Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Times: Ελληνας εφοπλιστής κρύβεται πίσω από την αμοιβή της Αμάλ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / PHASMA / ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
Ελληνας εφοπλιστής κρύβεται πίσω από την τεράστια αμοιβή που θα λάβει το δικηγορικό γραφείο στο οποίο εργάζεται η Αμάλ Κλούνεϊ για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα
Πρόκειται για την ομάδα δικηγόρων που έχει αναλάβει να στηρίξει νομικά την Ελλάδα στον αγώνα της για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.
Στο θέμα αναφέρονται με σημερινό τους δημοσίευμα οι Times του Λονδίνου, ρεπορτάζ το οποίο αναπαράγει και η Washington Post.
«Ακόμα ένα πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, ενώ μεγιστάνας πληρώνει τον λογαριασμό της Αμάλ» είναι ο τίτλος των Times, «Ελληνας εφοπλιστής πληρώνει τον λογαριασμό για να εκπροσωπήσει η Αμάλ Κλούνεϊ την Ελλάδα» γράφει η Washington Post.
Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για έναν Ελληνα εφοπλιστή που προσφέρθηκε να πληρώσει την εξαιρετικά μεγάλη αμοιβή του δικηγορικού γραφείου που έχει έδρα το Λονδίνο. Σύμφωνα με τους London Times, που επικαλούνται στην εφημερίδα τους δηλώσεις πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου στο υπουργείο Πολιτισμού, πρόκειται για μια «κίνηση μεγάλου πατριωτισμού», καθώς ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι απαιτήσεις των Βρετανών και Αυστραλιανών δικηγόρων κρίθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο ως «υπέρογκες».
Ετσι, το μόνο που απέμενε ήταν είτε οι ελληνικές Αρχές να ευχαριστήσουν ευγενικά την Αμάλ Κλούνεϊ και την υπόλοιπη ομάδα και να τους αποχαιρετήσουν είτε να βρουν κάποιο χορηγό. Αν και η πηγή δεν ξεκαθαρίζει αν η κυβέρνηση χτύπησε την πόρτα του εφοπλιστή ή αν ο εφοπλιστής ήταν αυτός που προσφέρθηκε οικειοθελώς να βοηθήσει, το αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα δεν μένει ξεκρέμαστη στον αγώνα διεκδίκησης των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.
«Η συμφωνία έγινε αμέσως μετά την επίσκεψη της κ. Κλούνεϊ και του προϊσταμένου της Τζέφρι Ρόμπερτσον στην Αθήνα πριν από τρεις μήνες» δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος, ο οποίος επεσήμανε ότι η προσφορά αυτή επέτρεψε στην ελληνική κυβέρνηση να παρακάμψει τη διαδικασία της δημόσιας διακήρυξης, κάτι που θα ήταν «αντιφατικό και για τις δύο πλευρές».
«Η εμπλοκή του εφοπλιστή αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας. Από τότε οι λογαριασμοί πηγαίνουν κατευθείαν σε αυτόν», δήλωσε η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Βέβαια, δεν κατονομάζει ούτε την εφοπλιστική οικογένεια που ανέλαβε τα έξοδα αυτά.
Πάντως, στο συγκεκριμένο θέμα είχε αναφερθεί πριν από λίγες ημέρες με ρεπορτάζ του και το iefimerida.gr. Μάλιστα, στις 11 Φεβρουαρίου το iefimerida.gr είχε γράψει:
Πληροφορίες του iefimerida.gr  από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναφέρουν πως το ποσό της αμοιβής ανέλαβε εξ ολοκλήρου επιφανής προσωπικότητα της χώρας, η οποία επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη, αλλά που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα ελληνικού πολιτισμού και κληρονομιάς. Στόχος της να ενισχύσει τα νομικά επιχειρήματα της χώρας αλλά και τη διεθνή επικοινωνιακή ανάδειξη του θέματος. Θυμόμαστε βέβαια πως η Αμάλ Κλούνεϊ είχε ένα τουλάχιστον κλειστό δείπνο κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, αυτό που διοργάνωσε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο ξενοδοχείο Plaza όπου συνάντησε σημαντικές προσωπικότητες, αλλά και ιδιωτικά ραντεβού κεκλεισμένων των θυρών.
Η αμοιβή αφορά την υποβολή πλήρους γνωμάτευσης από τη βρετανική νομική εταιρεία, με συγκεκριμένες νομικές συμβουλές και προτάσεις δράσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της UNESCO και με δεδομένο ότι τον Μάρτιο η Βρετανία πρέπει να απαντήσει στην πρόκληση του διεθνούς οργανισμού για διαιτησία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κείμενο των Βρετανών δεν συμπεριλαμβάνει πρόταση χειρισμού της υπόθεσης στα δικαστήρια.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η γνωμάτευση θα παραδοθεί στη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, που δεν έχει κάνει καμία αναφορά ειδικά στη συμμετοχή της ομάδας Ρόμπερτσον και Πάλμερ. Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε γενικότερα στην υπόθεση των Γλυπτών, λέγοντας πως ανάμεσα στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι «η εκπόνηση μιας νέας, εξωστρεφούς πολιτιστικής πολιτικής, με έμφαση στην πολιτιστική διπλωματία, για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας. Σε αυτήν εντάσσουμε και τη χάραξη συγκροτημένης εθνικής πολιτικής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και τις συστηματικές παρεμβάσεις για την επιστροφή αρχαιοτήτων».

Το δημοσίευμα των Times του Λονδίνου

Το δημοσίευμα τηWashington Post


Δεν υπάρχουν σχόλια: