Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Η αλήθεια για την ανεργία στην Ήπειρο...


Γράφει ο Δημήτρης Φίλης,  Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος


Στις μέρες μας, η πιο δημοφιλής παρουσίαση των οικονομικών εξελίξεων μέσα από τις στήλες των εφημερίδων και τις οθόνες των τηλεοράσεων έχει την μορφή «ανεβαίνουν/κατεβαίνουν». Η παρουσίαση αυτή τις περισσότερες φορές αναφέρεται στην καταστροφολογία ή στην ευφορία και δεν αφήνει περιθώρια στην ψύχραιμη και σοβαρή ανάλυση των οικονομικών μεγεθών.
Ειδικά, τούτη την χρονική περίοδο που αποτελεί προεκλογική περίοδο οι ανακοινώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών, με πρόσφατο παράδειγμα τα στοιχεία για την εξέλιξη της ανεργίας προκαλούν δημοσιεύματα λαϊκίστικου χαρακτήρα μέχρι χυδαιότητας.
Ως παράδειγμα χυδαίου δημοσιεύματος, το οποίο αναπαράγεται στο διαδίκτυο και αναμεταδίδεται από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς σημειώνω το «Η Ήπειρος πρώτη στην ανεργία».
Δεν παραλείπω να αναφέρω ότι των δημοσιευμάτων αυτών ακολουθεί η .. βαρυσήμαντη  διαπίστωση των τοπικών «φωστήρων» περί του υπεύθυνου της κατάστασης ο οποίος δεν είναι άλλος από τον κ. Περιφερειάρχη.
Για μια σοβαρή προσέγγιση των δεδομένων περί την εξέλιξη της ανεργίας σημειώνω:
Η ανεργία στη χώρα μας ως μέγεθος οικονομικό και κοινωνικό μετριέται με δύο τρόπους.
Ο πρώτος τρόπος είναι η στατιστική μέθοδος με βάση δείγμα που επιλέγεται από την Στατιστική Αρχή σε επίπεδο Περιφέρειας και αφορά την απασχόληση όλου του πληθυσμού από την ηλικία των 15 ετών έως 65 ετών, χωρίς διάκριση της μορφής της απασχόλησης (μισθωτή εργασία ή αυτοαπασχόληση). 
Βεβαίως, είναι απορίας άξιον ειδικά στην περιφέρειά μας πόσα παιδιά ηλικίας 15 έως 18 ετών αναζητούν εργασία ή πως είναι δυνατόν να δεχόμαστε ότι το 56% των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών είναι άνεργοι όταν η συντριπτική πλειοψηφία των νέων σε αυτές τις ηλικίες σπουδάζουν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΙΕΚ ή υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία.
Οι «φωστήρες» της χυδαίας προπαγάνδας δεν προβληματίζονται, καταπίνουν αμάσητα όσα τους προσφέρονται, θεωρώντας ότι και το ακροατήριό τους θα πράξει το ίδιο. Εις μάτην.




Ο δεύτερος τρόπος μέτρησης της ανεργίας είναι το μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, στο οποίο εγγράφονται όσοι αναζητούν μισθωτή εργασία.
Ανεξάρτητα από την μέθοδο υπολογισμού, το ποσοστό των ανέργων στη χώρα μας και στην περιφέρεια της Ηπείρου είναι πολύ υψηλό και προκαλεί σοβαρές αρνητικές επιδράσεις στη συνοχή της κοινωνίας μας.
Έχει όμως εξαιρετική σημασία για την ορθή αντιμετώπισή του να παρακολουθούμε την εξέλιξη της ανεργίας με την δέουσα σοβαρότητα ώστε να πετύχουμε τον περιορισμό της σε σύντομο χρόνο.
Στον Πίνακα 1 παρατίθενται οι επιδόσεις του ποσοστού ανεργίας το β' εξάμηνο 2013 κατά περιφέρεια.
Με βάση το υψηλότερο ποσοστό της ανεργίας η Ήπειρος κατατάσσεται 5η Περιφέρεια  και ως εκ τούτου τα δημοσιεύματα περί πρωτιάς στην ανεργία είναι και ψευδή και χυδαία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, το οποίο καταγράφει αξιόπιστα τις ροές απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, οι προσλήψεις εργαζομένων τον Μάρτιο του 2014 σημείωσαν νέα εντυπωσιακή αύξηση στις 90,479 χιλ. έναντι 46,49 χιλ τον Μάρτιο του 2013.
Το πρώτο τρίμηνο του 2014 οι προσλήψεις των μισθωτών ανήλθαν στις 277,3 χιλ. έναντι 154,78 χιλ. στο πρώτο τρίμηνο του 2013, σημειώνοντας αύξηση κατά 79,20%. Αυτή η σημαντική αύξηση των προσλήψεων αποτελεί σαφώς ένδειξη ουσιαστικής αλλαγής των τάσεων στην αγορά εργασίας. 
Η οικονομία της χώρας σταθεροποιείται, η μείωση της ανεργίας με γρήγορους ρυθμούς είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα και η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη και πάντως ελπιδοφόρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: