Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Αφιέρωμα του Euronews. ''Γιατί η Ελλάδα χάνει τα καλύτερα μυαλά της''

Γιατί η Ελλάδα χάνει τα καλύτερα μυαλά της

Αφιέρωμα στη νέα γενιά μεταναστών της Σουηδίας έκανε το ευρωπαϊκό δίκτυο Euronews, ρεπόρτερ του οποίου ταξίδεψε στο Γκέτεμποργκ και μίλησε με πολλούς εκπατρισμένους Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα τους προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, «σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, τα τελευταία τρία χρόνια περίπου 1,4 εκατομμύρια Έλληνες έχουν ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι, καθώς η οικονομία της χώρας αγωνίζεται υπό το βάρος της λιτότητας που επιβάλει το ΔΝΤ». Οι περισσότεροι δοκιμάζουν την τύχη τους στην Γερμανία, την Αγγλία, το Βέλγιο, την Ελβετία και τη Σουηδία.
Το 2012 2.254 Έλληνες εγκαταστάθηκαν στη Σουηδία, δηλαδή 45% περισσότεροι απ' ό,τι την περασμένη χρονιά.
Η δημοσιογράφος του Euronews Έφη Κουτσοκώστα ταξίδεψε στο Γκέτεμπουργκ της Σουηδίας και μίλησε με Έλληνες νεο-μετανάστες για την απόφασή τους να αφήσουν την χώρα τους, την προσαρμογή στο νέο τους περιβάλλον αλλά και τα όνειρά τους για το μέλλον.


Γιατί η Ελλάδα χάνει τα καλύτερα μυαλά της

«Η Ελευθερία Γεροφωκά, ηθοποιός και σκηνοθέτης, έφτασε στη Σουηδία πριν τρια χρόνια προκειμένου να βρει εργασία. Στην Ελλάδα έκανε τρεις δουλειές και δεν πληρωνόταν πάντα στην ώρα της», αναφέρει το ρεπορτάζ. «Τώρα, τρία χρόνια μετά, μιλάει άπταιστα σουηδικά και σκηνοθετεί το δικό της έργο.
«Πολλές φορές πήγαινα στο θέατρο με το τραμ και έκλαιγα. Δεν ήξερα πώς να αντιμετωπίσω. Είναι μεγάλο το βάρος και το άγχος ενός μετανάστη», αναφέρει η νεαρή σκηνοθέτης.
Ο Γιώργος Ζαπάρτας ήρθε πριν από έξι μήνες με τη γυναίκα και τα παιδιά του, αφού έμεινε άνεργος λόγω κρίσης. Αυτή τη στιγμή μαθαίνει σουηδικά και ελπίζει σύντομα να βρει μια νέα θέση εργασίας.

«Ποτέ δεν θα μπορούσα να σκεφτώ ότι θα εγκατέλειπα την πατρίδα μου στα 40 μου. Δεν ήταν επιλογή μου να μεταναστεύσω. Αναγκάστηκα να το κάνω», λέει. «Στην Ελλάδα υπήρχε μεγάλη ανασφάλεια, δεν ήξερες τι θα σου συμβεί την επόμενη μέρα, τον επόμενο μήνα. Εδώ ξέρω ότι σε έξι μήνες από τώρα θα έχω ολοκληρώσει κάποια πράγματα, υπάρχει πρόγραμμα. Η αβεβαιότητα στην Ελλάδα γίνεται σαράκι και σε τρώει».
Το μεγάλο ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στους Έλληνες ιατρούς καθώς και η ζήτηση ιατρικού προσωπικού στη Σουηδία ήταν οι λόγοι που έκαναν και τον Γιώργο Τσικαντιλάκη να αποφασίσει να μεταναστεύσει.
«Οι Έλληνες επαγγελματίες, μορφωμένοι στην συντριπτική πλειοψηφία τους, ελκύονται από τους υψηλότερους μισθούς και την μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια», αναφέρει το αφιέρωμα φιλοξενώντας ωστόσο και συνεντεύξεις ακαδημαϊκών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το «brain drain» («Αποστράγγιση μυαλών» ή «Αποδημία Επιστημονικού Δυναμικού», όπως αποδίδεται καλύτερα ο όρος στα Ελληνικά) είναι κακά νέα για τις φτωχότερες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

«Αυτή η κινητικότητα εργαζομένων δεν είναι απαραίτητα καλή για τις χώρες από όπου φεύγουν οι μετανάστες», υποστηρίζει ο σουηδός καθηγητής εργασιακών σπουδών Τσαρλς Γούλφσον προσθέτοντας πως «η κοινωνική Ευρώπη δεν είναι μόνο η Ευρώπη των πλουσίων χωρών. Νομίζω ότι οι μετανάστες του νότου είναι ένα τεράστιο θέμα για την ευρωπαϊκή πολιτική».
«Το πρόβλημα είναι ότι αν οι καλύτεροι και οι πιο ταλαντούχοι φύγουν, και μάλιστα χωρίς επιστροφή, η μετάβαση σε ένα μοντέλο ανάπτυξης για τις πασχίζουσες ευρωπαϊκές χώρες θα είναι ακόμη πιο δύσκολη», εκτιμά ο Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Η ανεργία και η στασιμότητα θα παρατείνεται και οικονομίες του νότου θα κινούνται σε έναν φαύλο κύκλο», εκτιμά ο Έλληνας καθηγητής, προσθέτοντας ότι το πιο ευτυχές σενάριο θα ήταν οι μετανάστες να μείνουν εκτός Ελλάδας προσωρινά και να επιστρέψουν ώστε να συνεισφέρουν στην προοπτική ανάκαμψης της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: