Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με Ποτάμι το καλοκαίρι: Πόσο πιθανή είναι

kubernisi-suriza-me-potami-to-kalokairi-poso-pithani-einai

Το .φανταστικό σενάριο για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΟΤΑΜΙ-ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο. Το παρασκήνιο και η απάντηση Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ


Στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για προσπάθειες κύκλων εντός και εκτός Ελλάδος να ανατρέψουν την κυβέρνηση ή ακόμα και «είτε να μας σύρουν σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα αμφίβολης ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης, κατά το παράδειγμα της κυβέρνησης Παπαδήμου».

Οι εσωκομματικές αντιδράσεις, σύμφωνα με κομματικά στελέχη, καταδεικνύουν ότι εάν η συμφωνία-πλαίσιο έρθει στη βουλή, το κυβερνών κόμμα θα έχει απώλειες 4-5 βουλευτών  που δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει σε αυτήν τη φάση της διακυβέρνησης της χώρας 

Η αναφορά του Πρωθυπουργού δεν ήταν τυχαία καθώς τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν σενάρια για μία ενδεχόμενη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι τον Ιούνιο ενόψει της υπογραφής νέας συμφωνίας με τους δανειστές. Οι αντιδράσεις στη συμφωνία - πλαίσιο που επιτεύχθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών τόσο στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην ΚΕ, που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά και οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση με το πάγωμα των δόσεων και την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος για τις καταβολή των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας προϊδεάζουν για μία επώδυνη συμφωνία τον Ιούνιο. Η συμφωνία θα συνοδεύεται με νέο δάνειο, που πιθανότατα να μετατρέψει τις αντιρρήσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης σε μη συμμόρφωση με τη νέα συμφωνία και να θέσει εν αμφιβόλω την κυβερνητική πλειοψηφία. 

Αντίστοιχα εκτιμάται ότι και ένα τμήμα των βουλευτών των ΑΝΕΛ θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συμπλεύσει με μία νέα επώδυνη συμφωνία με τους δανειστές οπότε το σενάριο της αναζήτησης νέων συμμάχων από τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται από κύκλους της Ε.Ε. αλλά και από εγχώριους πολιτικούς παράγοντες εξαιρετικά πιθανό. Μάλιστα τον Ιούνιο, εκτιμάται ότι θα έχει ανοίξει ο δρόμος για μια νέα σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ μετά την αλλαγή ηγεσίας του κόμματος, ενώ οι επαφές της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος με τον επικεφαλής το Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη κινούνται σε καλό επίπεδο, γεγονός που ενισχύει το σενάριο μίας νέας κυβερνητικής σύνθεσης στις αρχές του καλοκαιριού.

Οι σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη δεν καλοβλέπουν την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς που προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα έχει επανειλημμένως αναφερθεί αρνητικά για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Σταύρο Θεοδωράκη σημείωσε ότι θα προτιμούσε τη συνεργασία του Ποταμιού με τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφοντας την επιθυμία  κύκλων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την ανάδειξη του Ποταμιού σε κυβερνητικό εταίρο.
Αντίστοιχα, στο εσωτερικό μέτωπο ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει επανηλλειμένως τονίσει ότι το κόμμα του θα στηρίξει τις κυβερνητικές επιλογές, εάν αυτές κινούνται στην προοπτική των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, ασκώντας δημιουργική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση και δημιουργώντας μέτωπο με τους ΑΝΕΛ.
Ο κ. Θεοδωράκης είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και με στελέχη του οικονομικού επιτελείου καταγράφοντας την πρόθεση του Ποταμιού να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οι οποίες θα έχουν προοδευτική κατεύθυνση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας.

Κόκκινο πανί ο Βενιζέλος για τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Θεοδωράκης είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και με στελέχη του οικονομικού επιτελείου καταγράφοντας την πρόθεση του Ποταμιού να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ασκείται έντονη κριτική στην κυβέρνηση αλλά η Χαριλάου Τρικούπη από τη μία πλευρά επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στρατηγική και από την άλλη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με το κυβερνών κόμμα προκειμένου η χώρα να βγει από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει μετά την παράταση της δανειακής σύμβασης, αναζητώντας τη δικαίωση της πολιτικής που έχει ακολουθήσει στις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος. Όμως ο Ευ. Βενιζέλος αποτελεί το κόκκινο πανί  για τον ΣΥΡΙΖΑ και μόνο η αλλαγή ηγεσίας θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους στις σχέσεις των δύο κομμάτων

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος οι αντιδράσεις κλιμακώνονται τόσο από την Αριστερή Πλατφόρμα όσο και από στελέχη της προεδρικής πλειοψηφίας. Εκτός των στελεχών του Αριστερού Ρεύματος (Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Σ. Λεουτσάκος κα) που ψήφισαν λευκό η καταψήφισαν την συμφωνία στην τελευταία ΚΟ του κόμματος, «κατά» ψήφισε και η «προεδρική», Ζωή Κωνσταντοπούλου η ψήφος της οποίας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς κατέχει και τη θέση της Προέδρου της βουλής.
Οι εσωκομματικές αντιδράσεις, σύμφωνα με κομματικά στελέχη, καταδεικνύουν ότι εάν η συμφωνία-πλαίσιο έρθει στη βουλή το κυβερνών κόμμα θα έχει απώλειες 4-5 βουλευτών που δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει σε αυτήν τη φάση της διακυβέρνησης της χώρας. Για τον λόγο αυτό στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναζητούν νομικό και πολιτικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα αιτιολογήσουν τη μη κατάθεση της πρότασης στη βουλή.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται τις επόμενες μέρες να αρθρογραφήσουν γνωστοί συνταγματολόγοι που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται ψήφιση από την βουλή μία συμφωνία που δεν δημιουργεί περαιτέρω υποχρεώσεις στο ελληνικό κράτος. Στο πολιτικό επίπεδο υποστηρίζουν  ότι η ψήφιση της συμφωνίας στη βουλή ουσιαστικά θα επικυρώνει τις προηγούμενες συμφωνίες του ελληνικού κράτους με τους δανειστές, σύνδεση την οποία προσπαθεί πάση θυσία να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ.  

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα και τα σχέδια του Μ. Μαξίμου
Ο Πρωθυπουργός έθεσε τέλος στα σενάρια ενός νέου συνασπισμού με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και εταίρους το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ απορρίπτοντας το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου.
Στην ομιλία του τόνισε ότι οι εμπνευστές των σεναρίων έχουν «απίστευτη άγνοια των πραγματικών δεδομένων που αφορούν στην Ελλάδα και στην ελληνική αριστερά».

Ο Αλέξης Τσίπρας, μέχρι στιγμής, δείχνει να κρατά με δυσκολία τις ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματός του και προσπαθεί να φύγει μπροστά με τη νομοθέτηση πολιτικών που αποτελούσαν τον βασικό κορμό του προεκλογικού του λόγου  

Η ηγεσία της κυβέρνησης δεν επιθυμεί υπό αυτές τις συνθήκες να δείξει σημάδια οπισθοχώρησης από τις αρχικές της θέσεις αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με φιλομνημονιακές δυνάμεις όπως χαρακτηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι στιγμής δείχνει να κρατά με δυσκολία  τις ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματός του και προσπαθεί να φύγει μπροστά με τη νομοθέτηση πολιτικών που αποτελούσαν τον βασικό κορμό του προεκλογικού του λόγου. Τι θα συμβεί όμως όταν -όπως αναμένεται- η εσωκομματική σύγκρουση φτάσει στο μη περαιτέρω λόγω της ανάληψης υποχρεώσεων από την κυβέρνηση σε σχέση με τους δανειστές που δεν θα είναι συμβατές με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ; Σε αυτό το ερώτημα έμπειρα στελέχη του κόμματος απαντούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει δημοκρατικά και με βάση τις παραδόσεις της αριστεράς.
Ο Πρωθυπουργός σε περίπτωση που αισθανθεί ότι αμφισβητείται από το κόμμα του είναι πιθανό να προκαλέσει έκτακτο συνέδριο προκειμένου να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο. Πάντως κομματικές πηγές σημειώνουν ότι σε περίπτωση που η συμφωνία του Ιουνίου περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή ακόμα και εκλογών. Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα υπενθυμίσει «την προσπάθεια ξένων και ντόπιων κύκλων να ρίξουν την κυβέρνηση» και αναμένεται να αξιοποιήσει την υποστήριξη που έχει η κυβέρνηση από τον λαό απευθυνόμενος στο κόμμα ή στην κοινωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: