Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Reuters. ''H Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που ζημείωσε το ΔΝΤ''!


Για αυξημένη πιθανότητα η Ελλάδα να γίνει η πρώτη χώρα που θα αναγκάσει το ΔΝΤ σε ζημιές επί των δανείων που προσέφερε, μιλά δημοσίευμα του International Financial Review (IFR) του Reuters.


Αν αυτό συμβεί θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που θα αμφισβητηθεί το status του Ταμείου ως του πιστωτή που έρχεται σε απόλυτη και πρώτη προτεραιότητα έναντι όλων των υπολοίπων.



Επικαλούμενο ανθρώπους που εμπλέκονται στις συζητήσεις αναφορικά με το πώς θα μπουν τα οικονομικά της χώρας σε βιώσιμο μονοπάτι, ώστε εν τέλει να επιστρέψει στις αγορές επισημαίνει ότι μια νέα αναδιάρθρωση, αυτή τη φορά στα δάνεια του επίσημου τομέα (κράτη, κεντρικές τράπεζες-OSI), δείχνει αναπόφευκτο ότι θα περιλαμβάνει και τα δάνεια του ΔΝΤ.

Η πηγή του πρακτορείου σημειώνει ότι «η Ευρώπη δεν θα δεχτεί αναδιάρθρωση του χρέους της αν δεν μετέχει και το ΔΝΤ. Οι Ευρωπαϊοι θα πουν ότι δεν θα πρέπει οι φορολογούμενοι των ΗΠΑ, που είναι ουσιαστικά οι μεγαλύτεροι μέτοχοι στο ΔΝΤ, να πληρωθούν στο ακέραιο ενώ οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα υποφέρουν».


Ο ίδιος επιρρίπτει ευθύνες στον Στρος Καν λέγοντας ότι είναι τραγικό το γεγονός πως επέτρεψε στους Eυρωπαίους να συμμετέχουν μόνο με τα 2/3 της διάσωσης. «Αυτός είναι ο λόγος που το status του ΔΝΤ ως πρώτου πιστωτή απειλείται».
Από την πλευρά του, ο Lee Buchheit, ο «γκουρού» των αναδιαρθρώσεων αρνείται να μιλήσει ειδικά για την Ελλάδα, δεδομένου ότι ο ίδιος εργάστηκε ως σύμβουλος για το PSI. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι "σημαντικά" OSI για χρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι πλέον «θέμα» το πότε θα γίνουν, όχι το «εάν».

«Η προφανής συνέπεια της απόφασης του επίσημου τομέα να δανείσει τις χώρες που διασώθηκαν το σύνολο των κεφαλαίων που απαιτούνται για να πληρωθεί ο ιδιωτικός τομέας στο 100% είναι ότι όταν έρθει η ώρα της αναδιάρθρωσης θα πρέπει να 'δαγκώσει' αυτούς τους επίσημους πιστωτές».

Μετά το PSI και την επαναγορά, οι ιδιώτες έχουν πλέον μόλις το 10% του ελληνικού χρέους το οποίο έφτανε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς τα 300 δισ. ευρώ, επισημαίνεται. «Το μόνο που στέκεται εμπόδιο στο να βγει και πάλι η Ελλάδα στις αγορές είναι το χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας», δηλώνει η ίδια πηγή.

Κάποιες μορφές OSI είναι ήδη γεγονός. Η Ελλάδα εξασφάλισε καλύτερους όρους στα δάνεια που έλαβε από τα κράτη, ενώ Ιρλανδία και Πορτογαλία πέτυχαν αναθεώρηση των όρων στα δάνεια που πήραν από τον μηχανισμό EFSF. «Το OSI είναι ήδη εδώ. Οι λήξεις των δανείων του επίσημου τομέα μεταφέρθηκαν χρονικά προς τα πίσω», δηλώνει ο Buchheit.

«Υπάρχει οπωσδήποτε προηγούμενο για το OSI», υποστηρίζει ο G. Sterne, επικεφαλής οικονομολόγος της Exotix και πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ. «Κατά τη γνώμη μου ήδη το έκαναν όταν μείωσαν τα επιτόκια τον περασμένο Νοέμβριο. Απλά δεν το έκαναν αρκετά».

Το ΔΝΤ έως τώρα στάθηκε αποφασιστικά στη γραμμή ότι οι όροι στα δάνεια που έδωσε δεν μπορούν να αλλάξουν. Αλλά με 28 δισ. δολάρια «άνοιγμα» στην Ελλάδα, 16 φορές τη συμμετοχή της χώρας στο ΔΝΤ, η θέση αυτή δείχνει τώρα μη βιώσιμη, ειδικά αν η Ελλάδα θέλει να γυρίσει στις αγορές, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Η επιστροφή αυτών των χωρών στις αγορές απαιτεί να γίνουν 'αξιοπαρουσίαστες' στους επενδυτές», λέει ο Buchheit. «Με μεγάλο χρέος να επικρέμεται πάνω από το κεφάλι τους, και μάλιστα να ανήκει στους επίσημους πιστωτές, αυτό ίσως να είναι δύσκολο. Η επιλογή ανήκει στους πιστωτές. Μείωση ή επιμήκυνση των χρεών ή εμπλοκή για απροσδιόριστο διάστημα στη διάσωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: