Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Νέα Δημοκρατία: Βαρόνοι, δελφίνοι, στελέχη και βουλευτές στο γαϊτανάκι των επαφών και των συναντήσεων

Νέα Δημοκρατία: Βαρόνοι, δελφίνοι, στελέχη και βουλευτές στο γαϊτανάκι των επαφών και των συναντήσεων

Η παρουσία του κ. Καραμανλή αποτελεί «εγγύηση ενότητας» λένε κορυφαία στελέχη της ΝΔ
 
Πυκνώνουν οι μυστικές συναντήσεις των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, βαρόνων και δελφίνων, αλλά και προσώπων από την νεώτερη γενιά ενόψει των δυο κρίσιμων για την κεντροδεξιά συνεδριάσεων, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής, όπου αναμένεται να...«ανοίξουν» πολλά στόματα και να ασκηθεί σκληρή κριτική. 

Την ίδια στιγμή πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς πραγματοποιεί και ο ίδιος πολλές συναντήσεις, με κορυφαία αυτή που έγινε το βράδυ της περασμένης Κυριακής - την οποία είχε προαναγγείλει την προηγούμενη μέρα ο «Βηματοδότης» - στην οικία του με τον Κώστα Καραμανλή με τον οποίο συζήτησαν εφ' όλης της ύλης. 
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» όλοι σχεδόν οι δελφίνοι και οι βαρόνοι είχαν τις τελευταίες τρεις ημέρες αλλεπάλληλες συναντήσεις με πολλούς βουλευτές και στελέχη. 
Π.χ. η Ντόρα Μπακογιάννη έχει δεχθεί πάρα πολλούς βουλευτές, ακόμα και ορισμένους που ήταν «ορκισμένοι» υποστηρικτές του κ. Σαμαρά στο παρελθόν, ο Νίκος Δένδιας έχει συναντηθεί με ομάδα νέων βουλευτών και πολλά στελέχη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης πραγματοποίησε αρκετές επαφές με βουλευτές, στελέχη της ΟΝΝΕΔ και συνδικαλιστές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται έντονα στο παρασκήνιο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκανε δυναμική εμφάνιση στη Βουλή, ο Μάκης Βορίδης είχε αρκετές συναντήσεις με βουλευτές που έχουν πιο δεξιές απόψεις, ενώ συναντήθηκαν και συνομίλησαν η Όλγα Κεφαλογιάννη με τον Βασίλη Κικίλια. 
Η παρουσία του κ. Καραμανλή αποτελεί «εγγύηση ενότητας» λένε κορυφαία στελέχη της ΝΔ και συμπληρώνουν ότι η άποψή του για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ έχει βαρύνουσα σημασία για όλους και για όλα. 

Αυτό όμως που προέχει, όπως αποφάσισαν και οι δυο στη συνάντησή τους, είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη χώρα και εκφράστηκε ανησυχία για τα μελλούμενα, ενώ κοινή ήταν η εκτίμηση πως η παράταξη πρέπει να είναι ενωμένη για να διαδραματίσει τον ιστορικό της και σταθεροποιητικό ρόλο.
Ο κ. Καραμανλής και σε αυτή τη συνάντηση την οποία ζήτησε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, όπως έχει κάνει σε όλες τις συνομιλίες που έχει το τελευταίο διάστημα, τονίζει ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης και συνιστά σε όλους ψυχραιμία, αν και θεωρεί απαραίτητη την εκκίνηση ενός εσωτερικού διαλόγου για την ιδεολογική τοποθέτηση της ΝΔ στο νέο περιβάλλον.
«Εγώ δεν εγκρίνω και δεν παροτρύνω. Δεν εμπλέκομαι και δεν μπορώ να ελέγξω τι κάνουν και πώς κινούνται όσοι έρχονται και με συναντούν. Ζητούν να με δουν και να μιλήσουμε και το αποδέχομαι» απαντάει ο κ. Καραμανλής, ο οποίος έχει τονίσει σε όλους όσοι τον βλέπουν πως πρέπει να πέσουν οι τόνοι.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Καραμανλής δεν ανησυχεί για την πορεία της ΝΔ και ευρύτερα της παράταξης που αναζητεί πυξίδα για την επόμενη ημέρα. Ο ίδιος, αν και δεν έχει καμία διάθεση επιστροφής στην παρούσα χρονική περίοδο, θέση που έχει καταστήσει πολλάκις σαφής, δεν θα μείνει αμέτοχος στην εσωτερική διαδικασία διαλόγου που έχει ξεκινήσει για τη φυσιογνωμία της ΝΔ.
«Δαχτυλίδια ο ίδιος δεν δίνει» λένε τακτικοί συνομιλητές του και δεν θεωρείται πιθανόν να δώσει το «πράσινο φως», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει λόγο για διάφορα πρόσωπα. Μένει όμως και θα μείνει μακριά από τις μηχανορραφίες διαφόρων και τα μικροπολιτικά παιχνίδια τους και φέρεται να έχει πει ότι «κανείς δεν πρέπει και δεν δικαιούται να ρίχνει λάδι στη φωτιά».
«Ο Καραμανλής ήταν, είναι και θα είναι εδώ ως εγγυητής της ενότητας όχι της ΝΔ αλλά της ευρύτερης μεγάλης κεντροδεξιάς, ευρωπαϊκής, μεταρρυθμιστικής και φιλελεύθερης παράταξης» τονίζουν συνομιλητές του, ενώ και τις προσεχείς ημέρες έχουν προγραμματισθεί πολλές και ενδιαφέρουσες συναντήσεις με αρκετά κορυφαία στελέχη και βουλευτές.
Σε αυτό το κλίμα αναμονής ενόψει των συνεδριάσεων της Κ.Ο. και της Πολιτικής Επιτροπής, η ΝΔ θεωρεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φοβάται να καταθέσει τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup, ενώ σημειώνει πως αυτή συνιστά επιστροφή στο σημείο που είχε αφήσει τη διαπραγμάτευση η προηγούμενη κυβέρνηση, όμως με πολύ δυσμενέστερους όρους, καθώς έχει επιβαρυνθεί η θέση των τραπεζών, έχουν αυξηθεί τα επιτόκια των ομολόγων και έχουν καταρρεύσει τα δημόσια έσοδα. 
Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, εκτός από τους χαρακτηρισμούς περί «κωλοτούμπας» που έκανε η κυβέρνηση, στέκονται στους όρους της συμφωνίας, δηλαδή στην εκταμίευση δόσεων μόνον μετά την αξιολόγηση της «τρόικας», στη δέσμευση των κεφαλαίων του ΤΧΣ αποκλειστικά για τις τράπεζες (σ.σ. η κυβέρνηση Σαμαρά τα ήθελε ως προληπτική γραμμή πίστωσης) και στην πρόβλεψη ενός νέου μνημονίου, τον Ιούνιο, αντί της εξόδου που σχεδίαζε η απελθούσα κυβέρνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: