Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Χαρίζουν τα χωράφια τους για να γλιτώσουν τον φόρο


Οι δωρεές χωραφιών προς το ελληνικό Δημόσιο είναι η νέα τάση που διαμορφώνεται ανάμεσα στους φορολογούμενους μετά την εκχώρηση των ενοικίων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

 Οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώνουν τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στα ακίνητα και παράλληλα φοβούνται ότι η αδυναμία πληρωμής φόρων μπορεί να τους οδηγήσει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

To «ΕΘΝΟΣ» και το ένθετο «Οικονομία»  παρουσιάζουν επιστολή αγρότισσας που περιγράφει την οικονομική της αδυναμία να διατηρήσει 47 στρέμματα γης και προτίθεται να τα παραχωρήσει στο Δημόσιο όπως περιγράφει στη δισέλιδη επιστολή προς το τμήμα εμπράγματων δικαιωμάτων της Ειδικής Γραμματείας Δασών της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με μηχανικούς - τοπογράφους η αποτύπωση της έκτασης σε τοπογραφικό σχέδιο κοστίζει έως 4.000 ευρώ στη συγκεκριμένη περίπτωση και όπως αναφέρει στην επιστολή της η αγρότισσα δεν δύναται «να αντεπεξέλθει οικονομικά».


  
Γι' αυτό, παρότι επισυνάπτει φωτοαντίγραφα των αποδοχών κληρονομιάς για τις εκτάσεις στην Ειδική Γραμματεία Δασών, επιθυμεί εφόσον αυτές έχουν «δασικό» χαρακτήρα «να ανήκουν και επίσημα στο κράτος».

Υπάλληλοι δασαρχείων διαπιστώνουν ότι τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι πολίτες με μεγάλη ευκολία εκχωρούν περιουσίες τους στο Δημόσιο. Η τάση αυτή δεν αφορά εκτάσεις με «θολό» ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και εκτάσεις για τις οποίες ενώ δεν μπορούν να τις αξιοποιήσουν, επειδή για παράδειγμα βρίσκονται σε ορεινές τοποθεσίες, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η Ομοσπονδία των Ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ), ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων αδυνατεί να καταβάλει τους φόρους και τα χαράτσια στα ακίνητα, με αποτέλεσμα να είναι έτοιμοι να εκχωρήσουν στο κράτος την περιουσία τους προκειμένου να γλιτώσουν τη φυλάκιση. Μάλιστα η ΠΟΜΙΔΑ εδώ και πολλούς μήνες έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να θεσπίσει τη δυνατότητα «απόσυρσης» ακινήτων προς όφελος του Δημοσίου προκειμένου να αποφύγουν οι ιδιοκτήτες τους την πληρωμή των φόρων που τα επιβαρύνουν. Μιλώντας μάλιστα σε πρόσφατη ημερίδα, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να τεθεί ανώτατο όριο 75% επί του εισοδήματος στη συνολική φορολογική επιβάρυνση (κεφάλαιο και εισόδημα) των ιδιοκτητών, να περιληφθεί στο νέο ΦΑΠ κάθε είδους ακίνητη περιουσία, χωρίς συντεχνιακές εξαιρέσεις και μεγάλες φοροαπαλλαγές, και να μειωθούν δραστικά τόσο οι αντικειμενικές αξίες όσο και οι συντελεστές εμπορικότητας.

Ενοίκια
Όσον αφορά τις εκχωρήσεις ενοικίων αυτές είναι πλέον κανόνας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ποσοστό 15%-20% των ιδιοκτητών που ενοικιάζουν ακίνητα, εκχωρούν τα μισθώματα στο κράτος γιατί δεν μπορούν να τα εισπράξουν από τους ενοικιαστές. Τα ανείσπρακτα ενοίκια υπολογίζονται σε 150.000-200.000. Σε γενικές γραμμές, η μεγάλη πλειονότητα των ανείσπρακτων ενοικίων αφορά εμπορικές μισθώσεις, με αποτέλεσμα οι εκχωρήσεις ενοικίων να ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν φόρους και για τους 12 μήνες που προβλέπει το μισθωτήριο συμβόλαιο, ασχέτως αν ο μισθωτής δεν έχει πληρώσει. Έτσι, οι ιδιοκτήτες είτε θα δηλώσουν ότι εισέπραξαν τα ενοίκια και θα φορολογηθούν γι' αυτά, είτε θα κάνουν αίτηση διαγραφής «δωρίζοντας» στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια.

Από εκεί και έπειτα ο έφορος έχει την ευχέρεια να διεκδικήσει από το ενοικιαστή τα σχετικά ποσά υπέρ του Δημοσίου, διαδικασία που ωστόσο δεν γίνεται σχεδόν ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: