Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Βρισκόμαστε στο «παρά ένα» ή στο «και ένα»; 'Ή θα υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός, ή θα επέλθει η ρήξη, με το σενάριο της "περήφανης" εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ να φαντάζει περισσότερο πιθανή από ποτέ.

paulmason_17032015.png


«Εντολή» στην ελληνική κυβέρνηση να «παγώσει» το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση φέρεται να έδωσε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο, όπως τουλάχιστον αναφέρει το βρετανικό δίκτυο Channel 4. [tokarfi]

Σύμφωνα με τον Πολ Μέισον, δημοσιογράφο του βρετανικού δικτύου, ο κ. Κοστέλο απαίτησε η κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως είναι για παράδειγμα η παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος ή τροφίμων σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Όπως αναφέρει ο Μέισον, ο Κοστέλο με επιστολή του «μπλοκάρει» το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, καθώς το θεωρεί «ασυνεπές» ως προς τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, αφού προωθείται «μονομερώς» και «με έναν πρόχειρο τρόπο».
Ο Κοστέλο, σύμφωνα πάντα με τον Πολ Μέισον, υποστηρίζει πως θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων και για τη συνέπεια ως προς τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.
«Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε σε ένα συμπαγές και πλήρες πακέτο» σημειώνει.
Παράλληλα, ο κ. Κοστέλο θέτει «βέτο» και για το νομοσχέδιο που αφορά φορολογικά θέματα, ήτοι στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις.
Την είδηση-«βόμβα» μεταδίδει και το πρακτορείο Bloomberg.
Τα δύο εν λόγω νομοσχέδια θεωρούνται από τους «θεσμούς» ως μονομερής ενέργεια.
Αναλυτικά, η επιστολή Κοστέλο στην Αθήνα, όπως τη δημοσιοποίησε ο Πολ Μέισον:
«Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης χθες βράδυ, αναφέρατε πως σκοπεύετε να περάσετε από τη Βουλή αύριο, το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Αντιλαμβανόμαστε επίσης πως άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων και εκείνη για τις δόσεις προς το δημόσιο, αναμένεται να έρθουν σύντομα στο κοινοβούλιο.
Θα συνιστούσαμε έντονα να λάβετε την κατάλληλη επίβλεψη πρώτα, συμπεριλαμβανομένης και της συνάφειας με την μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε σε ένα συγκροτημένο και ενιαίο πακέτο.
Το να ενεργήσετε διαφορετικά θα αποτελούσε μονομερή ενέργεια και αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου».
Σχολιασμός: Αυτή η είδηση, σε συνδυασμό με την δήλωση του Ντάισελμπλουμ νωρίτερα ότι στην Ελλάδα μπορεί να εφαρμοστεί μοντέλο Κύπρου ως προς τον περιορισμό των καταθέσεων (βλ. αναλυτικότερα εδώ), φανερώνει μια σκλήρυνση της στάσης της Ε.Ε., παραμονές της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και Παρασκευή και της επίσκεψης Τσίπρα στην Άνγκελα Μέρκελ την προσεχή Δευτέρα, συνάντηση που εν πολλοίς μπορεί να κρίνει και το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Υπολογίζοντας και την πρωτοβουλία Τσίπρα για τετραμερή συνάντηση στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής μεταξύ Ολάντ, Μέρκελ, Ντράγκι, Γιούνκερ και Τσίπρα (βλ. αναλυτικότερα εδώ), συνάγεται από τα πολιτικά συμφραζόμενα ότι έχουμε μπει στην τελική ευθεία, σε καθεστώς πλήρους ρήξης και από τις δύο πλευρές, όπου πλέον χωρά η λογική του "νικητή" και του "ηττημένου". Και σ' αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία από τη μια ζητά τα 7,2 δις του παλαιού προγράμματος, χωρίς καμιά δέσμευση, ακόμα και της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, και ενώ διεξάγεται μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων μεταξύ Βερολίνου-Ντάισελμπλουμ και Μαξίμου.
Η κορύφωση των επαφών Τσίπρα με τις ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης ουσιαστικά μαρτυρά ότι πέραν τούτου δεν θα μπορεί να γίνει τίποτε περισσότερο. Ή θα υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός, ή θα επέλθει η ρήξη, με το σενάριο της "περήφανης" εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ να φαντάζει περισσότερο πιθανή από ποτέ. Δυστυχώς η ελληνική πλευρά έκανε τα πάντα για να τιναχθεί η διαπραγμάτευση στον αέρα, ενώ από την πλευρά της η Ε.Ε. με τη διγλωσσία και τη διάσταση αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος έστειλε το λάθος μήνυμα, εκπέμποντας την εικόνα ότι ουσιαστικά κουμάντο κάνει το Βερολίνο.
Γι αυτό τώρα ο Τσίπρας "κάνει στην άκρη" 15 άλλους ευρωπαίους εταίρους και ζητά κατ' ιδίαν συνάντηση από Μέρκελ-Ολάντ, όταν όμως και οι υπόλοποι 25 θα χρηματοδοτήσουν το όποιο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Πολύ σοφό..

Δεν υπάρχουν σχόλια: