Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Λίνα Μενδώνη, Γενική Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού: "Το έργο που γίνεται στην αρχαία Νικόπολη είναι τεράστιο".

Λίνα Μενδώνη: "Το έργο που γίνεται στην αρχαία Νικόπολη είναι τεράστιο"

Ως ένα τεράστιο αναπτυξιακό εργαλείο που είναι στα χέρια των τοπικών αρχόντων και της τοπικής κοινωνίας να το εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο χαρακτήρισε τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη η οποία βρίσκεται από χθες στην Πρέβεζα.

Η κα Μενδώνη επισκέφτηκε το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, το Νεκρομαντείο, την Κασσώπη και τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και το πρωί συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στάτου Ιωάννου, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη για θέματα πολιτισμού κ. Νίκου Ανατολιωτάκη, του δημάρχου Πρέβεζας κ. Χρήστου Μπαΐλη και υπηρεσιακών παραγόντων.


IMG 9526 copy

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία έργων πολιτισμού που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ αλλά και η ένταξη της Νικόπολης στην UNESCO και όπως υπογράμμισε η κα Μενδώνη η παρουσία της στην Ήπειρο με ένα κλιμάκιο των αρμοδίων διευθυντών και των άλλων υπηρεσιακών παραγόντων από τις κεντρικές υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Πολιτισμού εντάσσεται στις προθέσεις του Υπουργείου να εξετάζει επί τόπου θέματα και προβλήματα ώστε να επιλύονται με ταχύτερο και αμεσότερο τρόπο.

«Το έργο που γίνεται στη Νικόπολη είναι τεράστιο με πολύ καλή χρηματοδότηση. Ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης είναι εξαιρετικά εκτεταμένος με πάρα πολλά μνημεία, είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός χώρος και για αυτό άλλωστε πολύ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαδικασία και ο χώρος εντάχθηκε στον ενδεικτικό κατάλογο της UNESCO. Από εκεί και πέρα τα στελέχη της Γραμματείας Πολιτισμού, σε άμεση συνεργασία με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση και με όποιον άλλον οι τοπικοί παράγοντες θεωρούν ότι πρέπει να εμπλακεί στη διαδικασία κατάρτισης του φακέλου διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης προκειμένου να υποβληθεί στην UNESCO για την ένταξη στα μνημεία παγκόσμια πολιτιστικής κληρονομιάς» τόνισε η κα Μενδώνη υπογραμμίζοντας πως η ομάδα εργασίας από το Υπουργείο έχει ήδη συγκροτηθεί, επομένως πολύ σύντομα θα γίνει και η πρώτη συνεδρίαση στην Αθήνα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου ευχαρίστησε την κα Μενδώνη για την παρουσία της στην Πρέβεζα, η οποία δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τα μνημεία της περιοχής και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την ένταξη της αρχαίας Νικόπολης στον ενδεικτικό κατάλογο της UNESCO.

«Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική για εμάς και πάλι δείχνει την άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Περιφέρειας και του Υπουργείου, γιατί έχουν γίνει κοινωνοί και οι ίδιοι αυτής της προσπάθειας. Θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες όσον αφορά το θέμα της Επιτροπής και με άλλους φορείς και ευελπιστούμε ότι τώρα έχει μπει το νερό στο αυλάκι και θα προετοιμαστούμε πλήρως έτσι ώστε να ενταχθεί η αρχαία Νικόπολη στην UNESCO. Έχω πει πολλές φορές ότι η αρχαία Νικόπολη είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο και γίνονται σημαντικές εργασίες σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις πολιτιστικές διαδρομές που είναι ένα σημαντικό έργο που γίνεται σε συνεργασία των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, του σωματείου «Διάζωμα», της Περιφέρειας Ηπείρου και της Π.Ε. Πρέβεζας» τόνισε ο κ. Ιωάννου.

Την πρόθεση της δημοτικής αρχής να συμβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η ένταξη της αρχαίας Νικόπολης στην UNESCO, επισήμανε ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μπαΐλης σημειώνοντας πως ταυτόχρονα θα πρέπει να προχωρήσουν διαδικασίες ανάδειξης και άλλων μνημείων της περιοχής όπως η αρχαία Ελάτρεια, ενώ ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Ανατολιωτάκης αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και την ανάγκη στελέχωσης των Μουσείων της περιοχής με επαρκές προσωπικό προκειμένου να είναι επισκέψιμα ανά πάσα στιγμή.

«Το Υδραγωγείο, το Νεκρομαντείο, ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης και το θέατρο Κασσώπης, όλα αυτά συνθέτουν ένα πρόγραμμα αρκετών εκατομμυρίων. Αυτά τα 4 σύνολα δημιουργούν από μόνα τους όχι απλά μια διαδρομή αλλά κάτι παραπάνω. Στην πραγματικότητα δημιουργούνται οι υποδομές τις οποίες οφείλει το κράτος να παράσχει στην Περιφέρεια προκειμένου η Περιφέρεια να σηματοδοτήσει έτσι όπως εκείνη αντιλαμβάνεται τη δική της ανάπτυξη. Οι παρεμβάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους είναι αυτοσκοπός του Υπουργείου Πολιτισμού με την έννοια ότι είναι η βασική αρμοδιότητα και υποχρέωση που έχουν οι υπηρεσίες από το Σύνταγμα. Να προστατεύουν, να αναδεικνύουν, να προβάλλουν τα μνημεία. Από εκεί και πέρα όμως δημιουργούν ένα τεράστιο αναπτυξιακό εργαλείο που είναι στα χέρια των τοπικών αρχόντων, της τοπικής κοινωνίας για να τα αναδείξει, να τα προβάλλει με τον τρόπο που εκείνη θέλει να το κάνει προκειμένου εν τέλει να φτάσουμε στις μορφές ανάπτυξης που κάθε κοινωνία επιθυμεί για τον εαυτό της» κατέληξε η κα Μενδώνη.

Δείτε το σχετικό βίντεο




Δεν υπάρχουν σχόλια: