Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Μειώσεις μισθών 10 έως 35% σε 45 κλάδους

Μειώσεις μισθών 10 έως 35% σε 45 κλάδους

Σε ελεύθερη πτώση θα βρεθούν οι μισθοί ενός εκατομμυρίου εργαζομένων, καθώς στις 14 Μαΐου λήγει η μετενέργεια της Εθνικής Συλλογικής και 45 κλαδικών συμβάσεων.

Οι μειώσεις στις αποδοχές κατά μέσον όρο θα φτάσουν το 20%, με μεγάλους χαμένους όσους παίρνουν το επίδομα γάμου που καταργείται.
«Αγώνας» δρόμου γίνεται για να σωθεί ό,τι είναι δυνατόν από τις συλλογικές συμβάσεις και σήμερα θα υπάρξει συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις.
Εξελίξεις υπήρξαν χθες και στον ΟΤΕ που θα διατηρήσει σε ισχύ την τριετή συλλογική σύμβαση που έχει υπογράψει με την Ομοσπονδία χωρίς μειώσεις.
Αύριο θα γίνει νέα συνάντηση των εκπροσώπων των τραπεζών με την ΟΤΟΕ για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως θα μπορούσαν να βρεθούν σημεία επαφής για μειώσεις 6% με 7%, κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού, που ισούται με μισό μισθό τον χρόνο (ποσοστό περίπου 3,5%), αλλαγές στο ωράριο αλλά και αναφορά στο «καυτό» θέμα της διατήρησης των θέσεων εργασίας.


Μειώσεις μισθών 10 έως 35% σε 45 κλάδους


Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως μετά τη λήξη της μετενέργειας -και αν δεν υπάρξει νέα κλαδική σύμβαση- διασώζονται μόνο ο βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα: ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας. Μάλιστα οι εργοδότες μπορούν με επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις να προχωρήσουν σε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές ρίχνοντας τους κλαδικούς μισθούς ακόμα και στα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

Κατάργηση επεκτασιμότητας
Το μεγάλο «αγκάθι» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις εργοδοτών και συνδικάτων είναι η κατάργηση της επεκτασιμότητας των συμβάσεων εργασίας (για τα οικονομικά θέματα).


Μειώσεις μισθών 10 έως 35% σε 45 κλάδους


Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι δεν εκπροσωπούνται στις εργοδοτικές οργανώσεις δεν δεσμεύονται από την κλαδική σύμβαση (αν αυτή υπογραφεί) και μπορούν να διαμορφώσουν τους μισθούς σε όποιο επίπεδο επιθυμούν (αρκεί να μην πέσουν κάτω από την Εθνική Συλλογική).
Ουσιαστικά με τη λήξη της μετενέργειας χάνεται το επίδομα γάμου για όσους αμείβονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Επομένως θα καταβάλλεται ο μισθός που διαμορφώνεται στα 586 ευρώ (510,95 για τους νέους κάτω των 25) και οι τριετίες που έχουν «παγώσει».


Μειώσεις μισθών 10 έως 35% σε 45 κλάδους


Στο «μέτωπο» των κλαδικών συμβάσεων οι περικοπές θα είναι μεγαλύτερες, καθώς μέχρι τώρα καταβαλλόντουσαν περισσότερα επιδόματα. Οι μειώσεις θα κυμαίνονται από 10% έως 35%, ενώ κατά μέσον όρο αναμένεται να διαμορφωθούν στο 20%.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως με βάση τα στοιχεία του ΣΕΠΕ την περσινή χρονιά:

  • Οι μισθοί 261.353 εργαζομένων μειώθηκαν κατά 22,2% με ατομικές συμβάσεις (οι περικοπές κυμαίνονταν από 17,4% έως 28,3%).
  • Οι μισθοί 94.044 εργαζομένων υποχώρησαν κατά 18,8% με επιχειρησιακές συμβάσεις (οι περικοπές ήταν από 5,3% έως και 30,4%).

Ανάλογο είναι το «κλίμα» και τη φετινή χρονιά, καθώς μέσα σε ένα δίμηνο έχουν υπογραφεί 70 επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας. Κατά μέσο όρο οι μειώσεις φτάνουν το 20%, χωρίς να υπολογίζονται το... ψαλίδι στους μισθούς τα προηγούμενα χρόνια.
Στις εξελίξεις παρενέβη χθες η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου τονίζοντας πως «μπορεί να μετέχει σε μία συμφωνία εργασιακής ειρήνης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την ανάσχεση της ανεργίας, την πάταξη της ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας καθώς και την επιθυμία όλων να επιστρέψει η διαδικασία στην αρμοδιότητά μας και να επαναθεσμοθετηθεί η υποχρεωτική επέκταση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης».
Μάλιστα τονίζεται χαρακτηριστικά πως «το περιβάλλον όντως έχει αλλάξει από τα δικά μας λάθη και φοβίες και από τη στιγμή που η -οποιαδήποτε- Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση εργασίας ισχύει μόνο για τους εργοδότες που την υπογράφουν, κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με φαινόμενα αντιδράσεων και επιπλέον αποχωρήσεων μελών μας από τους εμπορικούς συλλόγους».
Σημειώνεται πως το πρώτο τρίμηνο του 2014 με βάση το μνημόνιο θα αξιολογηθεί εκ νέου η διαδικασία του κατώτερου μισθού. Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη έτοιμο τον τρόπο καθορισμού του κατώτερου μισθού από το 2017 και μεταξύ άλλων θα λαμβάνεται υπόψη η πορεία της ανεργίας, της οικονομίας κ.ά.

Τι αλλάζει στην αγορά εργασίας
Στον «αέρα» είναι οι μισθοί τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου εργαζομένων, που απειλούνται με μειώσεις στις αποδοχές τους από 10% έως 35% ανάλογα με τον κλάδο. Το «νέο» τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας προβλέπει τα εξής:
1 Στο 10% θα είναι η μείωση του μισθού για περίπου 300.000 εργαζομένους που αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση και δικαιούνται επίδομα γάμου. Το επίδομα γάμου -που είναι 10%- χάνεται από την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ οι τριετίες θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.
2 Από 10% έως και 35% θα είναι οι μειώσεις στους μισθούς για όσους καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις, των οποίων λήγει στις 14 του μήνα η μετενέργεια. Με τη λήξη της μετενέργειας διασώζεται ο βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα: ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας.
3 Σε ισχύ παραμένουν μόλις 22 κλαδικές συμβάσεις. Μεταξύ άλλων παραμένουν σε ισχύ οι συμβάσεις του εμπορίου (31/7/2013), των ξενοδοχείων (31/ 12/2013), των ξένων αεροπορικών εταιρειών (31/12/2014), των αισθητικών (31/12/2013) κ.ά.
4 Κρίσιμη είναι η αυριανή ημέρα για τους τραπεζικούς υπαλλήλους, καθώς θα γίνει νέα συνάντηση για την κλαδική σύμβαση. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία για την υπογραφή νέας σύμβασης.

Δεν μειώνονται οι μισθοί στον ΟΤΕ
Χωρίς μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων του ΟΤΕ θα συνεχίσει να ισχύει κανονικά έως τη λήξη της η 3ετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που είχε υπογράψει η ΟΜΕ-ΟΤΕ με τη διοίκηση του Ομίλου παρά τη λήξη της μετενέργειας.
Ερωτηθείς σχετικά, χθες, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, δεσμεύτηκε ότι ο ΟΤΕ από την πλευρά του θα τηρήσει τη ΣΣΕ και δεν θα αλλάξει τους μισθούς για την περίοδο που θα είναι σε ισχύ η Σύμβαση, δηλαδή έως το τέλος του 2014.
Παράλληλα θα διατηρηθούν και ορισμένα δικαιώματα που αφορούν στην ασφάλιση, στις ειδικές άδειες του προσωπικού αλλά και στον Οργανισμό Νεότητας.
Ωστόσο, ο Ομιλος θα προχωρήσει σε αλλαγές στον πειθαρχικό κανονισμό και τον κανονισμό μεταθετότητας του ΟΤΕ, ώστε να εναρμονιστούν με τις προβλέψεις των κανονισμών της Cosmote.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: