Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

''Συμμετείχαμε στη μάχη κατά της ανεργίας στην Ήπειρο''!.. O Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της τοπικής Διοίκησης Ηπείρου Δημήτρης Φίλης, υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΟ-Σ, ενόψει των εκλογών της Κυριακής 15 Δεκεμβρίου 2013, περιγράφει τα πεπραγμένα της θητείας του.


Συνέντευξη στον Χρήστο Τσέτση.


Για το κορυφαίο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία μας, την ανεργία -ειδικά στους νέους- η οποία έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στην περιοχή μας, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ηπείρου ένωσε τις δυνάμεις του με άλλους φορείς («Ήπειρος Α.Ε.», Δήμος Ιωαννιτών, Επιμελητήριο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κ.α.) και συνέπραξε μαζί τους για την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων ύψους 2 εκατομμυρίων και πλέον ευρώ.
Αυτά λέει, μεταξύ άλλων, στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηπείρου Δημήτριος Φίλης, η παράταξη του οποίου θα λάβει μέρος στις εκλογές που θα γίνουν την προσεχή Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου.
Ο κ. Φίλης ανέφερε ότι η παράταξή του (ΠΑΣΚΟ) -με τη συνεργασία της παράταξης ΔΗΚΙΟ που είχε, κατά την προηγούμενη θητεία την ευθύνη της διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ανέπτυξε πολλές και σημαντικές δραστηριότητες.

Η συνέντευξη
. Για ποιο λόγο, κύριε πρόεδρε, πρέπει οι συνάδελφοί σας να προτιμήσουν ξανά την παράταξή σας;
- Οι δραστηριότητές μας αναπτύχθηκαν σε τρεις κατευθύνσεις, για το συμφέρον των μελών μας και γενικότερα της περιοχής.
Πρώτη κατεύθυνση: Η διαρκής ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών για τις μεταβολές στη νομοθεσία των οικονομικών Μονάδων (εμπορική, φορολογική, εργατική, ασφαλιστική) και για τις εξελίξεις της οικονομικής επιστήμης. Η επιμόρφωση των μελών δεν βελτιώνει απλώς τις δεξιότητές τους, αλλά, μέσω αυτής της διαδικασίας, υποβοηθείται η ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των άλλων οικονομικών Μονάδων στις οποίες απασχολούνται.

Δώστε μας συγκεκριμένα στοιχεία.
- Υλοποιήθηκαν 26 επιμορφωτικά προγράμματα στα παραπάνω αντικείμενα και πραγματοποιήθηκαν δύο σεμινάρια στην Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε (στο πλαίσιο του προγράμματος δια βίου μάθησης «Leonardo Da Vinci») σε συνεργασία με φορείς του εσωτερικού και εξωτερικού, πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και πιστοποίησης των μελών μας και άλλων ενδιαφερομένων επί των διεθνών προτύπων χρηματοοικονομικής πληροφόρησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εξάλλου, μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους, υλοποιείται αμοιβόμενο επιμορφωτικό πρόγραμμα από λογαριασμό του ΟΑΕΔ, για υπαλλήλους λογιστικών γραφείων.

Μελέτη για μεταφορές
Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στην ειδική έρευνα - μελέτη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (έγινε με πρωτοβουλία του Τμήματος Ηπείρου και με τη συνεργασία του καθηγητή Επ. Πανά), που αφορά τις προτεραιότητες για την ανάπτυξη της περιφέρειας Ηπείρου και στις προτάσεις του τμήματος Ηπείρου, για την οργάνωση των επιβατικών μεταφορών με λεωφορεία στις διεθνείς γραμμές, που συνδέουν την Ελλάδα με την Αλβανία (με σκοπό την ανάπτυξη της οικονομίας της Ηπείρου), οι οποίες έγιναν τελικά νόμος του κράτους.

Η πρόταση για «Δωδώνη»
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ηπείρου -είπε ο πρόεδρος- προώθησε την ιδέα της ίδρυσης εταιρείας λαϊκής βάσης, για την απόκτηση του μεριδίου της ΑΤΕ στη «Δωδώνη», ώστε να διαφυλαχθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της επιχείρησης και να διαδραματίσει ακόμα δυναμικότερο ρόλο στην προστασία του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και την γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής.

Διάχυση της γνώσης
. Και η τρίτη κατεύθυνση των δράσεών σας ποια είναι κύριε πρόεδρε;
- Είναι η διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο ευρύ κοινό. Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ηπείρου διοργάνωσε εκδηλώσεις για την οικονομική κρίση και το νεό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, με εισηγητές ειδικούς επιστήμονες από τα μεγαλύτερα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας μας, την Τράπεζα της Ελλάδος, κ.α. Παρουσιάστηκαν επίσης οι έρευνες του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την φοροδιαφυγή στην Ελλάδα και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, με εισηγητή διακεκριμένο επιστήμονα. Μας δόθηκε, έτσι, η ευκαιρία να διατυπώσουμε τις γενικότερες θέσεις του Επιμελητηρίου, για τις αρνητικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που ακολουθούνται και τις εναλλακτικές πολιτικές που είναι ανάγκη να ακολουθηθούν για την επάνοδο της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: