Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Πάνω από 500 αυτόχειρες τα δυο πρώτα χρόνια της κρίσης


Αύξηση των αυτοκτονιών, κυρίως στους άντρες, προκάλεσαν οι περικοπές δαπανών στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ που παρουσιάζει ο Guardian. Η εν λόγω μελέτη εντοπίζει αιτιώδη σχέση μεταξύ περικοπών και αύξησης του αριθμού των ανδρών που αυτοκτόνησαν μεταξύ 2009 και 2010.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι ποσοστό της τάξης του 1% κρατικών περικοπών προκαλεί  αύξηση κατά 0,43% στις αυτοκτονίες μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού. Μεταξύ 2009 και 2010, σημειώθηκαν 551 θάνατοι με αποκλειστική αιτία τη δημοσιονομική λιτότητα. Ακολουθούν οι δείκτες αυτοκτονιών στην Ελλάδα με βάση την ηλικία και το φύλο κατά την περίοδο 1968 - 2009.
«Είναι σχεδόν ένα άτομο την ημέρα. Δεδομένου ότι το 2010 υπήρχαν περίπου δύο αυτοκτονίες την ημέρα στην Ελλάδα, φαίνεται το 50 % οφείλονταν στη λιτότητα» σημειώνει ένας από τους ερευνητές. Ο Νικόλαος Αντωνακάκης που αποφάσισε να αναζητήσει τη συσχέτιση μεταξύ των πολιτικών λιτότητας και της αύξησης των αυτοκτονιών μετά από περιστατικά γνωστών του ανθρώπων που έδωσαν τέλος στη ζωή τους.




Ο Νικόλαος Αντωνακάκης δηλώνει έκπληκτος με το πόσο σαφής είναι η σύνδεση μεταξύ λιτότητας και αυτοκτονιών. Μαζί με τον συνεργάτη του Allan Collins σκέφτονται το ενδεχόμενο να επεκτείνουν την έρευνά τους και σε άλλες χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες μεταξύ 45 και 89 ετών είναι η κατηγορία που αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, ενώ δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη αύξηση των αυτοκτονιών στο γυναικείο πληθυσμό. «Η συγκεκριμενοποίηση αυτή μπορεί να βοηθήσει τις υπηρεσίες υγείας ώστε να κινηθούν στοχευμένα» επισημαίνει ο  Νικόλαος Αντονακάκης.
Η έρευνα 30 σελίδων έχει τίτλο «ο αντίκτυπος της δημοσιονομικής λιτότητας στην αυτοκτονία: Εμπειρικά δεδομένα της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας» και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική περιοδική έκδοση «Social Science and Medicine journal» από τους Νικόλαο Αντονακάκη και Alan Collins, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Portsmouth.

Δεν υπάρχουν σχόλια: