Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Δικαστική απόφαση για επαγγελματική στέγη. ''Δεν θα γίνεται έξωση, αν δεν προηγηθεί μείωση ενοικίου''.

ermou123


Ενα σημαντικό «όπλο» προσθέτουν στη φαρέτρα τους οι ενοικιαστές επαγγελματικών ακινήτων και ιδίως οι καταστηματάρχες, που επιδιώκουν την με κάθε τρόπο μείωση των εξόδων τους και συγκεκριμένα των ενοικίων που καταβάλλουν.

Με βάση σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας, απορρίφθηκαν ασφαλιστικά μέτρα που ζητούσε ιδιοκτήτης, για την πραγματοποίηση έξωσης σε ενοικιαστή για λόγους δυστροπίας του τελευταίου, δηλαδή λόγω μη καταβολής του μισθώματος.

Αιτία το γεγονός ότι ο ενοικιαστής είχε προχωρήσει σε τακτική αγωγή για μείωση του ενοικίου, λόγω της κρίσης.
Οπως ανακοίνωσε η ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου), «το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη του την έλλειψη υπαιτιότητας του μισθωτή», δεδομένης της γενικότερης κάμψης στην αγορά, τη μείωση της μισθωτικής αξίας των ακινήτων και την κάθετη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, «το σκεπτικό του δικαστηρίου προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, δηλαδή να διατηρηθεί έως και προσωρινά η σχέση της μίσθωσης, κρατώντας την ζωντανή και αποτρέποντας την απονέκρωσή της».

Πρόκειται αναμφίβολα για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς πολλοί καταστηματάρχες έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση, μετά τη συνεχή πτώση της κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια. Οπως προκύπτει, υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών που εμφανίζονται απρόθυμοι στο να προβούν σε επαρκείς μειώσεις, που να αντανακλούν τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά. Με την απόφαση αυτή, δημιουργείται ένα δεδικασμένο, καθώς εφόσον οι καταστηματάρχες/ενοικιαστές καταθέσουν αίτηση στο δικαστήριο για μείωση του ενοικίου λόγω κρίσης, μπορούν να επικαλούνται τη σχετική απόφαση και να ζητούν την προσωρινή αναστολή του δικαιώματος των ιδιοκτητών να προχωρήσουν στην έξωσή τους, λόγω καθυστέρησης καταβολής του μισθώματος.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των ιδιοκτητών έχει ήδη συναινέσει σε μειώσεις των ενοικίων. Οι ιδιοκτήτες -τουλάχιστον οι περισσότεροι- αντιλαμβάνονται ότι ακόμα κι αν ο μισθωτής εγκαταλείψει το ακίνητο, είναι εξαιρετικά δύσκολη η αντικατάστασή του, ιδίως αν το κατάστημα βρίσκεται σε κάποια περιφερειακή αγορά μικρής εμπορικότητας. Αλλωστε, στους εμπορικότερους δρόμους της Αθήνας, το ποσοστό των κενών καταστημάτων υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 30%. Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα των συνεπειών από τη συνεχή πτώση της κατανάλωσης και των στρεβλώσεων στην αγορά (υπεράριθμα καταστήματα), που έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα τόσο στους καταστηματάρχες που έχουν οδηγηθεί στο «λουκέτο», όσο και στους ιδιοκτήτες που εξακολουθούν να φορολογούνται, ακόμα κι αν το ακίνητό τους δεν αποφέρει κάποιο έσοδο.

Οπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, ακόμα κι αν το ενοίκιο ήταν δωρεάν, το κατάστημα πάλι δεν θα ήταν βιώσιμο, λόγω της δραματικής μείωσης του τζίρου. Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες, οι οποίοι βλέπουν το φορολογικό βάρος να είναι δυσβάσταχτο, έχουν φτάσει στο σημείο να προτείνουν στους ενοικιαστές/καταστηματάρχες τους, να τους παραχωρήσουν το ακίνητο για δωρεάν χρήση, χωρίς δηλαδή την καταβολή ενοικίου, εφόσον οι ενοικιαστές αναλάβουν την τακτοποίηση όλων των φορολογικών και οικονομικών υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτό, με κυριότερη την αποπληρωμή των λογαριασμών ΔΕΚΟ και του Ειδικού Τέλους Ακινήτων («χαράτσι»).

Δεν υπάρχουν σχόλια: