνο μας δικαίωσαν για την επιλογή, αλλά ήταν τόση η απόλαυση της κατάδυσης σε αυτό το μοναδικό περιβάλλον που την επόμενη μέρα 28/10 επιστρέψαμε ξανά μετά την κατάδυση στην λίμνη Ζαραβίνα και πραγματοποιήσαμε νυχτερινή κατάδυση σε ένα ακόμα πιο μοναδικό και εντυπωσιακό περιβάλλον, από ότι την ημέρα.


Η βλάστηση, τα ψάρια και ο πυθμένας μαζί με την σιδερένια σκάλα κάτω από τα δυνατά φωτιστικά αποκτούν ένα διαφορετικό υποβρύχιο μεγαλείο, με τον δύτη να παίζει σε ένα εντυπωσιακό υποβρύχιο θέατρο με τις σκιές να δίνουν ένα αρκετό μυστηριακό και δραματικό τόνο σε μια κατάδυση που κατά τα άλλα δεν εμπεριέχει καμία τεχνική δυσκολία. Καθώς έβλεπα τις φυσαλίδες να σκάνε από τον πυθμένα, σκεφτόμουν το σπήλαιο που υπάρχει κρυμμένο και φέρνει όλον αυτόν το εντυπωσιακό όγκο νερού που με την σειρά του δίνει την δύναμη του στις παρακείμενες νεροτριβές. Η ανακάλυψη του αποτελεί πρόκληση για τον μελλοντικό εξερευνητή.
Η κατάδυση στη λίμνη Πηγές του Λούρου είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία. Η πρόσβαση και η είσοδος είναι υπερβολικά εύκολη. Πολύ καθαρά νερά, μικρό βάθος αλλά και μικρή διαδρομή αφού μέσα σε 15 λεπτά μπορεί κανείς να ολοκληρώσει την κυκλική υποβρύχια διαδρομή σε όλη την περιφέρεια της λίμνης. Θα πρέπει ο υποψήφιος επισκέπτης λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας του νερού (11οC) να επιλέξει στεγανή ή ημιστεγανή στολή. Είναι δε σημαντική η καλή πλευστότητα διότι μια απρόσεκτη επαφή με τον λασπώδη πυθμένα ή μια απρόσεκτή πεδιλιά θα διαταράξει σημαντικά το λεπτό ίζημα με αποτέλεσμα να μειώσει σημαντικά τη διαύγεια του νερού. Αν και η λίμνη έχει συνεχόμενη εκροή, η στάθμη της δε μεταβάλετε πέραν του 1 μέτρου κατά την άνοιξη, που ο όγκος νερού μεγαλώνει. Στη λίμνη, πέρα από κάποιες σιδερένιες κατασκευές, δεν υπάρχουν σκουπίδια ή άλλοι ανθρωπογενείς ρύποι. Για τον λόγο αυτό η προστασία και η διατήρηση της λίμνης καθαρή είναι επιβεβλημένη.




2.000 τόνους πέστροφας παράγουν στη Βουλιάστρα και Μουσιωτίτσα.
Όταν γίνεται λόγος για ιχθυοκαλλιέργειες εσωτερικών υδάτων στην Ελλάδα, μιλάμε κυρίως για τις πεστροφοκαλλιέργειες στην Ήπειρο. 
Η αρχή εξάλλου έγινε από δω, και συγκεκριμένα από τον Ιχθυογεννητικό Σταθμό Λούρου που ξεκίνησε την εκτροφή της ιριδίζουσας πέστροφας το 1955. Σήμερα, η περιοχή της Μουσιωτίτσας-Βουλιάστας κυριαρχεί στην παραγωγή πέστροφας. Μονάδες υπάρχουν όμως και στην Κόνιτσα αλλά και σε μεμονωμένες περιοχές. Συνολικά η Διεύθυνση Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων μετρά 45 μονάδες στα εσωτερικά ύδατα. Η παραγωγή πέστροφας μόνο στο νομό Ιωαννίνων κυμαίνεται γύρω στους 2000 τόνους τον χρόνο, καταλαμβάνοντας το 85-90% της συνολικής παραγωγής στη χώρα. 
































Ο Βασίλης Τσάλιος είναι ένας από τους πεστροφοκαλλιεργητές στη Βουλιάστα. Μαζί με τον αδελφό του ασχολούνται με την εκτροφή πέστροφας από το 2001. Αυτή τη στιγμή, οι δυο τους έχουν δύο ιχθυοτροφεία στη Βουλιάστα και ένα εκκολαπτήριο γόνου στη Μουσιωτίτσα. Το 70% της παραγωγής διατίθεται στην ιχθυόσκαλα της Θεσσαλονίκης, ένα μικρό ποσοστό κατευθύνεται σε μονάδες καπνιστής πέστροφας και το υπόλοιπο διατίθεται πια στη Ρουμανία. «Οι Ρουμάνοι έχουν σε μεγάλη εκτίμηση την πέστροφα, όπως εμείς οι Έλληνες την τσιπούρα. Είδαν την πέστροφά μας στην ιχθυόσκαλα της Θεσσαλονίκης και άρχισαν να τη ζητούν. Παίρνουν σεβαστές ποσότητες» μας λέει ο κ. Τσάλιος. 
Παρά την κρίση, η πέστροφα φέτος πήρε τα πάνω της. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια, οι πεστροφοκαλλιεργητές πουλούσαν αρκετά χαμηλά: 2 με 2,20 ευρώ το κιλό (χονδρική τιμή), φέτος πουλούν το προϊόν τους στα 3 ευρώ. Σε αυτό συνέβαλε αρχικά η μικρή προσφορά λόγω της μειωμένης φετινής παραγωγής αλλά και της συνεννόησης μεταξύ των πεστροφοκαλλιεργητών για τον καθορισμό της χονδρικής τιμής. 
Ο κ. Τσάλιος εκτιμά ότι οι πεστροφοκαλλιέργειες έδωσαν ζωή στην περιοχή του. «Βοήθησαν στο να μείνει ο νέος κόσμος στο σπίτι του, προσφέροντας ένα διέξοδο στην οικονομία των περιοχών αυτών αλλά και ευκαιρίες εργασίας. Οι πεστροφοκαλλιέργειες εδώ είναι όπως τα πτηνοτροφεία στα Γιάννενα». Ωστόσο, η δουλειά του πεστροφοκαλλιεργητή δεν είναι εύκολη. «Υπάρχουν φορές τον χειμώνα, όταν το ποτάμι πλημμυρίζει, που δεν πάω καθόλου σπίτι μου» αναφέρει. Το μεγάλο παράπονο, ωστόσο, του κ. Τσάλιου, αλλά και άλλων πεστροφοκαλλιεργητών, είναι η υποτονική λειτουργία των κρατικών ιχθυογεννητικών σταθμών. «Στον σταθμό της περιοχής μας δεν υπάρχει ιχθυοπαθολόγος. Οι παραγωγοί, όλοι μας, συνεργαζόμαστε με έναν στη Θεσσαλονίκη, ώστε να διασφαλίζουμε την υγεία των ψαριών και κατ' επέκταση των καταναλωτών» καταλήγει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: