Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Οι ομογενείς Βορειοηπειρώτες και παλιννοστούντες Πόντιοι, δεν είναι «μαύρα» πρόβατα


Ομογενείς από τη Βόρεια Ήπειρο και παλιννοστούντες από την πρώην ΕΣΣΔ.  Περισσότεροι από 350.000 Έλληνες στην ψυχή και στην καρδιά επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές και την πτώση του ανύπαρκτου σοσιαλισμού το 1989. Κάποιοι τα είχαν καταφέρει και νωρίτερα και η πολιτεία τους έδινε την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ, γύρω στα 300 ευρώ και ιατροφαρμακευτική κάλυψη προκειμένου να μην πάνε σαν το σκυλί στ' αμπέλι.


Χιλιάδες από αυτούς δούλευαν στους τόπους που βρέθηκαν, στον Πόντο, τη Βόρεια Ήπειρο και αλλού. Συμπλήρωσαν συντάξιμα χρόνια, ωστόσο, δεν υπήρχαν διακρατικές συμφωνίες με την Ελλάδα και πολλοί που επέστρεψαν στην Ελλάδα δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Αυτή τη μικρή συνταξούλα και όποιος έζησε έζησε.


Ωστόσο, πριν λίγο καιρό, με βάση τις διατάξεις του Ν.4093/2012 προβλέφθηκε η διακοπή των συντάξεων ανασφάλιστων υπερήλικων του Ο.Γ.Α. στους παλιννοστούντες Ποντίους ομογενείς από τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και στους Βορειοηπειρώτες που δεν έχουν συμπληρώσει εικοσαετία μόνιμης και νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα.


Να θυμίσουμε, ότι δεν είχαν δικαίωμα οι περισσότεροι από αυτούς αυτοτελούς σύνταξης παρ' ότι δούλευαν μια ζωή, επειδή δεν υπήρχε διακρατική συμφωνία.



Κι επίσης, ότι οι περισσότεροι είναι υπερήλικες και δεν πληρούν τις προδιαγραφές που προβλέπονται στη ρύθμιση. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόνιμα στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν 350.000 ομογενείς μας, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (περίπου το 90%) ήρθε κατά την περίοδο 1994-2006. Κατά συνέπεια, με την επίμαχη νομοθετική ρύθμιση, περίπου 35.000 ομογενείς υπερήλικες δεν θα πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, οδηγούμενοι με μαθηματική ακρίβεια σε βιολογικό αφανισμό, σε θάνατο», αναφέρθηκε πρόσφατα από την Ομοσπονδία Αποδήμων Άνω Δερόπολης ''Οι Σελλοί'' και την Πρόεδρο της δικηγόρο Ηλέκτρα Κίκη και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ.

Η επίσημη πολιτεία λέει ότι έβαλε αυτά τα κριτήρια προκειμένου να κόψει τις «μαϊμού» συντάξεις. Και πράγματι υπήρξαν τέτοιες. Κάποιοι δηλαδή δε μένουν καν στην Ελλάδα και παρ' όλα αυτά εισπράττουν κανονικά τη σύνταξη του ΟΓΑ.

Όμως, για τα «μαύρα» πρόβατα πρέπει να κοπούν οι συντάξεις χιλιάδων άλλων που τις δικαιούνται και που δεν έχουν άλλο εισόδημα; Πόσο δύσκολο θα ήταν για παράδειγμα να καθορίσουν 2μηνη ή 3μηνη υποχρεωτική παρουσία των δικαιούχων και άλλους ελέγχους που θα δείξουν αν κάποιος έχει φύγει από την Ελλάδα;

Επίσης, ήδη βουλευτές από όλα τα κόμματα έχουν ζητήσει να μειωθεί στα 10 από τα 20 χρόνια η υποχρεωτική μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα ώστε να μη χαθούν, στην κυριολεξία όσοι παλιννόστησαν τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για κατάφωρη αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί και η κυβέρνηση πρέπει να το δει με διαφορετικό τρόπο. Κάποιοι παλιννοστούντες είναι περισσότερο Έλληνες από άλλους που κάνουν πάρτι με τις συντάξεις που δεν δικαιούνται.

Θέση όλων των Β/Η φορέων και της Ομοσπονδίας Άνω Δερόπολης και της Πανηπειρωτικής είναι ότι όσοι απόμαχοι της ζωής διαμένουν στην Β/Η να παίρνουν αυτές τις συντάξεις γιατί έτσι θα εξασφαλιστεί η επιβαλλόμενη από εθνικούς λόγους παραμονή τους στις πατρογονικές τους εστίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: