Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Στο κυνήγι των αναποφάσιστων. ''Νομάδες'' και ''αδέσποτοι'' το 1/3 των ψηφοφόρων.

Στο κυνήγι των αναποφάσιστων

Στη δεξαμενή των αναποφάσιστων, που σε ορισμένες μετρήσεις φθάνουν ακόμα και το 30%, επικεντρώνουν την προσοχή τους τα επιτελεία των κομμάτων. Οι ψηφοφόροι αυτοί αναμένεται να καθορίσουν τη μάχη τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις μεγάλες περιφέρειες.

Στην προσέλκυση του εξαιρετικά υψηλού (σε ορισμένες μετρήσεις φτάνει και το 30%) ποσοστού των αναποφάσιστων στρέφουν την προσοχή τους τα κόμματα, εν όψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου.

Στα επιτελεία των κομμάτων που λαμβάνουν σε εβδομαδιαία βάση μετρήσεις της κοινής γνώμης, γνωρίζουν ότι αυτό ακριβώς το ποσοστό θα καθορίσει τελικά και το αποτέλεσμα, ειδικά στις ευρωεκλογές αλλά και στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας.

Για τον λόγο αυτό η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ προσαρμόζουν τη στρατηγική τους 35 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, στοχεύοντας στο να αποκομίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ποσοστά από τους αναποφάσιστους.

Ο χώρος του παραδοσιακού κέντρου εξελίσσεται σε «μήλον της Εριδος» για τα κόμματα, κάτι που ήδη φαίνεται από την ειλημμένη απόφαση του κ. Σαμαρά για στροφή της ΝΔ αλλά και από την απόπειρα του κ. Τσίπρα να μετακινηθεί προς την Κεντροαριστερά, κάτι που -ως γνωστόν- προκάλεσε και τη σοβαρή εσωκομματική σύγκρουση με αφορμή τα πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.


Νέα Δημοκρατία. Σε πρώτο πλάνο Οικονομία και... Κέντρο
Για τον πρωθυπουργό, η κατάσταση είναι σαφώς πιο εύκολη με δεδομένο ότι ένα σημαντικό τμήμα εκείνων που δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι προέρχονται από τη συντηρητική παράταξη και άρα πιο εύκολα μπορούν να επιστρέψουν.
Επίσης και στο εσωκομματικό του επίδικο είναι σαφώς πιο θετικό το κλίμα καθώς τη «στροφή» που ήδη επιχειρεί (μέσα από τη ρητορική του για την ανάγκη δημιουργίας της «Νέας Ελλάδας» αλλά και μέσα από την επιλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών), τη στηρίζουν όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματός του και ειδικότερα ο Κ. Καραμανλής και η Ντ. Μπακογιάννη.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, θα μπει πιο δυναμικά στην προεκλογική μάχη, έχει ήδη προετοιμάσει σειρά συνεντεύξεων σε κεντρικά ΜΜΕ αλλά και περιοδείες στην περιφέρεια, ισχυρό «χαρτί» για τον ίδιο και τη ΝΔ θα αποτελεί η οικονομία, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένει θετικές ειδήσεις (επικύρωση πλεονάσματος από τη Eurostat, διανομή κοινωνικού μερίσματος και πρόοδος στην άτυπη πλην όμως ουσιαστική συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει για την αναδιάρθρωση του χρέους).
Παράλληλα ο πρωθυπουργός επιλέγει να απευθυνθεί στους αναποφάσιστους-κεντρώους ψηφοφόρους όταν θέτει ως βασικό διακύβευμα των εκλογών τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας.
Γνωρίζει ότι η πλειονότητα των πολιτών δεν θέλει περιπέτειες και πιστεύει ότι θα του αναγνωριστεί από το εκλογικό σώμα το γεγονός ότι η πολιτική που ακολούθησε απομάκρυνε οριστικά τον κίνδυνο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Κατά συνέπεια, η προβολή της ανάγκης για πολιτική σταθερότητα σε συνδυασμό με την ανάδειξη των εσωκομματικών διαφωνιών του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ ή τη δραχμή, για το δημοψήφισμα ή όχι κ.λπ. θα είναι οι βασικοί άξονες της προεκλογικής του τακτικής που θα έχει ως στόχο κατ' αρχήν τον «επαναπατρισμό» των ψηφοφόρων της ΝΔ που σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι αλλά και την προσέλκυση των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι.




ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τον εμφύλιο, πόλεμος και με την αποχή
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του έχει σαφώς σημαντικότερες δυσκολίες στην προσέγγιση του ίδιου τμήματος ψηφοφόρων, λόγω των πολλών τάσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό του.
Ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε μεν μια «κεντρώα στροφή», η οποία δείχνει όμως να σταμάτησε μετά τις ενστάσεις που έθεσε ο κ. Λαφαζάνης και η «αριστερή πλατφόρμα».
Παρά τα εμπόδια αυτά όμως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσπαθήσει και πάλι να πείσει τους αναποφάσιστους αλλά και όσους σκέφτονται να επιλέξουν την αποχή.
Θα προβάλει την ανάγκη συμμετοχής στις εκλογές, λέγοντας ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν πρέπει να είναι χαλαρή και θα επαναλάβει τα περί δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση και την πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία δύο χρόνια. Θα εκμεταλλευθεί την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν, προβάλλοντας μέσα από αυτή, το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αμιγώς ευρωπαϊκό κόμμα και δεν κάνει ούτε τριτοκοσμικές επιλογές, ούτε έχει τη βούληση να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες.




ΠΑΣΟΚ. Προσκλητήριο για να αυξήσει τη συσπείρωση
Στο ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση είναι ακόμη πιο σύνθετη, καθώς ο κ. Βενιζέλος, εκτός από τους αναποφάσιστους έχει «στοχεύσει» και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που το 2012 μετακινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η εκ των πραγμάτων «ασθενής» βάση εκκίνησης της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά η Χαρίλαου Τρικούπη εκτιμά ότι το ποσοστό της συσπείρωσης (είναι τώρα στο 37%!) θα αυξηθεί σταδιακά με συγκεκριμένες κινήσεις που εντάσσει στη στρατηγική της προς την τελική ευθεία.
Την πρόσκληση της συσπείρωσης ο κ. Βενιζέλος θα τη σηματοδοτήσει με την πρόσκληση σε κορυφαία στελέχη (υπουργούς, βουλευτές, στελέχη) να ενταχθούν στην προεκλογική μάχη - και δη στην «πρώτη γραμμή».
Μετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσουν οι περιοδείες και οι ομιλίες ανά την Ελλάδα στελεχών που διακρίνονται για το κεντρώο προφίλ τους, ακριβώς για να μπορέσουν έτσι να προσελκύσουν πολίτες που «κινούνται» ιδεολογικά και πολιτικά στον χώρο του κέντρου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να «παίξουν» σε αυτή την προσπάθεια οι Μ. Χρυσοχοΐδης και Φ. Γεννηματά. Ο προεκλογικός αγώνας θα δοθεί και ως ΠΑΣΟΚ και ως Ελιά και οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν ότι οι υποψηφιότητες που υπάρχουν σε δήμους και περιφέρειες θα επιβραβευθούν από το εκλογικό σώμα.
Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος θα απευθυνθεί στους αναποφάσιστους προβάλλοντας ως σταθερή θέση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που εγγυάται την πολιτική κυβερνητική σταθερότητα ενώ ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να λειτουργήσει και ως αντίβαρο στα όσα έγιναν με την υπόθεση Μπαλτάκου σημειώνοντας ότι το κόμμα του είναι και ο προοδευτικός πυλώνας στην κυβέρνηση συνεργασίας.
Σε σχέση τέλος με τη ΝΔ, θα αναδείξει τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, υπενθυμίζοντας τις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει για τη στήριξη των ανέργων.
Σύμφωνα με τους επικεφαλείς των εταιρειών δημοσκοπήσεων, η γεωγραφία των αναποφάσιστων έχει ως εξής:
Ενα τμήμα των αναποφάσιστων είναι δυσαρεστημένοι με την κυβερνητική πολιτική -της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ- αλλά δεν κάνει το άλμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό τον χώρο ένα μέρος των ψηφοφόρων στρέφεται προς το παρόν και προς το Ποτάμι.
Ενα τμήμα των ψηφοφόρων που έχουν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη σκέφτεται εάν η ψήφος των ευρωεκλογών είναι καθοριστική, αν έχει αξία να τον ψηφίσει στις ευρωεκλογές και κυρίως αν με την ψήφο του θα παίξει σημαντικό ρόλο.
Υπάρχει και ένα ακόμη τμήμα που ιστορικά καθορίζεται περίπου στο 10% και αποφασίζει την τελευταία εβδομάδα. Αυτό φαίνεται από τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων. Στην κατηγορία αυτή είναι κυρίως οι γυναίκες αλλά και οι νεότερες ηλικίες.

Το προφίλ.
Οι κυβερνητικοί προέρχονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν κάνουν το άλμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ προέρχονται από την αντιπολίτευση και φλερτάρουν με την αποχή.
Το ισοζύγιο Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ μπορεί να προσεγγίσει περισσότερους αναποφάσιστους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: